[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Styr på fakta: Gængse myter om din kat

Orangestribet kat sover med pink halsbånd på

Folk har altid været fascineret af kattes ofte mystiske natur. Det er ikke let at regne ud, hvad de tænker eller føler, men der er en række folkeeventyr og kattemyter, der har behov for at blive lagt i graven. Her et par kattestereotyper man kan droppe.

1. Katte lander altid på benene

Nix, ikke altid. Katte er meget adrætte dyr, men sandheden er at de virkelig kan komme til skade, hvis de falder forkert. Som Animal Medical Center bemærker, bruger dyrlæger udtrykket "high-rise syndrom" til at beskrive en kats kvæstelser fra fald, der omfatter forstuvninger, knoglebrud, og endda åndedrætsproblemer. I modsætning til den populære opfattelse der er at katte er mere tilbøjelige til at komme til skade fra lave højder end høje, fordi de ikke har tid til at vende eller vride deres kroppe i den nødvendige position for en sikker landing. For at sikre din kat skal du sørge for at gøre dine hylder og bordplader utiltalende for katte at sidde og kigge på mennesker på.

2. Hunkatte bør føde, før de bliver steriliserede

Ifølge The Humane Society er det modsatte sandt. Det er en stor beslutning at sterilisere sin kat, men det er en god idé at gøre, før hun bliver mor. Organisationer såsom The Human Society og ASPCA opfordre katteejere til at træffe dette valg for at forhindre overbefolkning af katte, som overfylder internater og bringer individuelle katte (og deres killinger) i risiko for omsorgssvigt.

3. Katte kan ikke trænes

Når du tænker på kæledyr, der udfører tricks, er katte ikke det første dyr, du tænker på, men gæt igen: Katte kan trænes! At træne din kat til at gøre visse ting kan i sidste ende styrke båndet mellem hende og din familie. Der er endda en kat ved navn Tuna,  der spiller instrumenter i et band og turnerer i USA (hun er dog ikke forsanger). Træning er dog ikke altid afslapning, da positiv styrkelse er afgørende, når man indpoder almindelig opførsel såsom brug af kattebakke. Lokale dyreinternater tilbyde til tider gratis træning til katteejere, men spørg også gerne din dyrlæge om råd. Med lidt tålmodighed og beslutsomhed, kan du og din kat være på scenen på ingen tid!

4. Det er ok for at katte at spise en smule chokolade

Ligesom hos hunde, advarer Trupanion mod at give din kat chokolade overhovedet. Chokolade indeholder theobromin, et alkaloid, der er giftigt for både hunde og katte. Mørk chokolade er farligere end mælkechokolade, fordi det indholder større mængder theobromin — stoffet findes også i kakao — så din kat må heller ikke smage på din varme kakao. Udover det, er katte heller ikke så gode til at fordøje mælkeprodukter, hvilket kan føre til maveproblemer som f.eks. diarre. Så hold de søde sager hos de menneskelige familiemedlemmer, og hold din kat sund og rask.

5. Indekatte kan ikke blive syge

Bare fordi dit lille pelsdyr bruger sine dage og nætter indendørs, betyder det ikke, at hun ikke kan blive syg Virkeligheden er, at alle katte kan blive syge, selv om de aldrig har sat en pote udenfor. Eksperter hos Cat Fanciers 'Association (CFA) påpeger, at indekatte er mest udsatte for luftbårne bakterier, der rejser gennem luften eller kommer med ind på ejerens tøj. Hvis du har en hund, der trives udendørs, så kan han også tage ubudne organismer med hjem. Husk på, at katte kan blive syge af at spise insekter, der bærer lignende sygdomme, så tal med din dyrlæge om forebyggende behandlinger, der holder din kat sund og rask. Og overvej at tage skoene af ved hoveddøren!

6. Katte kvæler babyer

Af alle kattemyter grænser denne ene til overtro, men det er en reel bekymring for familier med babyer og småbørn. Den gode nyhed er at det er blevet blæst ud af proportioner, som Live-Science bekræfter, dog elsker katte at putte og trykke sig op mod varme kroppe — hvilket er grundlaget for denne myte. Ikke desto mindre er det vigtigt, fordi mange katte lægger sig i nærheden af deres ejers hoved, hals eller bryst, at holde dem væk fra børnene når de sover til middag, og vente indtil dit barn er ældre, før du lader dem sove i samme rum.

7. Det er fjollet at børste en kats tænder

Faktisk er det katten, der griner sidst, når hendes ånde giver dig tårer i øjnene. At børste sin kats tænder jævnligt hjælper ikke kun på ånden, det minimerer også risikoen for sygdomme i munden og giver dig mulighed for at se, om der sker noget udsædvanligt med tænder eller gummer. Så fej ikke børstningen til side. Det kan gøre din kat mere behagelig at være i nærheden af og hjælpe med at forhindre en række alvorlige helbredsmæssige problemer i det lange løb. Spørg din dyrlæge, hvordan du kommer igang.

