[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tandpleje for katte

Tro det eller ej, men det er lige så vigtigt at pleje din kats tænder som dine egne. En ordentlig tandpleje til katte er et vigtigt kriterium for kattens overordnede helbred.

Plak og tandsten

Spyt, bakterier og madpartikler samles og danner plak hver dag. Plak er det lag, du kan mærke på dine tænder om morgenen, når du vågner. I løbet af 24 timer kan plak omdannes til tandsten, som er en hård gullig hinde på tænderne. Tandsten kan også føre til gingivitis, en tandkødsbetændelse, som er begyndelsen på paradentose.

Et evigtgyldigt problem

70% af alle katte har paradentoseproblemer allerede inden de er fyldt 2 år. Men andre typer af tandkødsproblemer kan endda forekomme tidligere. Den mest almindelige årsag til tandkødssygdomme er ophobning af plak, som indeholder mange bakterier. Disse bakterier kan spredes til kattens lunger, lever, nyrer og hjerte og forårsage infektioner. Paradentose er smertefuld, selvom din kat måske ikke viser det.

Symptomer Din dyrlæge vil kunne opdage eventuelle tandproblemer ved din kats årlige kontrol, men indtil da er her nogle ting at holde øje med:

  • Dårlig ånde
  • En rød linie langs med gummelinien (gingivitis)
  • Spisevanskeligheder
  • Blodige gummer

En god tandbørste

Der er tre måder at pleje din kats tænder:

1) Regelmæssig tandbørstning

2) Specialfoder der virker som en tandbørste

3) Regelmæssige tjek hos dyrlægen, som helst skal ske hver 6. måned eller MINDST en gang om året

Børstning vil være nemmere, hvis du begynder, mens din kat stadig er ung. Dog kan det også lykkes, selvom du begynder, når katten er ældre, forudsat at den ikke allerede har en smertefuld tandkødssygdom.

Brug ikke tandpasta til mennesker. Der er specielle tandpastaer til dyr, der er sundere for den. Spørg din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, hvad han eller hun vil anbefale og få dem til at vise dig, hvordan du skal børste.

Du bør børste din kats tænder mindst en gang om ugen. En gang om dagen er dog det bedste.

Specialfoder

Foruden tandbørstning, eller i stedet for tandbørstning, kan du fodre med specialfoder. Science Plan Feline Oral Care er lavet af en unik struktur, der hjælper med at reducere plak og tandsten allerede fra første bid. Almindeligt tørfoder fjerner ikke plak.

Dental Care

Dette er den nemmeste måde at sørge for, at din kat får en form for daglig tandbørstning.

Husk at besøge din dyrlæge regelmæssigt. Det er essentielt for din kats overordnede helbred at holde dens tænder sunde.

[ ↑ skip to content ↑ ]