[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Er din killing kræsen?

Forandringer er et uundgåeligt i livet, selv for katte. Tag den første fødselsdag som et eksempel. Det er en rigtig milepæl for en kat, hvor den går fra at være killing til en voksen kat. Mad til voksne katte kan gradvist blive blandet i killingemaden, hvilket over nogle dage vænner den  til det større måltid og nye fodervarianter.

Det er ikke så svært. Men at blive voksen betyder også at tage sine egne beslutninger, derfor kan katten blive sværere at opdrage og mere bestemt med hensyn til, hvad den kan lide og ikke kan lide. Du behøver ikke bekymre dig, hvis din kat vælger at sove på sofaen i stedet for i den dyre kattekurv, men hvad nu hvis den er ved at blive kræsen? Hvor lang tid bør man vente, før man giver efter for dens luner?

Nu, mere end nogensinde, vil du begynde at se din kat som et individ. Nogle katte, ligesom mennesker, elsker at opleve nye ting, en ny smag, en forandring i strukturen af foderet, blandingen af våd og tørfoder. Det at kunne lide nye ting kaldes en neofili. Om katten vil udvise denne adfærd eller ej, kommer an på dens personlighed, dens tidlige erfaringer, omgivelser og mange andre ting, Andre katte kan være neofobiske, hvilket betyder at de ikke kan lide nye ting og forandringer. Disse katte nyder rutiner, de søger sjældent ændringer og foretrækker at spise det samme hver dag. Hvis de altid har haft en dug under dens madskål, kan det at tage dugen væk fortvivle katten så meget, at den ikke vil spise. Denne viden bør man have i baghovedet, hvis man vælger at adoptere en reddet kat eller en, der kommer fra et andet hjem. Prøv at finde så meget information som muligt om, hvad katten har været vant til at spise, før du tager den med hjem. Tænk også på, at den kan være neofobisk, ikke kun med mad, men også med legetøj og at det at bevæge sig væk fra hjemmet.

Det er godt, at vide, hvordan man skal præsentere foderet, specielt hvis din kat er en smule kræsen. Nogle katte foretrækker vådfoder i stuetemperatur. Man kan også gøre tørfoderet mere blødt ved at bruge varm vand, hvilket også er en god teknik, hvis du vil have din kat spise tørfoder.

En overraskende ting, som du måske ikke har tænkt på, er at man skal være forsigtig med sit kropssprog. Dine egne opfattelser om specifikt kattemad kan blive observeret af din kat. Hvis du ikke kan lide den nyeste indpakning, kan din kat opfatte dit ansigtsudtryk som et signal om, at maden ikke er i orden. Hvis du "tænker positivt", er der en større chance for, at din kat vil gøre det samme.

 

[ ↑ skip to content ↑ ]