[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hjælpsomme tips til hvalpe, der får tænder

Huskyhvalp tygger på en pind i græsset

Man bruger en masse tid og kræfter på at opdrage en ung hund, og selvom det kan føles lidt overvældende en gang imellem, er der ikke noget helt som hvalpe der får tænder. Lige som du tror du har styr på det hele, "bryder" der noget nyt igennem.

Du har sikkert nogle bekymringer vedrørende de forskellige hvalpestadier, men et af de mest almindelige spørgsmål, som opdrættere og dyrlæger bliver stillet er, hvordan man passer en hvalp der er ved at få nye tænder.

Taber de deres tænder?

Ligesom mennesker taber hvalpe deres tænder. Det begynder, når de er et sted mellem tre og ni måneder gamle. Hvalpetænderne bliver efterhånden erstattet af permanente tænder, der forbliver i din hunds mund resten af dens liv hvis man antager, at hundens tænder bliver ordentligt plejede. Ligesom menneskebørn, begynder hvalpe måske at tygge oftere under den fase hvor de får tænder, end de gør i resten af deres ungdom. Dette kan være problematisk for mange ejere, og hvalpe har brug for lidt mere opsyn når de får deres tænder.

Tyg på det her

Hvalpe tygger i forvejen på det meste, men mens de får tænder oplever du måske, at de er mere destruktive end sædvanligt. Hvis en hvalp der får tænder keder sig, vil den gå til angreb på sko eller stole- og bordben fordi de er tæt på jorden. Det er vigtigt at sørge for ordentligt tyggelegetøj, hvis du gerne vil beholde dit hjem intakt og samtidig gerne vil sørge for, at din hvalp naturligt kan få lidt lindring for sine irriterede tænder. Kraftigt gummilegetøj, nylonben, tyggeben og andet tyggelegetøj er et godt valg til hvalpe der er ved at få tænder, fordi de er sikre og holdbare.

Det kan ske, at din hvalp også oplever nogle smerter, når hans store tænder begynder at bryde igennem gummerne. Kulde kan hjælpe, så kom hans bedste tyggelegetøj i køleskabet i et par minutter, før du giver det til ham. Et andet smart trick du kan prøve hjemme er, at gnide en isterning på hans gummer for at give ham lidt smertelindring.

De fleste hvalpeforældre har allerede tyggelegetøj, men sørg for at de altid er tilgængelige for den lille, det mindsker nemlig drastisk risikoen for at han ødelægger dine ting. Og som altid skal du sørge for at holde øje med din hvalp, når du giver ham et legetøj eller en godbid for at undgå at han bliver kvalt.

Babygitre

Mere eventyrlystne hvalpe bør desuden holdes til et afgrænset område i hjemmet, mens de får nye tænder. Ved at bruge babygitre til at afgrænse områder af huset hvor de fleste tyggeulykker kan ske, kan du spare dig selv for en masse stress. Nogen vælger at holde hvalpen i bur, når de ikke har mulighed for at overvåge ham. Vælg den løsning, der bedst passer til dine behov, men sørg for at blive ved med at give ham tyggelegetøj og godbidder der kan lindre hans gummer. Du kan læse mere om tips til hvalpesikring her.

Det rigtige foder

Et andet vigtigt aspekt af den fase, hvor hvalpe får tænder er Tilstrækkelig næring. Selvom hvalpe der spiser en sund, afbalanceret kost generelt ikke behøver et supplement — medmindre en sygdom kræver det — er det vigtigt at tjekke med din dyrlæge for at være sikker på at hvalpens foder er passende. Og fordi næsten hver eneste hund har brug for professionel tandpleje, når de bliver tre, ifølge Huffington Post, er det essentielt at begynde med tandhygiejne, mens han er ung. Tandbørstning, det rigtige foder og tilbud om sikkert tyggelegetøj hjælper ikke blot din hvalp igennem tandfasen, det holder også hans tænder sunde gennem resten af hans liv.

Det kan stadig være vanskeligt for nogen ejere, når hvalpe får tænder, men mange opdager slet ikke, at det sker, før de finder en tand i hundesengen. Hvis du finder tænder behøver du ikke at gøre andet end at smide dem ud; en sund hvalp er fint i stand til at tabe tænder og få et nyt sæt voksentænder uden hjælp. Tyggelegetøj og godbidder hjælper med at gøre det behageligt for dem, og ekstra overvågning sikrer dit hjem mod skader, men udover disse normale foranstaltninger for at holde din hvalps tænder sunde, behøver du ikke at foretage dig andet. Hvalpetiden er en sjov tid der alt for hurtigt ovre, så find hans yndlingstyggeben frem og nyd rejsen.

Info om skribenten

Christine O'Brien

Katie Finlay

Katie Finlay er en hundetræner og -skribent fra Los Angeles i Californien. Hun har arbejdet med hunde og deres ejere både personligt og gennem sine artikler i mere end seks år.

[ ↑ skip to content ↑ ]