Information om og personlighedstræk ved katteracen manx

 

En manx er en fredsommelig kat, som sandsynligvis vil komme godt ud af det med alle i din omgangskreds og være et hengivent kæledyr i mange år.

Manx er en af de ældste kendte katteracer.
The Manx Cat Breed

Manx er en af de ældste kendte katteracer.

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Ravfarvet, kobberfarvet, grøn, gylden, nøddebrun, orange, gul

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år 

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Moderat

Pels:

Længde: Kort, lang

Kendetegn: Lige

Farver: Hvid, blå, sort, rød, cremefarvet, sølvfarvet, skildpadde, blue-cream, brun

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, ticked, smoke, shaded

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Moderat, stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Sjælden

Den er mellemstor, men tætbygget, og den har en kraftig knoglebygning. En manx ser større ud end den egentlig er, og man kan let blive overrasket over, hvor tung den kan blive som fuldvoksen.

Manx er en rund kat med et rundt hoved, runde øjne, en tendens til runding af knurhårspuderne og en rund bagdel. Når man ser katten bagfra, danner ørerne en vuggeform. Bagpartiet hos en manx er højere end forenden, hvilket ses tydeligt, når katten står op.

Hvis katten er helt haleløs, kan man føre hånden ned over bagdelen uden hindring og uden at mærke nogen udvækst. Disse katte kaldes for “rumpies”. Men ikke alle manxkatte er helt haleløse. Nogle kaldes for “stumpies”, eftersom de har en lille stumphale. Andre kaldes for “rumpy risers”, fordi man kan få en lille hale til at rejse sig ved at føre hånden ned over bagdelen. Når en rumpy riser bliver ældre, kan der dannes et fedtlag over den lille hale, så den ikke længere rejser sig, når den bliver aet. Nogle manxkillinger fødes med en hel hale, andre med en halv hale.

En manx er korthåret, men har underuld, hvilket gør pelsen tyk og tæt. Visse katteregistre anerkender også en langhåret variant af manx. For nogle er den langhårede variant racen "cymric", mens den for andre bare er en langhåret manx.

Personlighed:

En manx er en sød og fredsommelig kat. Den bliver sjældent synderligt oprevet over noget. Den er et hengivent kæledyr, som elsker at være sammen med mennesker.

Som bofælle:

Manxkatte skal følge en streng diæt for at holde sig i god form. De har en tendens til at være madglade og kan derfor hurtigt blive overvægtige.

Manxkatte er fredsommelige, men de elsker at lege og løbe omkring. Manxkatten har en speciel gangart og ligner en bowlingkugle, der ruller omkring.

Pelsen skal plejes hver dag på grund af underulden. Det er vigtigt at børste den omhyggeligt, så den holder sig glat, da underulden med tiden vokser til, hvis man undlader at børste. Man skal især være omhyggelig med at pleje pelsen i perioder, hvor katten fælder.

Historie:

Manx er en af de ældste kendte katteracer. Der findes mange skønne legender om denne katterace. Den mest interessante, men også genetisk mest unøjagtige, er historien om, at manxkatten lå og sov, da Noah kaldte alle dyrene til sin ark. Den vågnede, netop da Noah var ved at lukke døren til arken. Den nåede lige akkurat ind, men Noah kom til at lukke døren på dens hale, så den blev kappet af. Ifølge en anden legende stammer racen fra et af de skibe i den spanske armada, der sank ud for Isle of Mans kyst i 1588.

Manxkattens sande oprindelse har dog snarere forbindelse til de handelsfartøjer, der sejlede fra Fønikien til Japan. Sømændene har muligvis taget nogle japanske katte med proptrækkerhale om bord for at bruge dem som musefangere og ikke for at importere en ny katterace.

Den første manx-champion hed Bonhaki. Denne sølvstribede manx opnåede den store ære i London omkring år 1900. Manxkatten er blevet opdrættet i USA siden starten af 1930'erne, og den første kåring af en amerikansk manx som grand champion fandt sted i 1951.

Relaterede kattepleje artikler