[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Alt du behøver at vide omkring sterilisering/kastrering

Kastrering/sterilisering er det bedste for din kat


Medmindre du planlægger at avle på din nye killing, er kastrering/sterilisering det bedste, du kan gøre for at hjælpe katten med at få det bedste ud af livet. Hvorfor? Fordi du på den måde ikke alene undgår at bekymre dig om uønsket drægtighed hos en hunkat, men hankatte forhindres også i kønspræget adfærd som at strinte urin og holde natlige koncerter, hvilket kan være meget ubehageligt. Desuden fjernes trangen til at strejfe langt væk hjemmefra for at finde en mage, så katten forbliver loyal og kærlig og vil formentlig holde sig tættere på hjemmet. Det er med til at nedsætte risikoen for, at katten bliver kørt over eller kommer op at slås med andre katte.

Kastrering og sterilisering har også helbredsmæssige fordele. Nedsættelse af hormonniveauet kan beskytte katten mod sygdomme som maveinfektioner og kræft. Desuden har kastrerede og steriliserede katte tendens til at leve længere.

De fleste dyrlæger anbefaler, at indgrebet foretages, når katten er fire-seks måneder gammel. Dyrlægen forklarer gerne mere om, hvordan indgrebet foregår.

 

Hvad kan du forvente


Kastrering/sterilisering er et enkelt indgreb, som dyrlægen har foretaget utallige gange. Det er helt naturligt at være nervøs og måske føle sig lidt skyldig, men du kan også være helt sikker på, at du gør det bedste for din kat..

Dyrlægen beder dig sikkert om ikke at fodre killingen aftenen før operationen, fordi killingen skal i fuld bedøvelse. Men spørg dyrlægen, så du er helt sikker på, hvordan du skal forberede dig på dagen.

Før selve indgrebet finder sted, barberer dyrlægen lidt af pelsen af killingens mave, så du skal ikke blive overrasket, når du ser et lille, skaldet område efter operationen. Indgrebet er enkelt, uanset om det er en han, der skal kastreres (testiklerne fjernes) eller en hun, der steriliseres (æggestokke og evt. livmoder fjernes), og det kræver kun et lille snit. Du skal ikke være bekymret, det er yderst sjældent, at der opstår komplikationer.

Det gode er, at du som regel kan få killingen med hjem samme dag. Husk, at det er normalt, at killingen sover meget de næste par timer, mens kroppen falder på plads efter bedøvelsen. Den er sikkert lige så livlig som altid dagen efter, men prøv at holde den lidt i ro de næste par dage, så såret kan læges ordentligt. Stingene (som er nødvendige til hunkatte, men normalt ikke efter kastrering af hankatte) fjernes som regel efter ca.10 dage.

 

Efter sterilisering/kastrering


Ændringen i hormonbalancen efter indgrebet nedsætter kattens stofskifte en smule og gør den mere modtagelig for at tage på i vægt. Men der er ingen grund til, at din kat tager på. Du skal bare sørge for at give det korrekte foder i den rette mængde. Urinvejsproblemer er almindelige hos alle katte, men de forekommer oftere efter kastrering/sterilisering. Overvej at skifte til et foder, som er specielt udviklet til kastrerede/steriliserede katte som for eksempel Hill's Science Plan Neutered Cat. Dette foder har det korrekte indhold af energi, den korrekte balance af vitaminer og mineraler og et reduceret saltindhold, så du hjælper med at forebygge eventuelle problemer. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal give din kat, eller har spørgsmål, kan du spørge dyrlægen til råds.
[ ↑ skip to content ↑ ]