[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Skør med katteurt

Katteurt - en grøn oplevelse

Katteurt er meget fascinerende for katte og katteelskere. Der er omkring 250 forskellige arter af Nepeta Cataria og det bliver ofte omtalt som katteurt eller kattemynte. Katteurt kan findes i kattelegetøj, købes i løsvægt eller som haveplante. Der er endda varianter med duft af citron. Nogle mennesker bruger katteurt for at opmuntre til, at deres kat bruger et bestemt stykke legetøj, især kradsebrættet.

Udløsning af en reaktion

Ikke alle katte reagerer overfor katteurt. Reaktionen varierer, ifølge kattenes gener. Omkring 80% af alle katte i Storbritannien reagerer overfor katteurt, imens de fleste katte i Australien overhovedet ikke reagerer på det, da de nedstammer fra en lille genetisk stamme af katte, der ikke reagerer på det. Ofte reagerer killinger ikke på katteurt, før de er 6-8 uger gamle, og det kan tage op til 12 uger før denne adfærd er fuldt udviklet.

Kattegalskab!

De katte, der reagerer på katteurt, plejer at vise en euforisk adfærd, hvor de ruller rundt, spinder, hyler, slikker, hopper og endda savler. Denne intense reaktion varer kun et par minutter og plejer ikke at blive gentaget før en til to timer senere. Hvis katten får meget katteurt, er det mindre sandsynligt, at katten reagerer overfor det, så der er ingen risiko for, at den udvikler afhængighed. Nogle eksperter har anbefalet, at katteejere kun bør give katten katteurt to gange om ugen, hvis de vil at deres kat skal fortsætte med at nyde katteurtoplevelsen.
Katte plejer ikke at spise katteurt, men det er ikke unormalt, at se dem tygge på bladene eller presse dem op mod munden. Denne handling afgiver olien, hvilket indeholder ingrediensen nepetalactone. Man tror, at lugten er måden, hvorved nepetalactone afgiver sin effekt og at denne aktive ingrediens plejer at mindskes med tiden. Pga. dette bør katteurt opbevares i fryseren, indtil det skal bruges.

Såning af græs

Det er ikke ualmindeligt at se katte tygge på græs udendørs, en oplevelse som indendørskatte sjældent kan nyde. Selv om græs ikke giver nogen næring eller på nogen måde er nødvendig for katten, tror man, at katte får en slags nydelse ud af oplevelsen. Ved at give græs til din kat, undgår du også at katten tygger på dine potteplanter, hvoraf nogle kan være giftige. Man kan købe frø af forskellige græsarter, der kan vokse indendørs. Nogle varianter, så som hvede eller havre, bliver ofte anbefalet, da de ikke sidder fast i eller skader tungen. Det er bedst at så kornene hver 2.-3. uge, da kattene bedst kan lide de unge, nye skud. Når græsset er 8-10 cm langt, kan du stille det ved siden af mad- og vandskålen, så din kat kan spise af det, når den vil. Nogle katte kaster måske hårbolde op, der indeholder græs, men der er ingen grund til bekymring. Faktisk tror mange, at græs kan være nyttigt for at undgå, at hårbolde sætter sig fast i halsen.

 


[ ↑ skip to content ↑ ]