[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Vitaminer

Vitaminer kan opdeles i to hovedgrupper afhængig af, om de er opløselige i fedt eller vand. Derudover er der en gruppe af substanser, som ligner vitaminer uden at passe præcist til kategorierne.

FEDTOPLØSELIGE VITAMINER VANDOPLØSELIGE VITAMINER VITAMIN-LIGNENDE SUBSTANSER
A -Vitamin B-vitamin kompleks L-Carnitine
D - Vitamin Tiamin (B1) Carotenoids
E - Vitamin Riboflavin (B2) Flavonoider
K - Vitamin Niacin
Pyridoxin(B6)
Pantothensyre
Folinsyre
Cobalamin (B12)
Biotin
Cholin
C -Vitamin

Substanser må have fem basale karakteristika for at blive klassificeret som vitaminer:

  • Det skal være et organisk stof, som er forskelligt fra fedt, protein og kulhydrat
  • Det skal være en del af foderet
  • Det skal være nødvendigt i små mængder for normal fysiologisk funktion
  • Mangel på stoffet skal medføre mangelsymptomer
  • Det må ikke syntetiseres i mængder, som er store nok til at understøtte normal fysiologisk funktion.

Individuelle vitaminer

A-VITAMIN

A-vitamin er nødvendigt for:

  • normalt syn
  • sund pels
  • sund hud
  • sunde slimhinder
  • sunde tænder

D-VITAMIN

Den primære funktion af D-vitamin hænger sammen med kalcium og fosfor og inkluderer:

  • øgning af tarmabsorption og -mobilisering
  • tilbageholdelse og aflejring i knogler

E-VITAMIN

E-vitamin eksisterer i forskellige former, af hvilke alfa-tokoferol er den mest aktive form. Alfa-tokoferol fungerer som:

  • en kraftig biologisk antioxidant
  • en hjælp til at opretholde membranintegritet.

Kroppen producerer skadelige frie radikaler (oxidanter), som skader cellerne. De frie radikaler er et biprodukt af normal metabolisme. Frie radikaler svækker immunforsvaret, accelererer tegn på aldring og spiller en vigtig rolle i udviklingen af mange forskellige sygdomme. De biologisk aktive antioxidanter, af hvilke E-vitamin er en af de mest signifikante, kan beskytte kroppen mod de skadelige effekter af frie radikaler, hvis indholdet af antioxidanter er højt nok.

K-VITAMIN

K-vitamin syntetiseres af tarmbakterier og regulerer dannelsen af adskillige faktorer involveret i blodets størkning.

B-VITAMIN KOMPLEKS

De individuelle B-vitaminer har specifikke funktioner, men overordnet set:

  • fungerer de som dele af enzymer.
  • fungerer de som cofaktorer i de metaboliske processer.

C-VITAMIN

Fordi C-vitamin kan syntetiseres ud fra glukose i kroppen hos sunde hunde og katte, er det teknisk set ikke essentielt. Nyere forskning har dog skiftet fokus fra forebyggelse af mangel til behandling og forebyggelse af sygdom. C-vitamin spiller en vigtig rolle i immunforsvarets funktion

C-vitamin har muligvis en gavnlig effekt i forbindelse med restituering efter stress på grund af fysisk aktivitet.

L-CARNITIN

L-carnitin er en af de bedst kendte vitamin-lignende substanser. Det er en naturlig del af alle animalske celler. Dets primære funktion er at hjælpe med at omdanne fedt til energi. L-carnitin transporterer fedtsyrer over mitochondriernes (cellernes energifabrik) indre membran, så de kan blive oxideret og omdannet til energi.

Med alderen bliver mitochondrierne mindre effektive, og flere frie radikaler bliver produceret. L-carnitin hjælper med at forbedre mitochondriernes effektivitet, så færre frie radikaler bliver produceret, og mitochondriernes sundhed opretholdes i længere tid. Lever, skelet- og hjertemuskulatur indeholder 95-98% af alt L-carnitin i kroppen og er vigtige oplagringssteder.

L-carnitin har vist sig at kunne hjælpe overvægtige katte med at tabe sig.

KAROTENOIDER

En gruppe af pigmenter kaldet karotenoider udviser også vitamin-lignende aktivitet. Mere end 600 forskellige stoffer er klassificeret som karotenoider, men mindre end 10% kan omdannes til A-vitamin. Karotenoider findes vidt udbredt i appelsiner og grønne grønsager. Karotenoider fungerer som antioxidanter.

Squash ærter Broccoli Græskar Gulerødder

FLAVONOIDER

Flavonoiderne er en anden gruppe pigmenter (røde, blå og gule), som har vitaminlignende aktivitet. De findes i skaller og skind på farvede frugter og grønsager. Flavonoiderne påvirker C-vitamin på en positiv måde og støtter antioxidantsystemet yderligere.

Courgetter Peberfrugter Aubergine Tomater Røde druer
[ ↑ skip to content ↑ ]