[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katte og børn

Få ting i livet er så fornøjeligt for børn som en pelset ven, og heldigvis elsker de fleste katte da også opmærksomheden fra et barn, som vil øse dem med det. Børn og katte kan sagtens leve og lege sammen, forudset at de respekterer hinanden.

Småbørn bør aldrig blive efterladt alene med en kat. De kan være ret klodsede og kan ved et uheld såre eller skræmme katten, specielt en sårbar kat. Hvis en kat bliver skræmt, kan den bide eller rive. Derfor bør du altid overvåge deres leg.

Alle børn, som kommer i kontakt med din kat, bør lære, hvordan man skal behandle en kat:

  • Saml den altid op, ved at støtte brystet med den ene hånd og støtte dens bagben med den anden. Katten kan også læne sine forben mod din skulder, men vær sikker på at støtte bagbenene med din arm eller din hånd
  • Hvis en kat spjætter eller prøver at komme væk, skal du lade den gå.
  • Hvis en kats ører lægger sig ned, og den vifter med halen, er den ikke glad og bør efterlades i fred.
  • Rør ikke ved en kats mave. Den kan blive bange og måske bide.
  • Når du leger med en kat, skal du huske at bruge det rigtige legetøj. At drille og prøve at få katten til at fange dine hænder er ikke en god ide. Det kan føre til krads og bid. 
  • Hvis katten sover, spiser eller bruger kattebakken, skal man lade den være i fred. Der vil være masser af tid til leg bagefter. 

Mange forældre vælger at få et familiekæledyr for at lære deres børn medfølelse og ansvar. Det er måske ikke en særlig god ide for små børn. Hvis barnet er bag ud med rutinearbejdet, som følger med, når man har en kat (fodring, give den vand og rengøring af kattebakken), er det kun katten, som vil lide. Når du bestemmer dig for at få en kat, skal du være sikker på, at du og dine børn er indstillet på dens pleje. Dette vil give gladere katte, børn og forældre.

Katte bør have et "stillested", hvor de kan være i fred. Det kan være et værelse (du kan også vælge at have dens kattebakke dér) eller bare et sted under en seng. Et ideelt "møbel" for en kat er et højt kradsebræt. Katte elsker at sidde på høje steder som kan fungere som et udsigtstårn. Hvis katten føler sig stresset, kan den bruge det til at klatre væk fra gribende hænder.

[ ↑ skip to content ↑ ]