Information om og personlighedstræk ved katteracen ragdoll

 

En ragdoll er en stor kat med en lang krop, som kommer godt ud af det med mennesker og fungerer perfekt som kæledyr i en lejlighed.

Ragdoll – kort fortalt
The Ragdoll Cat Breed

Ragdollens bløde, silkeagtige pels kan variere i længde fra semilang til lang.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: stor: >5 kg

Øjenfarve:

Blå

Forventninger:

Levetid: 7 – 12 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Stort

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Silkeblød

Farver: Isblå, blå, chokoladebrun, sælgrå, rød, lilla, blue-cream, cremefarvet

Mønster: Tofarvet, masket, handsker

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Moderat, stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Mindre almindelig

Det er en stor kat med en lang krop. Den har en kraftig knoglebygning, en lang hale og en tyk pels.

En ragdoll ser ud, som om den er større, end den egentlig er.

Den har et mellemstort hoved, men pelsen får ansigtet til at se større ud. Ørerne er også mellemstore og sidder på siden af hovedet, hvilket forstærker indtrykket af, at den har et kileformet hoved. Benene er lange og stærke. Hagepartiet bør være kraftigt, og de ovale øjne bør være blå.

Ragdoll findes i flere forskellige mønstre. En ragdoll med colorpoint-mønster har en lys farve på kroppen, mens for- og bagben, ører og maskning har en kontrastfarve. En tofarvet ragdoll har også mørk maskning, men har et omvendt V i panden, mens maven, alle fire ben og kraven er hvide. En ragdoll med handsker har også maskning, men poter og hage er hvide.

Pelsen kan variere i længde fra semilang til lang. Den er blød, tyk og silkeagtig.

Personlighed:

Ragdoll er en rolig kat, men den bliver ikke slap, når man holder den. Den har et behageligt temperament og kommer godt ud af det med alle i familien. Ændringer af rutiner er som regel ikke noget, der stresser den. Det er den perfekte kat til folk, der bor i lejlighed.

Som bofælle:

Ragdoll har ofte en fedtpude nederst på bugen. Det er helt acceptabelt for denne race, men det er ikke en undskyldning for at lade katten blive overvægtig eller komme ud af form. Man skal holde godt øje med en ragdolls fødeindtag.

Den har brug for interaktiv leg og plads til fysisk udfoldelse for at holde sig i form. Ved behov bør dens ejer afsætte tid til at lege med sin ragdoll hver dag.

Pelsen ser imponerende ud, men er lettere at pleje, end man får indtryk af ved første øjekast. Den skal børstes hver dag, men det bør også være det eneste, man behøver at gøre for at slippe for filtret pels og hårknuder.

Foder & Ernæringsbehov:

Hvilket foder passer bedst til en Ragdoll? Ragdoll katten er kendetegnet ved at være en stor kat med semilang til lang silkeblød pels. Denne bløde, tykke og silkeagtige pelsdragt kan dog også være årsagen til problemer med hårboller. Derfor kan man med fordel give Ragdoll katte et foder, der er udviklet specifikt til at afhjælpe problemer med hårboller. Hill's Science Plan Hairball Indoor indeholder en fiberteknologi som medvirker til at forhindre dannelse af hårboller hos voksne katte, som vil have gavn af en lettere og sundere livsstil. Læs mere her. En anden vigtig overvejelse i forhold til din kats sundhed er dens væskeindtag. Mange katte får ikke drukket den væske de har brug for, hvilket kan være årsag til bl.a. urinvejsproblemer. Der er flere ting, du kan gøre for at få din kat til at indtage mere væske, det kan fx. være en god ide at servere vandet i en bred skål, hvor din kats knurhår ikke går imod kanten eller tilbyde den vand via en vandfontæne. Udover at gøre det nemmere for din kat at drikke vand kan du også snige ekstra væske i den ved hjælp af foderet. Vådfoder af høj kvalitet er ligeså vigtigt for din kats sundhed som godt tørfoder er, Hill’s-foder er fremstillet med et optimeret udvalg af naturlige ingredienser for at give katte præcis, hvad de har behov for på alle livsstadier. Vil du læse mere om vores kattemad kan du trykke her.

Historie:

På trods af den farverige og fuldstændig usandsynlige historie om ragdollens oprindelse er denne smukke kat en af de mest populære racer blandt katteopdrættere. Man ved dog, at racen blev grundlagt i 1960'erne i Californien. Ragdoll kan muligvis have været en blanding af burmeser, hellig birma og perser, men den kat, der anses for at være den oprindelige ragdoll, er en hvid kat ved navn Josephine. Ragdolls kaldes derfor også for “Josephines døtre”.

Ann Baker, skaberen bag ragdoll-racen, følte, at Josephine var så rolig, at den blev helt slap, når man holdt den. Dette kendetegn er altså grunden til, at den blev kaldt for ragdoll, som betyder “kludedukke”. Navnet blev copyrightbeskyttet af Ann Baker og må kun anvendes om denne katterace.

Ragdoll er underlagt ekstremt strenge farvestandarder, og der må ikke forekomme nogen form for krydsninger med andre arter. Racen bliver dog udvidet med nye farver, så man i dag ser endnu mere farvestrålende ragdolls, end man gjorde tidligere.

Relaterede kattepleje artikler