Information om og personlighedstræk ved katteracen maine coon

 

Maine coon er en kat med et behageligt temperament, som har let ved at tilpasse sig sine omgivelser og har en tyk og silkeblød pels.

Maine coon – kort fortalt
The Maine Coon Cat Breed

Maine coon anses for at være den eneste langhårskat, som stammer fra USA.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Kobberfarvet, grøn, gylden, tofarvede

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat, stort

Tendens til at fælde: Stort

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Lige

Farver: Hvid, sort, blå, rød, cremefarvet, brun, sølvfarvet, skildpadde, blue-cream, gylden

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, smoke, shaded

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Almindelig

Den er mellemstor til stor, og hannerne er større end hunnerne. Kroppen er lang og firkantet, og også halen er lang. Det gør, at katten kan se meget større ud, end den er.

Maine coon er en muskuløs kat med en kraftig knoglebygning. Den var oprindeligt en udendørskat, som senere blev en arbejdskat, der holdt lader og hjem fri for gnavere. Den har et stort hoved med lange ører. I profil kan man se, at der er en lille fordybning under de store øjne. Brystkassen er bred, og benene er tykke.

Maine coon har en kraftig, men silkeblød pels. En interessant detalje er, at pelsen er pjusket og hænger længere ned på maven og bagsiden af benene (“britches”), mens den er kortere over skuldrene.

Personlighed:

På trods af dens størrelse og baggrund er maine coon en blid kat med et behageligt temperament. Den elsker sine ejere og kan tilpasse sig alle omgivelser, så længe den har plads til fysisk udfoldelse. Det kan larme en del, når den løber, men dens blide og afdæmpede stemme afslører, at denne løve i virkeligheden er et lam.

Som bofælle:

Man skal holde godt øje med sin maine coons fødeindtag. Katte af denne race har en tendens til at blive bløde eller overvægtige, hvis man ikke holder godt øje med deres vægt.

En maine coon skal have masser af motion. Den bør have adgang til kattetræer og udsigtspladser og plads til at løbe omkring. Den elsker interaktive lege og kan lege med alle i familien. I og med at det er en stor og tung kat, kan den nemt komme til at vælte ting.

En maine coons pels skal plejes hver dag. Den skal børstes for at sikre, at pelsen ikke filtrer, og så skal den kæmmes for at glatte pelsen. Det er som regel nemt at pleje pelsen, hvis katten fra en tidlig alder bliver vænnet til, at det er sjovt.

Foder & Ernæringsbehov:

Hvilket foder passer bedst til Maine Coon? Maine Coon katte er kendte for deres flotte pels, men den flotte manke kan også være årsagen til problemer med hårboller. Derfor kan man med fordel give Maine Coon katte et foder der er udviklet specifikt til at afhjælpe problemer med hårboller. Hill's Science Plan Hairball Indoor indeholder en fiberteknologi som medvirker til at forhindre dannelse af hårboller hos voksne katte, som vil have gavn af en lettere og sundere livsstil. Læs mere her. En anden vigtig overvejelse i forhold til din kats sundhed er dens væskeindtag. Mange katte får ikke drukket den væske de har brug for, hvilket kan være årsag til bl.a. urinvejsproblemer.  Der er flere ting, du kan gøre for at få din kat til at indtage mere væske, det kan fx. være en god ide at servere vandet i en bred skål, hvor din kats knurhår ikke går imod kanten eller tilbyde den vand via en vandfontæne. Udover at gøre det nemmere for din kat at drikke vand kan du også snige ekstra væske i den ved hjælp af foderet. Vådfoder af høj kvalitet er ligeså vigtigt for din kats sundhed som godt tørfoder er, Hill’s-foder er fremstillet med et optimeret udvalg af naturlige ingredienser for at give katte præcis, hvad de har behov for på alle livsstadier. Vil du læse mere om vores kattemad kan du trykke her.

Historie:

Maine coon anses for at være den eneste langhårskat, som stammer fra USA. Denne race kom sandsynligvis til USA med sømænd, som sejlede til New England. De katte, der fulgte med på deres skibe, gik sandsynligvis fra borde permanent eller på landlov, parrede sig med de lokale katte og skabte deres helt egen race.

Racens sejrsgang på USAs katteudstillinger begyndte i New York i 1895, da tabbyen Leo fik prisen som showets bedste kat. Leo tog sejr efter sejr på katteudstillingerne i Boston indtil år 1900, da han blev besejret af sin egen søn.

Derefter kastede amerikanerne deres kærlighed på perserkatten, og maine coon dumpede ned på andenpladsen over de mest populære katteracer. I de seneste år er der dog sket forandringer på ranglisten, så maine coon igen er amerikanernes foretrukne kat.

Relaterede kattepleje artikler