[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hold din hvalp i form

Kost og motion: sådan sikrer du, at din hvalp udvikler sig til en sund og rask hund

Du skal til at lære mange ting om din nye hvalp, når du kommer hjem med den, og en af de vigtigste er kosten. Det, du vælger at fodre med, afhænger både af dig og hvalpen, men husk, at en hvalp, som vokser, har brug for flere kalorier, mineraler, proteiner og vitaminer end voksne hunde.

Der er mange forskellige typer hundefoder i handelen, og pris og kvalitet varierer meget. Det vil være en hjælp, hvis du forstår sammensætningen af foderet, så du kan træffe det bedste og mest rigtige valg for din hvalp.

Hvad står der på hvalpens menu?

Kylling, lever, soya, ris, korn og olie. Det er de råvarer, hvalpens foder består af. Men det er kvaliteten af ingredienserne, som bestemmer fordøjeligheden og den ernæringsmæssige værdi af det foder, du vælger.

De følgende ingredienser tilfører hvalpen næringsstoffer: protein, fedt, kulhydrat, vitaminer og mineraler. Men det er vigtigt, at der er det rigtige forhold imellem disse næringsstoffer. Det er ikke overraskende, at noget foder har et forkert og uegnet forhold af næringsstoffer og består af ingredienser af dårlig kvalitet, som er svære at fordøje. For mere information omkring vigtige ingredienser klik her.

Der er så mange forskellige fodertyper at vælge imellem i dag, at det kan være svært at vide, hvad der er det bedste for hvalpen. Det er så godt som altid en god idé at spørge dyrlægen til råds, før du beslutter dig.

Hvordan fodrer du din hvalp?

Det lyder som et dumt spørgsmål, ikke? Det er det ikke. Der er faktisk flere måder at fodre hunde på.

For det første skal du beslutte, om du vil fodre med vådfoder eller tørfoder eller en blanding. Tørfoder er generelt en billigere løsning, især for hunde af lidt større racer, men både vådfoder og tørfoder kan være ernæringsmæssigt korrekt og velafbalanceret. Bed dyrlægen om at rådgive dig eller anbefale et foder.

Fuldfoder? Eller supplerende?

Etiketten på det foder, du vælger, viser, om det er et fuldfoder eller et supplerende foder. Et fuldfoder giver hvalpen alle de næringsstoffer, den har behov for, og kan gives alene sammen med vand. Supplerende foder skal blandes med en anden type foder for at give din hvalp en afbalanceret kost. Bemærk, at det meste foder til hvalpe er fuldfoder.

Motion: vigtigt for hvalpen og godt for dig

Når hvalpen har fået sine vaccinationer, vil du sikkert gerne have den med rundt omkring, og motion er meget vigtigt. Det hjælper ikke kun til at udvikle hvalpens fysik, det er også mentalt stimulerende og giver social kontakt. Klik her for at læse mere om socialisering.

Vælg en passende snor, før du tager hvalpen med ud. Måske skal det være en lang snor med oprulningsmekanisme, indtil du er sikker på, at hvalpen ikke løber bort, eller en sele, hvis den trækker meget.

Og så skal du på forhånd undersøge, hvor hunde har lov at løbe løs. Store parker og marker kan være skønne for hunde, men kontroller, at det er tilladt at tage snoren af, og pas på kvæg og andre husdyr. Og husk at medbringe poser til efterladenskaber.

Lad være med at overdrive

Daglig motion udvikler hvalpens muskelstyrke og udholdenhed, men pas på ikke at overdrive. Hurtige og hyppige gåture er det, der skal til. Selvom du måske er fristet til at udforske de store vidder med din nye kammerat, skal du huske, at den stadig er et lille barn i voksealderen. Så undgå at samle alle gåturene til lange vandreture i weekenden. Det gør hvalpen overtræt og kan give problemer med knogler og led.

Det kan ikke siges tit nok, hvor vigtigt det er at kontrollere hvor meget og hvor ofte hvalpen får motion. Hvis du er usikker på, hvor meget motion der er "for meget" for hvalpen, kan du bede dyrlægen om råd og vejledning.

[ ↑ skip to content ↑ ]