[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katte og vejrskift

Skiftende vejr betyder skiftende behov for din kat. Sommer- og vintermånederne medfører særlige problemer for katte.

Vinter

Hvis du har en indendørskat (eller beholder hende indenfor i vintermånederne), vil hun ikke blive påvirket af temperaturfaldet eller farerne ved det kolde vejr. Dog er der stadig visse ting du kan gøre for at hjælpe din kat gennem vintermånederne.

Sover hun normalt på gulvet, kan du overveje at flytte hendes seng højere op for at undgå træk. Har du en ældre kat, eller hvis din kat har slidgigt, kan det kolde vejr gøre hendes led stive og ubekvemme. Eftersom det er sværere for hende at hoppe, kan du blive nødt til at hjælpe hende med at komme hen til hendes foretrukne sovesteder, specielt hvis de er højt oppe.

Du kunne flytte en stol eller en andel møbel for at lave en "stige", så hun ikke behøver at hoppe så højt.

Udenfor

Udendørskatte bør ikke opmuntres til at blive indenfor for meget, når vejret bliver koldere. De faldende temperaturer vil få din kats krop til at adaptere sig ved få en tykkere pels og forstærke kattens immunforsvar.

Har din kat et udendørshus kan du løfte det op fra jorden. Frossen jord vil fjerne mere varme fra huset, end vinden gør. Drej indgangen væk fra blæsten og overvej at lægge et ekstra tæppe ud. Vær dog opmærksom på ikke at lægge noget ud, der vil bevare fugtighed og fryse til is eller blive muggent.

Katte og garager

Hvis hun har adgang til din garage eller bil, vær forsigtig når du starter bilen. Katte sover nogle gange oven på motoren af parkerede biler, fordi de beskytter dem fra blæsten og fordi motoren sommetider stadig er varm.

Lad aldrig din kat være uden opsyn i bilen om vinteren. Det kolde vejr kan hurtigt forvandle den indvendige del af bilen til et køleskab.

Fodringstid

Efterlader du mad udenfor til din kat, tjek efter et par gange om dagen for at forsikre dig om, at det ikke er frossent. Det er især vigtigt, at din kat har ufrossent vand. Hvis hun ikke kan få rent vand, kan hun nemt drikke vand fra steder, som kan være forgiftede af rengøringsmidler, indeholde vejsalt eller et anti-frostmiddel. Anti-frostmidler er specielt attraktive for katte og ekstremt farlige, så vær sikker på at fjerne alle pytter fra din indkørsel.

Sommer

Sommertid er loppetid. Det kan derfor være en god ide at tale med din dyrlæge om præventive loppemidler, specielt hvis du har en udendørskat.

Hvis du har en hvid kat, vil hendes pels og skind ikke give hende nok beskyttelse mod solen. Du bliver derfor nødt til at smøre en smule solcreme på øreflipperne og på næsen.

Efterlad aldrig din kat alene i bilen, når der er varmt. En kat kan blive meget syg eller dø efter selv en kort udsættelse af den ekstreme varme, der kan forekomme inde en bil.

Mere vand

Både indendørs- og udendørskatte har behov for ekstra vand i varmt vejr, da de nemt kan blive dehydrerede. Vær derfor opmærksom på tegn til hedeslag:

· Kraftig vejtrækning

· Glans i øjnene

· Vaklen

· Slinger, opkast

· En mørkerød eller har lilla tunge

Hvis du tror, at din kat har fået hedeslag, skal du tage hende til dyrlæge med det samme. Prøv i mellemtiden at få hendes kropstemperatur til at falde ved at duppe køligt (ikke koldt eller iskoldt) vand på hendes krop og ved at lade hende drikke små mængder af køligt (ikke koldt eller iskoldt) vand.

Lad din kat slikke på nogle isterninger, og hvis du har en frossen pose, kan du lægge dem på din kats hoved, nakke og bryst.

Katte er hårdføre dyr og kan derfor klare de fleste ændringer i vejret. Med en smule hjælp på vejen vil du holde din kat glad og sund.

[ ↑ skip to content ↑ ]