Information om og personlighedstræk ved katteracen perser

 

Perseren er en kat med et behageligt temperament, som er kendt for at elske at ligge og slikke sol i vindueskarmen og pludselig kaste sig ud i nærmest killingeagtige energiudladninger.

Perser – kort fortalt
The Persian Cat Breed

Perseren er ikke kendt for at være specielt energisk, og man bør derfor holde godt øje med dens vægt.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Blå, kobberfarvet, grøn, nøddebrun, tofarvede

Forventninger:

Levetid: 8 – 11 år 

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Stort

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Silkeblød

Farver: Hvid, rød, cremefarvet, sort, blå, chokoladebrun, lilla, sølvfarvet, gylden, cameo, skildpadde, blue-cream, brun, calico, sælgrå

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, smoke, shaded, masket

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Almindelig

Den er som regel en mellemstor kat, som er tætbygget og har en kraftig knoglestruktur. Den kraftige pels kan få perserkatte til at se større ud, end de egentlig er.

Perseren er en kat med et ekstremt udseende. Kroppen er kort og tyk, og den har tykke ben og en kort, tyk hals. Halen er kort, og ørerne er små. Hovedet er rundt, og den har store, runde øjne. Når katten ses i profil, er ansigtet fladt, og næsen har et knæk, som gør, at man primært ser den farvede hud.

Perserens pels er tyk, kraftig og lang. Den er fin, men skal være blank og skinnende.

Personlighed:

Perseren er en rolig kat, som pludselig kaster sig ud i nærmest killingeagtige energiudladninger. Det ene øjeblik ligger den i solen og sover, og pludselig farer den op, styrter rundt og ruller sig.

Perseren strækker sig ved siden af dig, sover i din seng og sætter sig på skødet af dig, når den er i humør til det. Den har ikke noget imod forandringer af rutiner og kommer som regel godt ud af det med alt og alle.

Som bofælle:

Perseren skal følge en kontrolleret kostplan for at holde sig i god form. Eftersom den ikke er kendt for at være specielt energisk, bør man både holde godt øje med dens vægt og sørge for, at den får motion. Det betyder altså, at en perser skal have motion for at holde sig i form. Selvom persere godt kan lide at lege med interaktivt legetøj, jagte bolde og kaste sig over mus med katteurt i, kan det være nødvendigt at hjælpe dem med at få motion hver dag.

Perserens pels kræver daglig pleje. Katten skal børstes og kæmmes for at sikre, at pelsen ikke filtrer. Derudover skal dens flade ansigt rengøres jævnligt og nænsomt, da der kan sidde tårerester i ansigtet.

Historie:

Perseren er en ældgammel katterace, og ligesom det er tilfældet med de fleste andre gamle racer, er dens historie temmelig uklar. I 1500-tallet fandtes der langhårede katte i Italien, som blev importeret fra Asien. I det 17. århundrede tog Pietro della Valle en kat med fra Persien til Italien for at anvende den i et opdrætsprogram. Denne kat kan meget vel have været af den race, som i Persien blev kaldt for sandkat, og som levede i ørkenen. Sandkatten er en kat med krøllet pels, der minder om en ståluldsbørste, og som beskytter katten mod omgivelserne og gør den i stand til at leve i sandet.

Cirka hundrede år senere anskaffede Nicolas de Pereisc sig nogle langhårskatte. De kom fra Tyrkiet, som også er hjemsted for den tyrkiske angora, der er en helt anden langhåret katterace. I det 19. århundrede blev efterkommerne af disse tyrkiske katte parret med nogle katte fra Italien, og det blev grundlaget for den moderne perser. Selvom racen er ældgammel, er den altså menneskeskabt.

Perserens popularitet steg, da Dronning Victoria og andre kongelige forelskede sig i denne fortryllende kat. De blev introduceret i USA i slutningen af det 19. århundrede og blev hurtigt populære.

Relaterede kattepleje artikler