Information om og personlighedstræk ved katteracen Egyptisk Mau

 

En Egyptisk Mau er en aktiv og meget stærk kat, som har brug for fysisk udfoldelse, men den er også en kat med et meget afbalanceret temperament.

 

Egyptisk Mau – kort fortalt
The Egyptain Mau Cat Breed

En Egyptisk Mau er en kat, som er nem at pleje. Børstningen kan nemt gøres til en del af den daglige leg.

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Grøn

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat, stort

Tendens til at fælde: Moderat

Pels:

Længde: Kort

Kendetegn: Silkeblød, glat

Farver: Sølvfarvet, bronzefarvet, smoke

Mønster: Pletter, smoke

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Lille

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Sjælden

En Egyptisk Mau er en lang, men som regel mellemstor kat, og hannerne er større end hunnerne. Den er muskuløs og stærk.

Mauen har et kileformet hoved med store mandelformede øjne og let buede ører. Profilen er diskret, og intet virker iøjnefaldende med undtagelse af det plettede tabbymønster.

Pelsen er semilang, blank og blød. På selve kroppen er pelsen dækket af prikker, mens den har striber i ansigtet, på benene og på halen. De fleste egyptiske maukatte har en lidt løsere hudflap, som går fra flanken og ned til bagbenets knæ.

Personlighed:

Maukatte kan godt lide at sidde og kigge ud over omgivelserne. De opfører sig typisk, som om de har fuldstændig styr på tingene. De er ekstremt stærke og meget aktive, men har et meget afbalanceret temperament.

Som bofælle:

En Egyptisk Mau er en atletisk kat, som selv kan justere sit fødeindtag, hvis den bare får plads nok til fysisk udfoldelse.

Den er fremragende til at springe og klatre og bør have adgang til udsigtspladser og kattetræer, som den kan gøre til sine. Ellers vil en Egyptisk Mau indrette sig på toppen af et køleskab eller en bogreol.

En Egyptisk Mau er en kat, som er nem at pleje. Den kan godt lide at blive børstet, og det kan nemt gøres til en del af den daglige leg.

Historie:

Det er velkendt, at de gamle egyptere ikke bare elskede katte, men også tilbad dem. I Den egyptiske dødebog afbildes solguden Ra som en plettet tabbykat. I egyptisk kunst ser man ham besejre slangen Apep. På mange egyptiske værker er katten afbildet med en skarabæ i panden. Mange tabbykatte har faktisk et mærke, som kan minde om en skarabæ. Dette vigtige skarabæmærke kan være en af årsagerne til, at de gamle egyptere tilbad katte.

I 1953 vendte en italiensk adelsdame hjem fra Egypten med en tabbykat. Den blev parret med en anden tabby, som også kom til Italien fra Egypten, denne gang med hjælp fra en syrisk ambassadør. I 1956 tog den samme adelsdame det oprindelige tabbypars afkom med til USA, og dermed var racen Egyptisk Mau skabt. “Mau” er det egyptiske ord for “kat”.

Det amerikanske opdrætsprogram resulterede i katte, der så ud som de gamle tabbykatte, som egypterne tilbad. Racen Egyptisk Mau blev anerkendt i USA i 1958 og i Europa i 1992.

Relaterede kattepleje artikler