[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Aldrende hunde

En af de sørgelige realiteter ved at være hundeejer er, at din hund bliver gammel og dør længe før dig. Aldrende hunde vil behøve lidt mere opmærksomhed men kan stadig leve et sundt, lykkeligt og tilfredsstillende liv i deres sidste leveår.

Det vigtigste, du kan gøre for din hund, er, at tage dig godt af den før den bliver gammmel. Dette gælder bl.a. hyppige besøg hos dyrlægen, som tidligt vil opdage sygdomme, der kan forværres med alderen.

God tandpleje gennem hele din hunds liv vil betyde, at din hund vil have mindre sandsynlighed for at få  tandkødsbetændelse og betændelse i gummerne. Der er ikke mange mennesker, der ved hvor hurtigt plak og tandsten egentlig kan dannes på en hunds tænder. En god tandhygiejne er derfor livsnødvendig.

Regelmæssig motion vil bevirke, at din hund fortsat er i god form, når den begynder at ældes, og så har den desuden mindre risiko for at blive overvægtig.

Aldersrelaterede sygdomme

Gamle hunde lider af mange af de samme sygdomme som os mennesker. Det vil sige, at mange ældre hunde vil være tilbøjelige til at udvikle leddegigt eller generel muskelstivhed. Du kan hjælpe din hund ved at sørge for at musklerne løsnes lidt op, før I tager jeres gåtur. Giver du din hund en dejlig blød seng, vil den have nemmere ved at rejse sig og lægge sig ned.

En hundeseng vil også give din hund lidt ekstra varme, når den sover. I takt med at hunde bliver ældre, mister de deres evne til at styre deres kropstemperatur. Vær derfor opmærksom på ikke at lade din hund ligge steder, hvor den får det for varmt eller fryser.

Regelmæssig pleje

Din hunds hud og pels kan tage skade i takt med, at dens krop producerer mindre af det naturlige fedtlag, som hjælper med at holde dens hår og hud smidig og fugtig. Fortsætter du med at børste din hund, vil dette være med til at stimulere huden til at producere dens egen olierede sekret. Du bør også tale med din dyrlæge om en shampoo eller en hudbehandling, som kan fugte huden og lindre irritationer.

En hunds hørelse eller syn kan også begynde at svigte med alderen. Disse alderstegn kan være svære at få øje på. Alle hunde er familiære med deres omgivelser og vil gradvist tilpasse sig i takt med, at de mister brugen af deres sanser. Hvis din hund er ved at miste synet, skal du undgå at foretage radikale ændringer i hjemmets indretning. En gammel hund kan nemlig være lidt af en mester til at finde vej ved hjælp af dufte og hukommelse. Du kan eventuelt begrænse din hunds adgang til trapper, da disse kan være farlige, hvis den ikke ser så godt.

Dårlig hørelse

Hvis din hund mister sin hørelse, bliver du måske nødt til at begynde med at kommunikere med håndsignaler i stedet for at kommandere med stemmen. Hvis dette ikke var en del af din hunds indledende hundetræning, så er det måske tid til et lille opfriskende kursus. I forhold til hvad mange tror, så kan gamle hunde også lære nye tricks. Desuden vil de nyde opmærksomheden og den mentale stimulering.

I forbindelse med at din hunds muskler bliver svagere, kan den begynde at lide af inkontinens. Vær dermed ekstra opmærksom på din hund, idet den vil behøve at komme ud lidt hurtigere og oftere.

Når hunde bliver ældre, behøver de færre kalorier for at få den næring, som de har brug for. Desuden er de mere tilbøjelige til at tage på i vægt på grund af den mindre hyppige fysiske aktivitet. Tal med din dyrlæge om at finde et hundefoder, der er mest velegnet til din ældre hund, så den kan ældes med ynde.

[ ↑ skip to content ↑ ]