Information om og personlighedstræk ved katteracen norsk skovkat

 

En norsk skovkat er stærk og muskuløs, men også et hengivent kæledyr, som elsker at få ros af sine ejere.

Norsk skovkat – kort fortalt
The Norwegian Forest Cat Breed

Norsk skovkat er en stor kat, og dens fyldige pels får den til at se endnu større ud.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: stor: >5 kg

Øjenfarve:

Blå, grøn, gylden, tofarvede

Forventninger:

Levetid: 8 – 14 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Stort

Tendens til at fælde: Stort

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Lige

Farver: Hvid, sort, blå, rød, cremefarvet, sølvfarvet, gylden, cameo, skildpadde, blue-cream, brun

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, ticked, smoke, shaded

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Almindelig

Den norske skovkat er en stor kat med kraftig knoglebygning og tyk pels. Den er muskuløs og ser ud som den jæger, den var før i tiden.

Hovedet er kileformet og sidder på en tyk og muskuløs hals. Ørerne er mellemstore, og hagepartiet er kraftigt og har en let runding. Den norske skovkats bagben er lidt længere end forbenene. Benene er muskuløse, og poterne ser lidt for store ud: De er store og runde, og der er pels mellem tæerne.

Den særdeles fyldige pels får den norske skovkat til at se større ud, end den egentlig er. Pelsen er både tyk og lang. Da katten levede i skoven, fungerede pelsen som naturlig beskyttelse. Pelsen føles silkeblød, og længden varierer meget afhængigt af årstiden. Halen har også lang pels og ser busket ud.

Personlighed:

Den norske skovkat er en sød og hengiven kat. Den kan godt lide at få ros og elsker at være sammen med sin ejer. Den er et hengivent kæledyr, som knytter stærke bånd til sin familie, når den først har accepteret den.

Den norske skovkat har ikke glemt sin arv. Inderst inde er den stadig jæger. Den elsker at jage sit legetøj, som om det var levende dyr. Den er territorial og patruljerer flere gange om dagen for at sikre, at alt er i orden.

Som bofælle:

En norsk skovkat er som regel god til at styre sit fødeindtag ved at øge sin fysiske udfoldelse og spise mindre efter behov. Hvis den bare får lov til at lege nok og har plads til at slå sig løs, plejer det ikke at være nødvendigt at følge en kostplan.

Eftersom denne race er territorial, har den brug for områder, som den kan gøre til sine egne. Den kan godt lide at løbe omkring, gemme sig og kaste sig over sit legetøj. Den bør have udsigtspladser og plads til at udfolde sig.

Norske skovkatte skal børstes hver dag for at forhindre, at pelsen filtrer og danner knuder, især i de perioder, hvor katten fælder. Børstningen kan gøres til en del af den daglige leg, men som regel kan denne race godt lide at blive børstet. Som alle andre tykpelsede katte kan den have brug for at få et middel mod hårboller, når den fælder.

Foder & Ernæringsbehov:

Hvilket foder passer bedst til den Norske Skovkat? Den Norske Skovkat er kendetegnet ved at være stor med kraftig knoglebygning og tyk pels, men den flotte manke kan også være årsagen til problemer med hårboller. Derfor kan man med fordel give Norske Skovkatte et foder, der er udviklet specifikt til at afhjælpe problemer med hårboller. Hill's Science Plan Hairball Indoor indeholder en fiberteknologi som medvirker til at forhindre dannelse af hårboller hos voksne katte, som vil have gavn af en lettere og sundere livsstil. Læs mere her. En anden vigtig overvejelse i forhold til din kats sundhed er dens væskeindtag. Mange katte får ikke drukket den væske de har brug for, hvilket kan være årsag til bl.a. urinvejsproblemer. Der er flere ting, du kan gøre for at få din kat til at indtage mere væske, det kan fx. være en god ide at servere vandet i en bred skål, hvor din kats knurhår ikke går imod kanten eller tilbyde den vand via en vandfontæne. Udover at gøre det nemmere for din kat at drikke vand kan du også snige ekstra væske i den ved hjælp af foderet. Vådfoder af høj kvalitet er ligeså vigtigt for din kats sundhed som godt tørfoder er, Hill’s-foder er fremstillet med et optimeret udvalg af naturlige ingredienser for at give katte præcis, hvad de har behov for på alle livsstadier. Vil du læse mere om vores kattemad kan du trykke her.

Historie:

Ifølge legenden sniger en kat sig rundt mellem træerne i skoven, hvor den viser sig og forsvinder på magisk vis. Nogle gange ser man ikke andet end denne magiske kats lange, buskede hale. Den ved, hvad der foregår, selv når mennesker ikke har nogen anelse. Den ved også, hvad der rører sig i et menneskes hjerte. Denne smukke kat med den fantastiske, unikke hale er en norsk skovkat.

Takket være en legende, der var lige så smuk som katten selv, begyndte opdrætterne i Norge at udvikle skovkatten til en race, som ville blive accepteret på katteudstillingerne. Den norske skovkat blev udstillet for første gang i Norge inden anden verdenskrig.

Det varede et stykke tid, før den norske skovkat kom til USA, hvis egen skovkat, maine coon, havde tryllebundet befolkningen. En gruppe opdrættere gjorde en indsats for at få den norske skovkat med på katteudstillingerne, så den blev velkendt i USA, hvor den i dag er elsket af mange.

Relaterede kattepleje artikler