Information om og personlighedstræk ved katteracen orientaler

 

Orientaleren er en smuk kat, som er meget intelligent og kræver en ejer, der kan gengælde denne races karakteristiske hengivenhed.

Orientaler – kort fortalt
The Oriental Cat Breed

Orientaleren er en kat med distinkte fysiske kendetegn og har et aflangt hoved, lange ører og lange, tynde ben.

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: lille: <3 kg

Øjenfarve:

Blå, grøn, tofarvede

Forventninger:

Levetid: 8 – 12 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Moderat, stort

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Glat, lige

Farver: Hvid, blå, ibenholt, cremefarvet, rød, brun, isblå, platin, lysebrun, chokoladebrun, kastanjebrun, kanelbrun, lavendelfarvet, champagne, sælgrå

nster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, ticked, smoke, shaded, masket

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Moderat, stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Sjælden

Orientaleren er en lang og elegant kat. Kroppen, halsen, halen og benene er lange. Det er en mellemstor kat med en flot muskulatur.

Orientaleren er en kat med distinkte fysiske kendetegn. Hovedet har en aflang kileform (dvs. det er trekantet), og de lange ører er placeret som en forlængelse af denne trekant. Næsen er lang og lige. Benene er lange og tynde. Halen er lang og ender i en spids. Øjnene er mandelformede og har som regel en klar, grøn farve. Hvide orientalere kan have blå eller grønne øjne eller et i hver farve (tofarvet). Den maskede orientaler har blå øjne.

Orientalsk korthår har kort, blank pels, som ligger tæt ind til kroppen. Den langhårede har semilang pels og ikke en lang, løstsiddende pels.

Personlighed:

Orientaleren er ikke bare smuk, men også meget intelligent. Den kan trænes til at gå i snor. Det betyder dog ikke, at den kan trænes til at gøre hvad som helst. Ligesom de fleste andre meget intelligente katteracer har orientaleren sin egen dagsorden.

Orientaleren er en kærlig kat, hvis ejer skal vise den lige så stor hengivenhed, som den viser ejeren. Ejeren skal give sin orientaler masser af kærlighed og bruge tid på at lege med den.

Som bofælle:

Man kan nemt se, når en orientaler tager på. Den får kuglemave, hvis den bare har spist for meget en enkelt dag. Denne races fødeindtag skal kontrolleres nøje. De lange, slanke ben er ikke skabt til at bære en tyk krop.

Orientalere er fremragende til at springe og elsker at være højt oppe. Derfor bør de have adgang til kattetræer og udsigtspladser. Orientalere elsker at lege og kan godt lide at have legetøj liggende rundt omkring i hjemmet, som de kan muntre sig med. Pelsen kræver ikke så meget pleje, men orientalsk korthår ser børstningen som et udtryk for kærlighed og vil nyde at blive børstet.

Selvom orientaleren ser elegant ud, kan den være lidt af en skødekat. Den er ekstremt hengiven og sover gerne i sengen ved siden af sin ejer.

Historie:

I 1900-tallets andet og tredje årti var siameserkatten ekstremt populær i Storbritannien. Det skyldtes dels de usædvanlige farverestriktioner, dvs. at katten skulle være masket. På grund af denne aftegning besluttede opdrætterne, at alle ensfarvede katte skulle udelukkes fra denne race. De første ensfarvede siamesere fik navnet “udenlandsk korthår”. Disse katte, som havde et mylder af farver og mønstre, var af den race, som i dag kaldes for orientaler.

Orientaleren er altså i bund og grund en siameser med en anden pelsfarve. I et orientalerkuld kan der godt være killinger med den farvekombination, der kendetegner siameserkatten, men de betragtes stadig som orientalere.

Med tiden begyndte orientalerne at få langhårede killinger. De betragtes i dag som en separat race, der kaldes orientalsk langhår. Orientalsk langhår er langt mindre udbredt end orientalsk korthår.

Relaterede kattepleje artikler