[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Førstehjælp

Førstehjælp til hvalpePuppy with bandage

Din hvalp kommer forhåbentlig aldrig alvorligt til skade, men som det lille energibundt, den er, kan det ikke undgås, at den får et par småskrammer hist og her. I så fald er det godt at vide lidt om grundlæggende førstehjælp.

Førstehjælpskasse

Du bør altid have et par grundlæggende ting ved hånden til nødsituationer: gazebind, vat eller tamponer samt et mildt, hundevenligt, antiseptisk middel til at rense sår med og en pincet til f.eks. at fjerne brodden ved bistik eller genstande fra munden med.

Ben, grene og bolde

Ben, grene og bolde kan blive hængende i eller tværs over hundens overmund. Hvis dette sker, ser du måske at din hund prøver at få det væk med poterne eller har svært ved at lukke sin mund. Du kan måske prøve at tage tingen ud af munden med din hånd eller med en pincet, men hvis ikke, må du have dyrlægen til at gøre det. Han eller hun vil bruge en bedøvelse for at tage den væk nemmere. Som sædvanligt er prævention bedre, så lad aldrig din hund lege med små bolde og lad være med at kaste med grene.

Brandsår

Hvis din hvalp bliver brændt af varmt vand, olie, kemikalier eller is vil han få brug for øjeblikkelig hjælp. Små brandsår kan blive behandlet i hjemmet. Vask det brændte område med et mildt desinfektionsmiddel eller smør en crème på, så som en gel eller aloe vera. Alvorlige brandsår behøver eftersyn af dyrlægen, så tag din hvalp derhen med det samme.

Rifter og sår

Hvalpe kan især få rifter og sår på fødderne, hvis de kommer til at træde på skarpe genstande som f.eks. glasskår. Rens området med fortyndet desinfektionsmiddel som f.eks. Hibiscrub eller klorhexidin og læg en forbinding på, hvis det er nødvendigt. Tal med dyrlægen, hvis du ikke kan standse blødningen, eller hvis såret er stort og måske skal syes.

Hundebid

Hvis hvalpen er så uheldig at blive bidt af en anden hund, er det altid bedst at få dyrlægen til at se på det. Aftal et rutinebesøg, hvis biddet eller biddene er små, og sørg for at hvalpen hurtigt bliver tilset, hvis de er alvorlige.

Øreproblemer

Hvalpens ører skal være blanke og svagt lyserøde indeni og være fri for voks eller pus. De må ikke lugte ubehageligt. Lad altid dyrlægen se på hvalpen, hvis den har problemer med ørerne.

Øjenproblemer

Hvis hvalpen har problemer med øjnene, som for eksempel en rift eller øjenbetændelse, skal du gå til dyrlægen. Prøv om muligt at afholde hvalpen fra at gnide sig øjnene.

Kramper

Du kan kende et krampeanfald på, at hvalpen pludselig får ukontrollable spasmer, den skærer ofte tænder eller gør tyggebevægelser og savler. En hund med kramper falder som regel om på siden og er ikke ved bevidsthed. Hvis hvalpen skulle få et krampeanfald, skal du ikke prøve at holde på den. Prøv i stedet at fjerne eventuelle møbler eller hårde genstande, hvalpen kan komme til skade på. Sluk for alle forstyrrende ting som lys, radio, tv, vaskemaskine, osv. og træk gardinerne for, så hvalpen kan komme til sig selv i ro og fred. Du bør altid tale med dyrlægen, hvis din hvalp får et krampeanfald.

Brækkede eller udtrukne kløer

Det kan være meget smertefuldt og har tendens til hurtigt at blive inficeret. Desuden bløder det ofte meget. Prøv, hvis det er muligt, at lægge forbinding på poten og gå så til dyrlægen, fordi det ofte er nødvendigt at give antibiotika. Det kan også være, at kloen skal klippes helt ned under bedøvelse.

Hedeslag

Det bedste råd med hensyn til hedeslag er, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Sørg for, at hvalpen ikke opholder sig i solen for længe, når det er varmt, og at den ikke er ude i middagssolen. Hvis hvalpen alligevel får et let hedeslag, skal du prøve at køle den af med våde håndklæder eller en vifte, få den til at drikke rigeligt med køligt vand og sørge for, at den får masser af hvile. Alvorligt hedeslag skal behandles af en dyrlæge.

Lamhed

Hvis din hvalp er i smerte og ikke kan stå op, bør du tage til dyrlægen med det samme for at undersøge for brækkede ben.

I mindre alvorlige tilfælde, undersøg for poten for tjørne, grus, rifter og ødelagte kløer.

Forgiftning

Hvalpe er meget nysgerrige, og der vil altid være risiko for, at den får fat i noget, den ikke burde. Ligesom hedeslag er det bedre at forebygge end at helbrede, og du skal sørge for at hvalpesikre hjemmet og haven, så den ikke kan komme i kontakt med ting, som kan være skadelige som sneglegift, blegemiddel eller chokolade. Hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke kan tåle, skal du altid tage emballagen med og vise den til dyrlægen. Det hjælper med at identificere problemet og finde en modgift. Hvis det værste skulle ske, skal du opsøge dyrlægen akut.

Trafikuheld

Hvis din hvalp er kommet ud for et trafikuheld, bør du ringe til din dyrlæge med det samme. Din hvalp er måske i chok og kan opføre sige på en uforudsigelig måde. Nærm dig derfor ham langsomt og forsigtigt. Hvis det er muligt, læg ham på et tæppe (eller brug gulvmåtten fra bilen) og derefter få ham hurtigst til dyrlægen. Hvis han ikke kan blive flyttet, bed i stedet dyrlægen om at komme til dig.

Stik og insektbid

Hvis hvalpen på grund af et insektstik er meget hævet omkring mund, næse eller svælg - hvilket kan give vejrtrækningsbesvær - skal du straks gå til dyrlægen med den. Hvis stikket eller biddet ikke giver alvorlige problemer, kan du lindre hvalpens ubehag ved at lægge et koldt kompres på området.

[ ↑ skip to content ↑ ]