[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Træning af grundlæggende kommandoer ved hjælp af clicktræning

Herre og fører

Din hvalp vil elske at behage dig; og vil nyde din anerkendelse og vise sig for at få den! Din hvalp forventer, at det er dig, der bestemmer, så det vil være rigtig sjovt at lære din hvalp at opføre sig pænt. Når hvalpen har lært nogle af de grundlæggende kommandoer, vil det blive meget lettere for dig at kommunikere med din hvalp, og det vil være med til, at du kan opbygge et forhold til din hvalp. F.eks. vil du kunne være sikker på, at din hvalp kommer, når du kalder, gør som du siger og opfører sig pænt, når I er ude omkring.

En god måde at gøre det på, er at bruge "Clicktræningsmetoden". Clicktræning blev udviklet i 1940'erne som en måde at kommunikere med delfiner og hvaler på. Princippet har været let at overføre til hunde. Det er en venlig, moderne og videnskabelig måde, der gør træningen let.

Sådan fungerer den

Princippet bag Clicktræning er at forbinde dine "click" med den rigtige opførsel, belønne denne opførsel og kontrollere, at din hvalp forstår, hvorfor den får en belønning.

Ved at bruge dette "click" til at markere rigtig opførsel, vil din hvalp vide præcist, hvad den gjorde for at blive belønnet. Clicktræning er afhængig af en positiv bekræftelse - eller belønning - og betyder således, at straf er unødvendig.

Den bedste måde at opnå gode resultater på er med simpel træning af din hvalp. Med clicktræning forbinder din hvalp dine click med god opførsel, og den vil forvente en belønning herfor. Start med at give hvalpen en godbid, og derefter, i takt med at de forskellige kommandoer lykkes, skal du gå videre til at rose og gøre lidt af et nummer ud af det som belønning.

Hvordan kommer jeg i gang?

Du kan få din hvalp til at gøre næsten alt, lige fra simple kommandoer, såsom 'sit' og 'bliv' og 'apport' eller hente din sutsko. Det eneste, det kræver, er lidt tålmodighed.

Når du går i gang, skal du finde et sted, hvor hvalpen ikke bliver distraheret og sørg for at have lidt tørfoder som belønning.

Begynd med det grundlæggende: sig hvalpens navn. Så snart den ser på dig, clicker du og giver den en belønning. (Hvalpens ører er meget følsomme, så pas på ikke at holde clickeren for tæt på).

Den forstår snart, at når den hører sit navn og giver dig sin fulde opmærksomhed, betyder det, at den bliver belønnet med et click og en godbid. Brug dette som grundlæggende princip for alle de kommandoer, du vil have, at den skal lære og sørg altid for et click og en godbid, når den har gjort det godt. Når den har fundet ud af dette, kan du gå i gang med flere kommandoer, såsom 'sit', 'bliv' og 'dæk'. Læs mere om instruktioner i, hvordan du lærer de forskellige grundlæggende kommandoer ved at klikke her.

Lidt ad gangen

Din hvalp betragter alt som leg, så sørg for at den bliver stimuleret ved at skifte ud mellem det, den lærer. Det er også meget nemmere at gøre det lidt ad gangen i stedet for at lave en alenlang øvelse. Øv hver kommando i ca. fem minutter, og vend tilbage til den, når du har mulighed for det.

Øv kommandoerne mange forskellige steder: i stuen, haven, korridoren eller køkkenet eller når I er ude at gå, så den vænner sig til at høre efter, hvad du siger i alle slags situationer. Du kan bruge clickteknikken i andre sammenhænge med træningen af din hvalp såsom at opmuntre den til at stå stille, mens du undersøger den og vænne den til at køre i bil.

Din hvalp lærer meget hurtigt og reagerer på kærlighed, hengivenhed og belønning. Træning hjælper til at styrke båndet mellem jer, og din belønning er en glad, lydig og veltrænet hund.

Læs mere om andre sider af træningen ved at klikke her

[ ↑ skip to content ↑ ]