[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tandpleje for hunde

Tro det eller ej, det er ligeså vigtigt at pleje din hunds tænder som dine egne. En ordentlig tandpleje er et vigtigt kriterium for hundens overordnede helbred.

Plak og tandsten

Spyt, proteiner, bakterier og madpartikler samles og danner plak, som gradvist,ophobes hvis det bliver på tænderne. Mineraler i hundens spyt vil blive omdannet til tandsten, en hård gullig aflejring, som samles omkring gummelinien. Tandsten kan irritere gummerne og føre til tandkødsbetændelse, hvilket er begyndelsen på paradentose.

Et årgammelt problem

Dette kan være et seriøst problem når hunden bliver ældre. Bakterier og toksiner angriber tænder, knogler, gummen og det tilhørende væv omkring tanden, hvilket kan resultere i en alvorlig infektion og at tanden falder ud. Bakterien, som forårsager infektionen kan også være ødelæggende for lunger, lever, nyre og hjerte, hvis de kommer ud i blodomløbet. At tage sig af din hunds tænder vil ikke kun lede til et sundere dyr, men også hjælpe dig til at undgå dyre tandlægeregninger.

Symptomer

Din læge vil kunne se eventuelle problemer ved din hunds årlige kontrol, men indtil da er der her nogle ting at holde øje med:

  • Gule og brune tandstensophobninger på gummelinien
  • Spisevanskeligheder
  • Hævede og blodige gummer
  • Dårlig ånde

Husk, hunde kan have dårlig ånde af forskellige helbredsmæssige grunde så bagatelliser ikke en grim lugt, som almindelig gammel hundeånde.

En god børste

Hvordan plejer du så din hunds tænder? Svaret er; på samme måde, som du plejer dine egne; regelmæssig børstning, en god børste og et eftersyn nu og da. Det vil være lettest, hvis du begynder at børste tænderne, mens hunden stadig er ung, selvom hunde i alle aldre med tiden kan vænnes til det. Brug ikke en tandpasta som er lavet til mennesker, hunde kan ikke lide skummet og det kan give dem dårlig mave. Køb derfor tandpastaer specielt lavet til dyr, som er mere sikre og som de meget bedre vil kunne lide smagen af. Afhængig af størrelsen på din hunds tænder og mund vil du måske kunne bruge en almindelig tandbørste. Der er dog specielt designede børster, som du kan sætte fast på din finger for at gøre børstning lettere. Spørg din læge hvad han eller hun kan anbefale.

Med ro er det nemmere

For at få din hund vænnet til at få sine tænder børstet; Start med mange beroligende ord for at få ham til at slappe af. Lad ham smage en lille smule af tandpastaen og massér så blidt hans tænder for at gøre ham fortrolig med følelsen. Han kan måske ikke lide det i starten, men vær tålmodig, det vil lykkes for dig til sidst. Børst med en cirkulær bevægelse, vær ekstra opmærksom på området hvor tænderne møder gummerne. Når du næsten er færdig, børst da vertikalt mod den inderste del af hans mund for at fjerne alt det plak, du kan. Du bør børste din hunds tænder mindst en gang om ugen, men en gang om dagen er bedst.

Alternativer til børstning

Der findes specielt hundefoder og godbidder, som kan formindske tandsten samt afværge angreb af paradentose. Dette er den mest simple vej for at sikre, at din hund får en form for "børstning" hver dag. Snak med din læge for at se, om de har en bestemt foder eller en metode, som de anbefaler eller foretrækker. Husk dog at holde din hunds tænder sunde, da det er afgørende for din hunds generelle heldbred.

[ ↑ skip to content ↑ ]