[ ↓ skip to navigation ↓ ]

“Smil!” Sådan tager du det perfekte billede af din hund

Alle hunde er unikke for deres ejere og det smukkeste dyr, der nogensinde har eksisteret. Og sådan skal det også være. Men hvordan indfanger du dens sjæl, personlighed og alt det ganske særlige ved din hund i et fotografi, som du altid kan værne om? Der er godt nyt med de moderne digitale kameraer, der er til at betale, så det nu er nemmere end nogensinde før.

Teknikkerne til at fastholde fantastiske billeder af din hund er stort set de samme, som dem du bruger til at tage billeder af ethvert andet dyr – en enorm tålmodighed, fleksibilitet mht. lys og eksponering, bevidsthed om dyrets følelser og så masser af billeder! Med et digitalt kamera er det lige meget, hvor mange billeder du tager, så du kan bare klikke løs. Jo flere billeder du tager, jo større er chancen for at få det perfekte billede. Det er dog stadig en god ide at være forberedt, så her er nogle praktiske tip, du kan overveje.

Bevar fokus

Før du overhovedet henter kameraet for at fotografere din hund, så tænk over, hvad det er, du rent faktisk ønsker at indfange. Er det måden din hund slænger sig over det størst mulige område på, når den sover? Eller hvordan den springer som en gazelle, når den hører aftensmaden er på vej? Hvis du har et særligt motiv, så planlæg dit fotoøjeblik efter det, og vent.

Fokus er også vigtigt i forhold til at opnå det skarpeste billede. Husk, at et kameras autofokus-system med større sandsynlighed kan låse sig fast på et stabilt objekt (som et øje eller et halsbånd) end en klump pels. Og hvis din hund bevæger sig og skifter afstand fra kameraet, så husk at blive ved med hele tiden at fokusere igen for at kompensere, så når det perfekte øjeblik indtræffer, kan du indfange det i en knivskarp opløsning.

Vær tålmodig

Din hund forstår ikke, at du forsøger at tage et billede – derfor vil den nægte at adlyde kommandoer som "stå stille lige der!" eller "flyt dig lige en lille smule til venstre". Så du må simpelthen blot vente på det perfekte øjeblik, når din hund selv ønsker det. Lad den slappe af, pres den ikke. Hvis du vil have den til at kigge på kameraet, så prøv at holde et stykke yndlingslegetøj over kameraet for at få dens opmærksomhed.

Tænk lyst

Som en generel regel fungerer blitz og dyr ikke godt sammen. Nogle hunde bliver forskrækkede af det pludselige lys, og blitzlys har det også med at fjerne nogle af de varme farver fra et dyrs træk. Naturligt lys, enten udendørs eller ind gennem et vindue, er ikke blot mindre skræmmende for hunden, men giver også langt bedre resultater i form af farvegengivelse. Og hvis der ikke helt er nok lys, så er det gode ved digitale billeder, at du altid senere kan rette til på en computer.

Vær forberedt

Før du starter, så sørg for, at du bruger den rette linse, og at kameraet er sat til den rette indstilling. Hvis du bruger et SLR-kamera, ønsker du måske at bruge en linse med zoom til større forstørrelse, så du kan tage detaljerede nærbilleder fra afstand, og du ikke behøver være for tæt på din hunds ansigt.

Da dyr kan bevæge sig meget hurtigt, skal du have dit kamera sat til hurtig eksponering, da du ellers kan ende med en række slørede billeder, hver gang din hund bevæger hovedet. På et SLR-kamera skal du vælge indstillingen med lukkerprioritet samt hurtig billedtagning – 1/200-del af et sekund eller hurtigere – og lade kameraet selv vælge eksponering. Eller hvis du bruger et peg-og-skyd-kamera, så vælg sportsindstillingen, der er forprogrammeret til at opfange hurtige bevægelser. Hvis dit kamera kan tage flere billeder efter hinanden, så vælg også denne funktion – måske er du heldig og får en hel række fantastiske billeder af din hund midt i en leg.

Tænk forhold

Du får ikke et godt billede ved blot at pege kameraet mod din hund. Vær opmærksom på alt, du ønsker at få med på billedet, herunder din hund. Hvad skal baggrunden være? En sofa, et træ i haven eller en værdsat hundeseng? Eller måske ønsker du kun at fokusere på din hund. Hvis dit kamera lader dig indstille linsen til en bredere blænder (med lavt f-stop, måske 4 eller lavere), kan du skabe en kunstnerisk effekt med dybden for at få en sløret baggrund bagved din hund.

Overvej kameravinkler. Ønsker du at indfange din hund i et eftertænksomt øjeblik, måske fra siden mens den stirrer mod horisonten eller bagfra, eller mens den kigger direkte i linsen? Kom ned på gulvet i hundens højde – dette vil ikke blot give dig et bedre perspektiv, end hvis du tager billedet oppefra og ned mod din hund, men vil også få den til at slappe mere af.

Vær inkluderende

Vær ikke bange for at få mennesker med på billedet. Hvor ekstra særligt vil det billede ikke være, hvis det også indeholder en person, du holder af. Nogle gange er det nok med et par arme, der kæler med huden, for at få ekstra følelse og varme med på billedet, og det kan også være en snedig måde at få en overaktiv hund til at stå mere stille på, så du kan få taget dit billede!

Se, hvordan mennesket og hunden interagerer med hinanden. Hvis du er heldig, indfanger du måske det helt perfekte, oprigtige øjeblik, når der kastes et blik mellem dem, eller hunden slapper af og bryder ud i sit strålende smil.

Endelig, det bedste tip af dem alle ...

Hvis det ikke lykkes til at starte med, så fortsæt med at prøve. Jo mere din hund vænner sig til dig og dit kamera, jo mere lærer den at ignorere det og opføre sig naturligt.

Og det er her, du får det billede, der for altid vil smelte dit hjerte, hver gang du kigger på det!

[ ↑ skip to content ↑ ]