[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Sundhed og velbefindende

Sundhed og velvære

Sådan holder du killingen i god form

Ligesom mennesker har katte brug for motion for at holde sig sunde og raske. De bliver dog nok ikke faste kunder i fitnesscentret. Et par uger efter at killingen har fået sit andet sæt vaccinationer, kan du beslutte at begynde at lukke den ud.

Få mere at vide

Hold din kat velplejet

Killinger er meget omhyggelige med deres soignering. Deres mor lærer dem at holde sig rene og pæne. Men af og til kan de få brug for lidt hjælp fra dig, og det er en god lejlighed til at forkæle killingen, når du plejer dens pels.

Få mere at vide

Mødet med dyrlægen

Du ønsker selvfølgelig det bedste for din lille killing, og en af de vigtigste ting, du kan gøre for den, er at finde en god dyrlæge. Du skal trods alt samarbejde med vedkommende i mange år fremover. En anbefaling fra familie eller venner er en af måderne at finde en god dyrlæge på, men ellers skal du stole på dit instinkt.

Få mere at vide

Vaccinere din killing

Din nye killing begybder livet med naturlig immunitet fra sin mor, men når denne immunitet fortager sig, skal du have killingen vaccineret, så den bliver ved at være sund og rask. Det er meget vigtigt at sørge for at få killingen vaccineret, da det beskytter den mod livsfarlige sygdomme. De fleste dyrlæger anbefaler en kombinationsvaccine, som bliver givet, når katten er ca.

Få mere at vide

Microchip

Du bør ikke lade killingen komme ud, før den har fået sine første vaccinationer. Og du bør vente yderligere to uger efter den sidste vaccination for at sikre dig, at den har nået at virke.

Få mere at vide

Killingens tandpleje

Når du får killingen hjem, har den sikkert et fuldt sæt "mælketænder". Disse første tænder begynder at bryde frem, når killingen er tre uger gammel. Når den er omkring 15 uger, begynder de at blive løse og falde ud for at gøre plads til de blivende tænder.

Få mere at vide

Fleas and worms

Killingen elsker al den opmærksomhed og omsorg, den får fra dig og din familie og venner, men ikke opmærksomheden fra parasitter. Lopper, orm og mider er meget almindelige, så det ville være ret usædvanligt, hvis killingen ikke på et eller andet tidspunkt fik samlet nogle op.

Få mere at vide

En perfekt pels til din killing

Alle killingeejere ønsker, at deres søde, lille killing vokser op og bliver en sund og glad kat. Derfor er det vigtigt, at du gør noget for, at killingen holder sig sund og rask. Det kan for eksempel være at give det rigtige foder og sørge for, at vaccinationerne overholdes, så killingen trives.

Få mere at vide

Alt du behøver at vide omkring sterilisering/kastrering

Medmindre du planlægger at avle på din nye killing, er kastrering/sterilisering det bedste, du kan gøre for at hjælpe katten med at få det bedste ud af livet. Hvorfor? Fordi du på den måde ikke alene undgår at bekymre dig om uønsket drægtighed hos en hunkat, men hankatte forhindres også i kønspræget adfærd som at strinte urin og holde natlige koncerter, hvilket kan være meget ubehageligt.

Få mere at vide

6-måneders helbredsundersøgelse

Når killingen er seks måneder gammel, tilrådes det, at du aftaler tid hos dyrlægen til en grundig helbredsundersøgelse. Dyrlægen vil sikre sig, at killingen er på rette vej med hensyn til udvikling og vækst, så han/hun vejer killingen og giver den en generel helbredsundersøgelse.

Få mere at vide

Killingen vokser

Når killingen er seks måneder gammel, har den nået cirka tre fjerdedele af sin voksenstørrelse. Men lad dig ikke narre af det ydre - killingen ligner måske en voksen, men den opfører sig ikke som sådan (lidt ligesom en teenager!) Den er i høj grad til leg og gale streger.

Få mere at vide

Et godt grundlægges derhjemme

En god sundhedsrutine for killingen begynder hjemme. Ligesom hos mennesker er det bedre at forebygge end at helbrede.

Få mere at vide

Killingens tandpleje

Det er ikke så svært, som man skulle tro, at børste kattens tænder. Hvis du begynder tidligt og bruger en speciel kattetandpasta, som killingen godt kan lide, vil den sikkert se frem til det.

Få mere at vide

Giftige potteplanter

Mange katteejere har i de senere år valgt at holde deres katte indendørs. Dette er forståelige, da faren ved trafikuheld er høj både på landet og i byen. Men at blive indendørs kan også være farligt.

Få mere at vide

Komme af med dårlige vaner

Det er en helt naturlig katteadfærd at strinte. Det er kattens måde at markere et sted med oplysninger om den selv.

Få mere at vide

Fri for hårboller

Katte er meget renlige dyr, og din nye killing vil tilbringe cirka fem timer om dagen med at soignere sig. Når den gør det, får den fat i løse hår fra pelsen, som er svære at spytte ud, så den vil sikkert bare sluge dem.

Få mere at vide

Hold øje med urinvejssygdomme

Killingen kan ikke fortælle dig, om den har det dårligt, så du bliver nødt til at holde øje med eventuelle helbredsmæssige problemer, der kan opstå. Et af disse problemer kan være en urinvejssygdom, FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Hold øje med følgende symptomer: Smerte ved vandladning. Katten anstrenger sig, hyler eller viser på anden måde tydelige tegn på ubehag.

Få mere at vide

Din killing bliver voksen

Når din killing bliver et år, er den voksen. Det kan godt være, at den stadig opfører sig som en legesyg killing, men dens behov har ændret sig.

Få mere at vide

Hvornår man skal ringe til dyrlægen

Du kender din killing bedre end nogen anden, så hvis du på nogen måde er bekymret for den, skal du aldrig tøve med at ringe til dyrlægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt, og dyrlægen tager det ikke ilde op, hvis det viser sig at være falsk alarm. Hvornår skal du ringe til dyrlægen Kontakt dyrlægen, hvis du bemærker et eller flere af følgende symptomer: Nedsat appetit Opkastning Diarré eller forstoppelse Hoste, hiven efter vejret eller anden vejrtrækningsbesvær Blødning Halten Materie eller udflåd i øjne eller ører Sløvhed, træthed eller nedsat aktivitetsniveau Kradsen eller meget rød hud Øget tørst Vanskeligt ved at lade vandet Katten hyler af smerte eller klager sig Hævede ben eller led Alt andet, som bekymrer dig Det sidste punkt er vigtigt.

Få mere at vide

Introducere nyt foder til din kat

Nu da din killing næsten er en voksen kat, bør man overveje at ændre dens foder fra den almindelige killingefoder til en voksenfoder, der passer til kattens behov. Nyt foder bør blive gradvist introduceret, også selv om det virker som om, at din killing kan lide det. Dette formindsker sandsynligheden for, at katten udvikler dårlig mave pga.

Få mere at vide

Killingen bliver voksen

Når killingen er et år, er den voksen. Det kan godt være, den stadig opfører sig som en legesyg killing, men dens behov har ændret sig.

Få mere at vide

[ ↑ skip to content ↑ ]