Information om og personlighedstræk ved katteracen cymric

 

Cymric er en naturligt haleløs og sød kat, som elsker at lege og kræver daglig pleje af underuld og dækhår.

 

Cymric – kort fortalt
The Cymric Cat Breed

Cymric har en speciel gangart, som får den til at ligne en kugle, der ruller omkring.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Ravfarvet, kobberfarvet, grøn, gylden, nøddebrun, orange, gul

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Stort

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn

Farver: Hvid, blå, sort, rød, cremefarvet, sølvfarvet, skildpadde, blue-cream, brun

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, ticked, smoke, shaded

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

ACFA, TICA 

Udbredelse: Sjælden

Det er en mellemstor kat, som er tætbygget og har en kraftig knoglebygning. En cymric kan se større ud, end den egentlig er, og man kan let blive overrasket over, hvor tung den kan blive som fuldvoksen.

Cymric er en rund kat med et rundt hoved, runde øjne, en tendens til runding af knurhårspuderne og en rund bagdel. Når man ser katten bagfra, danner ørerne en vuggeform. Bagpartiet hos en cymric er højere end forenden, hvilket ses tydeligt, når katten står op.

Men ikke alle cymrickatte er helt haleløse. På en helt haleløs cymric kan man ikke mærke nogen udvækst. Disse katte kaldes for “rumpies”. Nogle kaldes for “stumpies”, eftersom de har en lille stumphale. Andre kaldes for “rumpy risers”, fordi man kan få en lille hale til at rejse sig ved at føre hånden ned over bagdelen. Når en rumpy riser bliver ældre, kan der dannes et fedtlag over den lille hale, så den ikke længere rejser sig, når den bliver aet. Nogle cymric-killinger fødes med en hel hale, andre med en halv hale.

En cymric er langhåret og har underuld, hvilket gør pelsen tyk og tæt.

Personlighed:

En cymric er en sød og fredsommelig kat. Den bliver ikke specielt stresset over, hvad der foregår i dens omgivelser. Den er et hengivent kæledyr, som elsker mennesker.

Som bofælle:

Cymrickatte skal følge en streng diæt for at holde sig i god form. De har en tendens til at være madglade og kan derfor hurtigt blive overvægtige.

Cymrickatte er fredsommelige, men de elsker at lege og løbe omkring. Cymrickatten har en speciel gangart og ligner en bowlingkugle, der ruller omkring.

Pelsen med underuld og dækhår skal plejes hver dag. Ved at børste pelsen omhyggeligt holder man den glat, eftersom underulden med tiden vokser til, hvis man undlader at børste. Eftersom pelsen er så tyk, skal man især være omhyggelig med at pleje pelsen i perioder, hvor katten fælder.

Historie:

Cymric er en langhåret manx. Manx er en af de ældste kendte katteracer. Der findes mange skønne legender om denne katterace. Den mest interessante, men også genetisk mest unøjagtige, er historien om, at manxkatten lå og sov, da Noah kaldte alle dyrene til sin ark. Den vågnede, netop da Noah var ved at lukke døren til arken. Den nåede lige akkurat ind, men Noah kom til at lukke døren på dens hale, så den blev kappet af. Ifølge en anden legende stammer racen fra et af de skibe i den spanske armada, der sank ud for Isle of Mans kyst i 1588.

Manxkattens sande oprindelse har dog snarere forbindelse til de handelsfartøjer, der sejlede fra Fønikien til Japan. Sømændene har muligvis taget nogle japanske katte med proptrækkerhale om bord for at bruge dem som musefangere og ikke for at importere en ny katterace.

Den første manx-champion hed Bonhaki. Denne sølvstribede manx opnåede den store ære i London omkring år 1900. Manxkatten er blevet opdrættet i USA siden starten af 1930'erne, og den første kåring af en amerikansk manx som grand champion fandt sted i 1951.

De første cymrickatte blev set i Canada i 1960'erne. Nogle katteregistre kalder stadig denne race for langhåret manx, mens andre har givet racen det separate navn cymric, som er det keltiske ord for walisisk.

Relaterede kattepleje artikler