[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Et godt helbred grundlægges derhjemme

Checking cats' pawsHvorfor du er lige så vigtig for killingens helbred som dyrlægen

En god sundhedsrutine for killingen begynder hjemme. Ligesom hos mennesker er det bedre at forebygge end at helbrede. Som den, der kender killingen bedst, er du den, der er den bedste til at være dyrlægens øjne og ører.

 

Gode vaner grundlægges tidligt


Det er vigtigt, at killingen bliver vant til, at du regelmæssigt håndterer og undersøger den. Det gør livet meget nemmere for alle parter. Her følger nogle ting, du skal holde øje med:

 

Er killingen ved at blive tyk?

Den lille killing skal ikke blive en fedtbolle. Men det er heller ikke godt at være undervægtig, og det kan være tegn på sygdom. Dyrlægen bør holde øje med, hvordan killingens vægt og vækst udvikler sig. Hvis du selv vil følge udviklingen, kan du hente Hill's Vækstdiagram her og selv udfylde det.

Hvis du er bekymret over killingens vægt, skal du aftale tid hos dyrlægen.

 

Ser killingens pels sund ud?

Killingens pels skal stråle af sundhed. Kontroller, at der ikke er skæl, flager eller rifter. Er der tegn på lopper eller loppeekskrementer? Er pelsen mat eller filtret? Det kan tyde på mangel på visse næringsstoffer manglende pelspleje eller sygdom. Tal med dyrlægen, hvis du er bekymret.

 

Kontroller killingens øjne og ører

Se nøje på killingens øjne. Er der materie? Det hvide skal være hvidt og ikke rødt. Træk forsigtigt det nederste øjenlåg ned - dette område skal være lyserødt.

Se så på killingens ører. De skal være rene, lyserøde, fri for snavs og må ikke lugte grimt. Kontroller, om der er voks, især mørkt voks, som kan være tegn på øremider eller infektion.

Eventuelle bekymringer med hensyn til killingens øjne eller ører bør tages op med dyrlægen.

 

Kontroller killingens tænder og tandkød


Åbn forsigtigt killingens mund. Ser tandkødet lyserødt og sundt ud? Er tænderne fri for plak (gule eller brune aflejringer)? Du bør ikke kunne se plak eller tandsten på killingens tænder. Har killingen dårlig ånde?

Tandproblemer er meget almindelige hos katte. Du kan modvirke det ved at børste killingens tænder tre gange om ugen. Kattetandpasta med kød- eller fiskesmag kan fås hos de fleste dyrlæger og dyrehandlere. En lille, blød børnetandbørste er fin, bare du sørger for at holde den helt adskilt fra resten af familiens tandbørster! Du kan også købe en speciel kattetandbørste hos din dyrlæge.

Når killingen er voksen, kan dyrlægen anbefale at fodre med Hill's Science Plan Feline Oral Care eller Hill's Prescription Diet t/d. Det har vist sig at kunne reducere dannelsen af plak, tandsten og misfarvninger betydeligt.

 

Se på killingens kløer og trædepuder

Er de fri for revner og sår? Trænger kløerne til at blive klippet?

 

Vid, hvad der er normalt for killingen

Det vigtigste ved en helbredsundersøgelse derhjemme er måske bare at lære, hvad der er "normalt" for killingen. Er der for eksempel nogle unormale knuder eller hævelser? Hvis der er noget, der bekymrer dig, skal du aldrig tøve med at ringe til dyrlægen.


[ ↑ skip to content ↑ ]