[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hold din killing tæt ved hjemmet

Killinger med udendørsadgang får ofte mange sjove oplevelser, men de møder også mange farer: trafik, hunde, andre katte, overførsel af lopper eller andre sygdomme - listen er endeløs. Det kan være en meget nervepirrende oplevelse endelig lade din killing gå ud i den store vide verden. Der er heldigvis nogle ting, du kan gøre for at sørge for din killings sikkerhed.

Hvornår?

Killinger bør ikke komme udenfor og blande sig med andre katte før de er blevet vaccineret. Det er også bedst at få din killing steriliseret, før den får fri udendørsadgang. Katte af hankøn som ikke er blevet steriliseret plejer at gå mere vidt omkring og komme i slåskamp med andre katte af hankøn. Dette resulterer ofte i kattebidbylder og kan endda forårsage, at din kat får en virussygdom. Når din killing har fået alle sine vaccinationer og er blevet steriliseret, vil den være omkring seks måneder og meget mere kompetent til at tage være på sig selv.

Det rette tidspunkt

Det er bedst, at din killing kommer ud om morgenen, da risikoen for, at den bliver kørt ned pga. dårlig sigtbarhed, er højere om aftenen. Det er en god ide, at fastlægge måltider på bestemte tidspunkter i nogle uger før din killing får udgang (hellere end at lade den få fri adgang til mad) og derefter lukke den ud kort før fodringstid. Sulten vil få din killing til at komme tilbage til måltiderne. Du kan også opdrage den ved at bruge en lyd, så som en klokke, en klikker eller et nøglebundt, før der bliver budt på mad eller godbidder. Dit killing vil så lære, at når du laver den lyd, venter der mad. Du behøver måske kun ryste foderposen lidt, før din killing kommer løbende. Det kan også fungere ved at efterlade mad udendørs, men det kan desværre tiltrække nabokatte, som din egen kat måske er bange for, og dette kanformindske chancerne for at den kommer hjem.

Sikkerhedsforanstaltninger

Et microchip vil forbedre chancen for, at din kat kommer tilbage til dig, hvis den bliver væk. Der findes mange organisationer, der registrer din kontaktinformation og giver dig et indkodet skilt, som du kan hænge på kattens halsbånd. Dette er ikke kun en måde at identificere katte på, det er også en mere sikker måde at beskytte dine kontaktinformationer. Nogle kattejere, der har brugt skilte med adresse på, er blevet narret et andet sted hen, af en person der påstår have fundet deres kat, i mens der var indbrud i deres hus.

For at få din kat til at komme hjem, er det er også en god ide at sprede lugte fra hjemmet over indhegningen af huset og haven. Fx sengelinned, hår eller indholdet af kattebakken kan alle blive brugt, hvis din kat har været væk hjemmefra for længe.

Situationer med høj risiko

At flytte kan være stressende, og det sidste ting du ønsker er at miste din kat. Hold din kat inden døre i mindst to uger, før du tillader udgang i det nye hus og overvej brugen af en automatisk feromonudløser, for at få din kat til at føle sig sikker og afslappet i det nye hjem. Sidst men ikke mindst, hav altid et aktuelt billede af din kat klar til at bruge til plakater, hvis hun eller han skulle fare vild.

 

[ ↑ skip to content ↑ ]