[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hold øje med urinvejssygdomme

Urinvejssygdomme - hvad du har brug for at vide

Killingen kan ikke fortælle dig, om den har det dårligt, så du bliver nødt til at holde øje med eventuelle helbredsmæssige problemer, der kan opstå. Et af disse problemer kan være en urinvejssygdom, FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Hold øje med følgende symptomer:

  • Smerte ved vandladning. Katten anstrenger sig, hyler eller viser på anden måde tydelige tegn på ubehag.
  • Adfærdsændringer. Hyppig vandladning (formentlig uden det store resultat), uheld eller vandladning på usædvanlige steder.
  • Blod i urinen. Det ses som rødlige pletter i kattebakken.

Hvis du bemærker et eller flere af disse symptomer, skal du snarest muligt tage kilingen til dyrlægen. FLUTD kan være smertefuldt, og hvis det ikke behandles, kan det være livstruende, da sten, som dannes af urinen, kan blokere urinvejene.

Sådan bliver katten rask igen

Men tag det roligt. FLUTD kan i de fleste tilfælde behandles, og killingen vil være i topform igen på kort tid. Aftal tid hos dyrlægen, hvis du er bekymret for, om killingen har nogen af de nævnte symptomer. Dyrlægen kan foretage en simpel test af kattens urin (måske beder dyrlægen dig om at medbringe en frisk urinprøve). Derefter stilles diagnosen, og behandlingen ordineres. Det kan omfatte antibiotika og en kostændring.

Specialfoder kan også gøre en forskel

Dyrlægen vil sandsynligvis også foreslå, at du skifter til et foder, som er specielt sammensat til at hjælpe killingen med at komme sig. Hill's killingefoder har dokumentation for at reducere risikoen for FLUTD. Der er også specielle fodertyper, som er udviklet til at lindre ubehaget ved blære- og nyreproblemer, som f.eks. Hill's Prescription Feline c/d og Feline k/d, men de er beregnet til voksne katte med disse problemer.

Et specialfoder kan gøre en stor forskel mht. at gøre killingen rask igen. Spørg dyrlægen til råds om det bedste foder.

Optrap killingens væskeindtag

Noget af det bedste, du kan gøre for at nedsætte risikoen for FLUTD, er at opmuntre killingen til at drikke mere. Her følger nogle tips:
  • Sæt flere skåle med vand rundt omkring på forskellige steder.

  • Brug større vandskåle. Killingers knurhår er meget følsomme, og nogle af dem bryder sig ikke om at drikke af skålen, hvis deres knurhår rører skålens side.

  • Fyld skålene helt op. Killinger synes, deres eget spejlbillede er meget spændende. Hvis de kan se det i deres vandskål, kan det opmuntre dem til at drikke mere.

  • Kontroller, at vandets smag ikke har ændret sig. Du tror måske, at det er en god idé at investere i et nyt vandfilter, men killingen er ikke nødvendigvis enig! Killinger har en højt udviklet smagssans og kan lade være at drikke, hvis vandet pludselig ændrer sig. Det kan også være tilfældet, hvis du flytter.

Måske prøver du at få killingen til at drikke mere, men et sted, den ikke skal drikke af, er toilettet. De rengøringsprodukter, du bruger, er måske gode for toilettet, men i al fald ikke for killingen!

[ ↑ skip to content ↑ ]