8. Katte har ni liv... Så har de virkelig brug for regelmæssige helbredstjek?

Selvfølgelig har de det. Katte har kun et liv. Så det er vigtigt at planlægge regelmæssige ture til dyrlægen for at sikre, at din kat får et langt, sundt og dejligt liv. Ture til dyrlægen bør ikke kun være når din kat er syg. Din kat har brug for årlige helbredstjek, vacciner, dentalundersøgelser og ernæringsmæssige konsultationer... ligesom vi har. Du kan også tænke, at katte på grund af myten om de ni liv er immune over for rabies, men det er også en myte. Katte kan bære på rabies og bør vaccineres regelmæssigt i henhold til lokale love. Vaccinationer er effektive til at holde din kat fri for infektioner.

9. Det er okay at give min kat smuler fra bordet

Vidste du, at et stykke ost svarer til tre chokoladebarer for en kat på 5 kilo? Godbidder fra bordet er tomme kalorier for din kat. De har brug for afbalanceret ernæring, der er tilpasset deres alder og specielle behov for at holde sig sunde. Et kattefoder som Hills Science Diet er godt, fordi det giver katten præcis det, den har brug for, uden overskydende næringsstoffer, som kan være skadelige.

10 .Min kat slår med halen, hun må være glad

Måske... men man ved aldrig rigtig med katte. Typisk logrer eller slår katte med halen, hvis de er fortørnede eller tænker. Katte kommunikerer via et komplekst kropssprog og lyde ligesom mennesker. Hvis du lærer at forstå, hvad din kat fortæller dig, vil det hjælpe jer med at opbygge et godt forhold.

11. Jeg behøver ikke motionere min kat

Du kan og bør give din kat motion. Katte har både behov for mentale stimuli og fysisk aktivitet. Katte bør holdes indendørs for deres helbreds skyld, men der findes masser af lege og legetøj, der kan aktivere dem og hjælpe dem med at holde vægten.

12. Gravide kvinder bør undgå katte på grund af eventuel infektion (toxoplasmose)?

Vordende mødre kan sagtens lege med katte; det er kattebakken, der er et no-go. Toxoplasmose spredes gennem afføring og kattegrus. Så længe gravide kvinder undgår kontakt med kattebakken og får en anden til at rense kattebakken og området omkring den, bør der ikke være nogen problemer. Så leg og hyg du dig bare med katten, mens du venter på din baby.

13. Uden sine knurhår kan en kat slet ikke holde balancen.

Det er svært at forestille sig, hvordan den her er startet! Katte bruger deres knurhår som "følere", men ikke til at holde balancen. Den måde, katten bevæger sin knurhår på, kan også være et udtryk for dens humør. Du må aldrig klippe en kats knurhår eller trække dem ud, Knurhår er dybt forankrede i huden, hvor der er masser af nerveender.

14. Har du mælk? Har du katte? Må dine katte få mælk?

En nuttet kat, der drikker af en underkop med mælk i. Hvad kunne være mere naturligt? Sandheden er, at der er masser af kalorier i mælk for sådan et lille dyr. Mange katte får diarre af mælk, og for meget mælk kan hurtigt føre til et overvægtsproblem. Det bedste er at holde sig til velafbalanceret ernæring, der er formuleret specielt til katte. Så gem mælken til dine havregryn.

15. Hvis en kat spiser græs, betyder det, at hun er syg

Selvom der findes forskellige teorier om dyrs indtagelse af græs, har dyrlægerne ikke et endegyldigt svar. Men forskningen peger på en mulighed: dyr kan måske godt bare lide at spise græs. Så gå ikke i panik, hvis din kat nipper til plænen engang imellem. Hvis det bliver til et stort dagligt måltid, skal du snakke med dyrlægen.

16. Hvis du kommer hvidløg på din kats mad, vil det hjælpe hende med at slippe af med orm

Hvis du kommer hvidløg på din kats mad, så kan din kat måske tro, at du er en italiensk stjernekok, men faktisk kan hvidløg give anæmi hos katte, og det bør undgås.

Når du har fået skilt fakta fra fiktion, kan du hjælpe din kat med at leve et langt og sundt liv. Og du skal ikke bekymre dig om, at lidt af mystikken omkring katten forsvinder — de vil blive ved med at være spændende! Så længe du ved, hvor hendes virkelige udfordringer ligger, kommer I altid til at underholde hinanden.

Info om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter og har været katteejer længe. Følg hende på Twitter og Instagram med @brovelliobrien.

[ ↑ skip to content ↑ ]