[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Pleje af din hvalps perlerække

Tændernes udvikling

Når hvalpen er tre-fire uger gammel, vil den begynde at få sine mælketænder. Der er 28 i alt. Når hvalpen er tre-fire måneder gammel, begynder mælketænderne at blive løse og falde ud og bliver erstattet af de blivende tænder.

Hvalpe skal tabe mælketænderne, før de blivende tænder bryder frem. Hvis den stadig har sine mælketænder, når en blivende tand begynder at vise sig, skal du spørge dyrlægen til råds.

De første blivende tænder, som bryder frem, er normalt de to midterste tænder i overmunden, og de sidste er de store hjørnetænder i over- og undermunden. De fleste hvalpe føler så godt som intet ubehag, men måske savler den mere, når de blivende tænder bryder frem. Normalt har en hund 42 tænder. Der er som regel 20 i overmunden og 22 i undermunden. Tænderne opdeles i 6 fortænder i overmunden og 6 i undermunden, 4 hjørnetænder og 16 kindtænder og 4 øvre og 6 nedre kindtænder.

Problemer med tænderne

Det er meget almindeligt, at hunde har dårlige tænder, så det er nu, du skal begynde at være meget opmærksom på dem. Kontroller hundens tænder regelmæssigt, mindst en gang om ugen, og hold øje med tidlige advarselstegn som:
  • Dårlig ånde
  • Blødende tandkød
  • Tandsten og plak på tænderne

Problemer med tænderne forebygges bedst ved at børste hundens tænder hver dag. Det er derfor en god idé at begynde med det samme. Bed dyrlægen anbefale en tandbørste og en tandpasta til hunde (tandpasta til mennesker er ikke velegnet).

Sådan børstes hundens tænder

Først skal du sikre dig, at du har et fast greb om hvalpen.

Placer dig selv og hvalpen, så du har nem adgang til hvalpens mund.

Tag lidt tandpasta på fingeren og lad hvalpen slikke det af. Begynd derefter med at massere det forsigtigt på hvalpens tænder.

Når den har vænnet sig til det, kan du begynde at bruge en hundetandbørste.

Træk forsigtigt hvalpens læber og kinder tilbage, så du kan komme til kindtænder og forkindtænder.

Børst i en cirkelbevægelse og vær omhyggelig med at børste der, hvor tanden møder tandkødsranden.

Prøv at nå helt om til de bageste tænder, hvor der er størst risiko for, at der kan opstå problemer.

Det er vigtigt at sørge for, at hvalpen er rolig og afslappet ved at rose den under hele processen.

Tandbørstningen kan virke afskrækkende i begyndelsen, men øvelse gør mester, og hvis din hvalp vænner sig til det tidligt i livet, bliver det ren rutine for jer begge. Ud over tandbørstning findes der specielt foder, du kan bruge for at hjælpe med at holde hvalpens tænder og tandkød sundt, når den bliver voksen, for eksempel Hill's™ Science Plan™ Oral Care. Specielt sammensatte store foderpiller er udformet til at børste tænderne rene og på den måde hjælpe med at holde hundens tænder fri for plak.

[ ↑ skip to content ↑ ]