Information om og personlighedstræk ved katteracen burmeser

 

En burmeser er god til at klatre og springe, elsker at få kærlighed fra sin familie, men kommer ikke nødvendigvis godt ud af det med andre katteracer.

 

Burmeser – kort fortalt
The Burmese Cat Breed

En burmeser elsker at betragte verden omkring sig, og kattens favoritsted kunne sagtens være et vindue med en fin udsigt.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Gylden, gul

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat, stort

Tendens til at fælde:Svag

Pels:

Længde: Kort

Kendetegn: Glat

Farver: Sable, champagne, blå, platin, lilla, lysebrun, rød, cremefarvet, chokolade, kanel, skildpadde

Mønster: Ensfarvet, skildpadde

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Lille

Raceanerkendelse:

Katteforbund

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Almindelig

Burmeseren er en mellemstor kat, men den kan føles en del tungere, end den ser ud. Det er en tætbygget og temmelig kompakt kat med stærke muskler og en kraftig knoglebygning.

Der er meget på en burmeser, der er rundt. Hovedet er rundt, ørespidserne er runde, øjnene og hagen er runde, og selv poterne er runde. Det er en race, som både er robust af udseende og sind, og  er meget stærk.

En burmesers pels er kort og blank. Killingerne kan have mørkere maskning, men denne nuance fortager sig med alderen, og de anerkendte farver træder frem.

Selvom der i de seneste år er kommet flere anerkendte farver for burmeserkatte, har langt størstedelen stadig den traditionelle mørkebrune farve (sable).

Personlighed:

Yngre burmesere er aktive og nysgerrige katte, som hurtigt vænner sig til forandringer. Med alderen kan visse burmesere dog blive lidt for magelige og foretrække at betragte aktiviteterne i stedet for at deltage i dem.

Uanset alder elsker en burmeser at se på verden omkring sig, og dens favoritsted kan sagtens være et vindue, hvorfra den kan kigge på verden udenfor. En burmeser har let ved at omgås andre burmesere, men kommer ikke altid godt ud af det med andre racer.

Som bofælle:

En burmeser er dygtig til at klatre og springe og bør have adgang til kattetræer og udsigtspladser. Burmeseren er en solid og tætbygget kat, og dens fødeindtag bør overvåges for at undgå overvægt, især hvis katten ikke får nok motion.

Selvom voksne burmesere er rolige, har de også en tendens til at være meget killingeagtige, og de elsker deres daglige legestunder. De elsker at modtage deres ejers kærlighed og blive aet på maven. Den daglige kælen er et must for enhver burmeser.

Foder & Ernæringsbehov

Hvilket foder passer bedst til en Burmeser kat? Burmeser katte er mellemstore til store katte, der er kendetegnet ved at være muskuløse og stærke. Hill's Science Plan Adult kattefoder er specielt sammensat til at give voksne katte, heriblandt Burmeser racen, den energi de har brug for gennem deres voksne år. Foderet er bl.a. fremstillet med høj kvalitets proteiner til en sund muskelopbygning samt essentiel taurin for hjertesundhed. Læs mere her. Da Burmeseren er en kompakt og muskuløs kat, er det vigtigt at holde godt øje med dens fødeindtag samt vægt, især ved eventuel neutralisering. Hertil er Hill's Science Plan Sterilised Cat Young Adult kattefoder klinisk dokumenteret til at hjælpe kattene med at holde sig slanke og aktive. Læs mere her. En anden vigtig overvejelse i forhold til din kats sundhed er dens væskeindtag. Mange katte får ikke drukket den væske de har brug for, hvilket kan være årsag til bl.a. urinvejsproblemer. Der er flere ting, du kan gøre for at få din kat til at indtage mere væske, det kan fx. være en god ide at servere vandet i en bred skål, hvor din kats knurhår ikke går imod kanten eller tilbyde den vand via en vandfontæne. Udover at gøre det nemmere for din kat at drikke vand kan du også snige ekstra væske i den ved hjælp af foderet. Vådfoder af høj kvalitet er ligeså vigtigt for din kats sundhed som godt tørfoder er, Hill’s-foder er fremstillet med et optimeret udvalg af naturlige ingredienser for at give katte præcis, hvad de har behov for på alle livsstadier. Vil du læse mere om vores kattemad kan du trykke her.

Historie:

I 1930 rejste hunkatten Wong Mau fra Burma til USA i selskab med professor Joseph C. Thompson. Den havde mørkebrun pels, og mange katteelskere troede, at det måske bare var en meget mørk siameser. Det mente professor Thompson dog ikke, og han og andre ligesindede opdrættere besluttede sig for at avle på Wong Mau for at finde frem til dens race. Wong Mau blev startskuddet til burmeserracen.

Wong Maus killinger så ud til at bevise Thompsons teori. Da hun blev parret med en siameser, så kuldet ud til at være en blanding af rene siamesere og burmeser/siameser-krydsninger. Da de katte, der lignede krydsninger, blev parret med hinanden, fik de mørkebrune burmeserkillinger. De mørkere burmeserkatte fik altså rene burmeserkillinger, hvilket beviste, at Wong Mau rent faktisk var en krydsning mellem en siameser og en mørk kat af ukendt race.

Eftersom racen blev meget populær, begyndte der desværre allerede i 1947 at dukke krydsninger op på katteudstillinger i stedet for renracede burmesere. Ifølge Cat Fanciers' Associations udstillingsregler var det ikke tilladt at udstille krydsninger, og overtrædelsen resulterede i, at anerkendelsen af burmeserkatte blev trukket tilbage. Racen blev først anerkendt igen i 1953, da Burmese Cat Society of America forsikrede katteregistrene om, at det ikke ville ske igen.

Relaterede kattepleje artikler