[ ↓ skip to navigation ↓ ]

En speciel race?

Måske har du et helt klart billede af, hvilken type hund, du gerne vil have. Men hvis du føler dig den mindste smule usikker på, hvilken race der passer bedst til dig, kan det godt betale sig at bruge tid på at undersøge sagen. Især fordi der er over 400 racer at vælge imellem.

Internettet: Et udmærket sted at begynde din søgning. Der er et utal af websites om specifikke hunderacer, og der findes også sites, som har tests, du kan udfylde for at finde ud af, hvilken race, der er den perfekte for dig. Du bør også tale med folk, som har den race, du har i tankerne. Dyrlægen vil også kunne rådgive dig - nogle dyrlæger giver endda gratis købsrådgivning. Dyrlægen kan ligeledes fortælle dig, om den race, du overvejer, har tendens til visse arvelige lidelser og rådgive dig mht. eventuelle screeningundersøgelser, avleren bør udføre. Jo mere du kan få at vide om den race, du ønsker, jo mere sikker bliver du på, at du gør det rigtige.

Stil de rigtige spørgsmål: Dyrlægen kan fortælle dig, hvad du skal spørge avleren om med hensyn til de følgende screeningsundersøgelser, og om de er relevante for din race:

  • Store hunderacer skal have hofterne kontrolleret for dysplasi. Det kaldes hoftescoring, og jo lavere score, jo bedre er hofterne
  • Nogle racer, for eksempel collie, labrador og irsk setter, skal have specielle øjenundersøgelser
  • Nogle racer skal have taget blodprøver for specielle lidelser, for eksempel von Willebrand's sygdom hos dobermanner.

Som hjælp til at vælge: Hvis du har små børn, skal du vælge en social og omgængelig race, og hvis du kan lide at færdes meget udendørs, bør du vælge en race, som trives med at tage del i dit aktive liv. Hvis du på den anden side foretrækker et stille og roligt liv eller du kun har en lille have eller bor i lejlighed, bør du vælge en mindre race, som vil have det bedst med at slappe af sammen med dig indenfor. Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvor stor hunden bliver, når den er udvokset. Du har måske plads til hvalpen lige nu, men hvad med senere? Og visse racer kræver mere pleje end andre. En langhåret race skal for eksempel børstes og soigneres hver dag, mens en livlig type som en dalmatiner har brug for masser af motion.

[ ↑ skip to content ↑ ]