Information om og personlighedstræk ved katteracen japansk bobtail

 

Japansk bobtail er en sød og intelligent kat, som trives bedst blandt mennesker og har en blid og melodisk stemme, som får folk til at elske den.

 

Japansk bobtail – kort fortalt
The Japanese Bobtail Cat Breed

En japansk bobtail er intelligent nok til at lære sit navn at kende og reagere på det.

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: lille: <3 kg

Øjenfarve:

Ravfarvet, havblå, blå, kobberfarvet, grøn, gylden, nøddebrun, orange, gul, tofarvede

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Stort

Tendens til at fælde:Svag

Pels:

Længde: Kort, semilang, lang

Kendetegn: Silkeblød, lige

Farver: Hvid, sort, rød, brun, blå, cremefarvet, mi-ke, skildpadde, sølvfarvet, udvasket skildpadde

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, ticked, smoke, shaded

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Lille, moderat

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Sjælden

Det er en mellemstor kat, som findes i både en langhårs- og en korthårsvarietet. Hannerne er større end hunnerne. Kattene er lange og slanke og har en meget kraftig muskulatur, som gør dem i stand til at springe utroligt højt.

Hovedet på en japansk bobtail er en ligesidet trekant, og de let fremadvinklede ører sidder øverst på hovedet. Kindbenene er tydeligt aftegnede. Øjnene er runde, når man ser dem forfra, men skrå, når man ser dem fra siden. Næsen har et lille knæk. Bobtailens bagben er længere end forbenene, men katten står med ryggen vandret. Den naturligt forekommende korte, krøllede hale er lige så unik som et fingeraftryk, og der findes ikke to, som er ens. Halen er fuldstændig og indeholder lige så mange ryghvirvler som halen hos langhalede katte. Den er altså kortere end hos andre katteracer, men den er stadig synlig. Halens krumning får pelsen på halen til at stritte, så den kommer til at ligne en kaninhale. Hos den langhårede varietet af japansk bobtail kan den længere pels få halen til at stå ud som en fjerbusk.

Japansk bobtail har en blød og silkeagtig pels med meget lidt underuld. Den korthårede bobtail har kort pels, og den langhårede bobtail har længere pels end den korthårede, men den er i realiteten kun semilang. På den langhårede bobtail er den længere pels mest fremtrædende på bagsiden af benene, og den sidder som en krave omkring halsen og i et tykt lag på maven og på halen.

Personlighed:

Japansk bobtail er en aktiv, sød, hengiven og meget intelligent race. De elsker at være sammen med mennesker og bliver tilsyneladende aldrig trætte af at lege. De lærer deres navn at kende og reagerer på det. De bærer legetøj hen til folk og kan lege fangeleg med deres yndlingslegetøj i timevis. Bobtails er sociale og trives bedst i menneskers selskab. De overtager huset og lader sig ikke skræmme. Hvis der er en hund i huset, vil bobtailen antage, at det er bobtailen, der bestemmer. Selvom de kommer nogenlunde ud af det med andre katteracer, foretrækker de andre bobtails. De er blevet kaldt for “klanagtige”, eftersom de knytter livslange bånd til deres kuldsøskende.

Japanske bobtails har aldrig glemt, at de var den japanske kejserfamilies favoritter, og de betragter automatisk alt i huset som deres ejendom. De har en blød, blid og melodisk stemme og har en tendens til at bruge den til at overtale folk til at give dem, lige hvad de ønsker.

Som bofælle:

Det er nemt at have en japansk bobtail som kæledyr. Den har let ved at vænne sig til en rutine, så længe den bare får tid til at lege og nusse med sin ejer. Selvom den ikke er en skødekat, vil den gerne være tæt på dig, sidde ved siden af dig og sove ved siden af dig i sengen. Eftersom den kan springe meget højt, har den brug for udsigtspladser, så den kan få motion. Bobtailen kan godt lide interaktivt legetøj såsom fjer på en stang, som den vil springe højt op for at fange.

Japanske bobtails er som regel aktive nok til, at de kan holde deres vægt. De elsker dog godbidder, uanset om det er kattegodbidder eller menneskeføde, og man kommer nemt til at være så god ved dem, at de tager på.

Historie:

Japansk bobtail er en race, som man har kendt til i Japan siden det sjette århundrede. I templerne Gotokuji og Niko kan man stadig se antikke japanske træskæringer og malerier, som viser japanernes kærlighed til katten med den krumme hale. Japansk bobtail betragtes som en naturligt forekommende race, som ikke er blevet fremavlet.

Oprindeligt var det mennesker med silkeormsfarme, der holdt disse katte, og man betragtede deres hjælp med at holde gnaverbestanden nede som uvurderlig. Kejserfamilien elskede dog den japanske bobtail så højt, at kattene fik alle de samme privilegier som den herskende klasse og blev æret og forkælet, som var de kejseren selv. Ifølge legenden syntes en af de store kejsere, at den japanske bobtail var sådan en dejlig kat, at han bestemte, at han var den eneste, der måtte eje og avle disse katte. Når han holdt audiens i den kejserlige have, havde han sine japanske bobtails med og holdt dem i røde silkesnore.

Bobtails anses for at være lykkebringende, og med sådan en kat i huset er man sikret fremgang og lykke. Den trefarvede japanske bobtail, eller mi-ke (udtales “mi kæ”), er den af disse smukke katte, der siges at bringe mest held, sandsynligvis fordi de fleste trefarvede katte er hunner og derfor frembringer flere lykkebringende bobtails. Den japanske statue af en kat, der sidder med den ene pote oppe, kaldes for en maneki-neko, hvilket betyder “bedende kat”, og det er en kunstnerisk tolkning af bobtailen. Disse statuer ses ofte i japanske butikker, hvor de menes at tiltrække gode mennesker.

Relaterede kattepleje artikler