[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Sorg hos katte

Der er meget lidt opmærksomhed omkring dette emne, hovedsageligt fordi katte ofte bliver betragtet som selvstændige dyr, som holder meget af deres "vilde" natur tilbage. Dog kan katte forandre deres væremåde efter tabet af en anden kat, fordi det nogle gange kan være svært for katten at forstå.

Når dyr er tæt knyttede, er det sandsynligt, at de bliver kede af det over tabet af deres følgesvend. Selv katte der sloges konstant, kan sørge over tabet af deres yndlingsfjende. Ingen vil nogensinde vide om katte forstår døden, men man ved dog, at katte forstår at en af deres huskammerater mangler, og at noget er blevet forandret i huset. Ejeres sorg på grund af tabet af et husdyr kan også blive kommunikeret til katten, hvilket forøger den forvirring, som den måske føler.

Tegn på sorg

Man kan på ingen måde forudsige, hvordan en kat vil reagere på tabet af en ven. Nogle katte virker helt uberørte og endda glade, når deres huskammerat forsvinder. Andre stopper med at spise og taber interessen for deres omgivelser. De sidder bare og stirrer og virker depressive. Nogle kattes personlighed og væremåde forandrer sig, når en ven går tabt.

Selvom der ikke er blevet forsket meget i dette emne om kattes reaktion på tabet af andre katte, viste en rundspørge lavet af "the American Society for the Prevention of Cruelty to Animals" (det Amerikanske Forbund for Forebyggelse af Dyremisbrug), at katte spiste mindre, sov mere og miavede mere efter døden af en anden kat. Men heldigvis, i alle de 160 undersøgte hjem, opførte alle dyr, der havde tabt en følgesvend, sig normalt igen indenfor seks måneder.

Hvordan kan vi hjælpe?

Der findes en række af ting, som du kan gøre for at hjælpe en sørgende kat overkomme et tab. Ved at formindske ændringer, vil det give katten tid til at komme sig over tabet af en anden kat. Bevar derfor kattens rutiner. Ændringer i tidspunkterne for måltider eller omflytning af møbler, kan give katten endnu mere stress.

En sørgende kat har måske ikke lyst til at spise. Hvis en kat ikke spiser i mange dage, kan den være i fare for den livsfarlige nyresygdom, kaldet hepatic lipidosis. Opmunter spisningen ved at opvarme maden en smule eller putte vand eller kødsaft i den. Sid ned sammen med din kat igennem måltiderne for at give støtte. Ændr ikke diæten for at stimulere appetitten, da dette kan forårsage fordøjelsesproblemer. Hvis din kat ikke spiser i tre dage, ring til dyrlægen efter råd. Kvalitetstid

Brug mere tid på at børste, ae og lege med din kat. Dette vil give en positiv følelse til enhver forandring i huset, som katten kan fornemme.

Prøv ikke at erstatte en tabt kat med det samme. Da den efterladte kat måske stadig savner en ven, som den har haft igennem lang tid, er det svært for den at byde velkommen til en fremmed, da hun stadig er ked af det over tabet. At få en ny kat så tidligt, giver bare din kat mere stress.

Som ved mange andre racer, kan det være en nødvendig del af sorgprocessen at lugte og pusle ved sin døde vens krop. Det kan derfor være hjælpsomt at bringe den afdøde kat hjem frem for at få den kremeret hos dyrlægen med det samme.

Når der sker drastiske forandringer i en kats væremåde, burde katten altid blive undersøgt hos dyrlægen for fysiske problemer. De uløste adfærdsproblemer kan blive henvist til en dyreadfærdsspecialist. Hjælp til tab af kæledyr At hjælpe din kat med at overkomme sorg, kan især være svært, hvis du også har problemer med at komme dig over tabet af din kat. Det hjælper nogle gange at dele dine følelser med nogen, som fra personlig erfaring ved, hvor svært tabet af et kæledyr kan være.

Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

 

[ ↑ skip to content ↑ ]