[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hjælp din killing til at blive en social kat

Socialisere din killing

Din killing skal helst vokse op og blive en kat, som har et godt forhold til mennesker, og som er en ven og kammerat. Hvis det skal lykkes, skal du huske, at katte har en meget kort socialiseringsfase. Derfor er de første 4-16 uger i kattens liv et kritisk tidspunkt for den adfærdsmæssige og sociale udvikling.

Killingens tidlige erfaringer

Før killingen kommer og bor hos dig, har den skullet forholde sig til sin mor, sine søskende og andre mennesker.

Killinger skal meget tidligt vænne sig til at blive håndteret af mennesker, helst flere mennesker, så de ikke kun lærer at acceptere et enkelt menneske. De skal også vænne sig til at se, lugte og høre livet fra dagligdagen omkring sig.

Fortsæt det gode arbejde

Killingen kommer formentlig til dit hjem, når den er 8-12 uger gammel. Under forudsætning af at den allerede har haft masser af kontakt med mennesker, bør det ikke være ret vanskeligt for dig at fortsætte alt det gode arbejde og hjælpe den med at blive en glad og tillidsfuld voksen kat.

Når du første gang kommer hjem med killingen, skal du huske, at det kan være en lidt overvældende oplevelse. Så tag killingen med ind i et roligt værelse og vis den, hvor madskålen og kattebakken er. Giv den masser af kærlighed, og kæl forsigtigt med den, mens du taler til den med en lav, rolig stemme.

Leg er også en god måde at skabe bånd til killingen på, og det varer ikke længe, før den vil være med.

Børn og killinger

Killingen skal socialiseres med børn så tidligt som muligt. Hvis den ikke tidligt er blevet vant til børn, kan den afvise dem eller bide dem senere hen.

Hvis du har børn, vil de selvfølgelig være meget spændte på at se den nye killing. Du skal lære dem, at killingen ikke er et stykke legetøj, og at den skal behandles forsigtigt. De skal holde op med at lege med den, når killingen har fået nok. Det er også en god idé at advare børnene om, at killingen kan finde på at kradse eller bide for sjov under leg.

Personer uden for familien

Det er en god idé at præsentere den lille killing for så mange mennesker som muligt. På den måde kan du formentlig undgå, at den udvikler frygt for fremmede senere hen.

Killingen og andre dyr

Det er selvfølgelig ikke kun mennesker, killingen skal lære at omgås. Hvis du har andre dyr, skal den også vænne sig til dem. En stor indhegning af trådnet kan være en god ting, når du præsenterer killingen for husets kat eller hund. Her vil killingen føle sig tryg, mens processen med at lære hinanden at kende står på. Du må ikke presse på eller lade killingen være alene med en anden kat eller hund, før du er helt sikker på, de accepterer hinanden.

Separationsangst hos killinger

Det gode er, at du har klaret det fint at vænne killingen til at komme godt ud af det med mennesker. Desværre er den nu blevet så knyttet til dig, at den ikke kan lide, at du går fra den.

Før i tiden troede man, at separationsangst kun gjaldt hunde, men nu ved man, at det også forekommer hos katte.

Det er tegn på, at killingen kan lide af separationsangst, hvis den virker stresset, når du skal gå. Den kan måske være meget højlydt eller besørge rundt om i hjemmet, når du er væk.

Du kan håndtere separationsangst ved at begrænse den tid, du forlader killingen, så meget som muligt og prøve ikke at gøre et stort nummer ud af forlade huset. For eksempel vil ti minutters jagt efter nøglerne ikke hjælpe på det! Hvis killingen besørger forkerte steder, må du ikke straffe den. Katte forstår ikke straf, og da adfærden skyldes stress, forværrer du faktisk bare problemet.

Dyrlægen kan rådgive dig yderligere.

Your vet can offer you further advice.


[ ↑ skip to content ↑ ]