Information om og personlighedstræk ved katteracen siameser

 

Siameseren er en umådeligt smuk kat, som er meget hengiven og skal have en ejer, der kan give den masser af kærlighed.

 

Siameser – kort fortalt
The Siamese Cat Breed

Siameseren er kongen af Siams legendariske tempelkat.

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: lille: <3 kg

Øjenfarve:

Blå

Forventninger:

Levetid: 8 – 12 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat, stort

Tendens til at fælde:Svag

Pels:

Længde: Kort

Kendetegn: Glat

Farver: Chokoladebrun, sælgrå, lilla, blå, rød, cremefarvet, lysebrun, kanelbrun

Mønster: Masket

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Lille

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, FIFe, TICA 

Udbredelse: Almindelig

Siameseren er en lang og elegant kat. Kroppen, halsen, halen og benene er lange.

Det er en mellemstor kat med en flot muskulatur.

Siameseren er en kat med distinkte fysiske kendetegn. Hovedet har en aflang kileform (dvs. det er trekantet), og de lange ører er placeret som en forlængelse af denne trekant. Næsen er lang og lige. Benene er lange og tynde. Halen er lang og ender i en spids. Øjnene er mandelformede og har en klar blå farve.

Siameseren har kort, blank pels, som ligger tæt ind til kroppen. Siameserens skønhed ligger i dens slanke krop, de blå øjne og kontrasten mellem kroppens farve og de mørkere ekstremiteter. Kontrasten kaldes for farverestriktion eller, hyppigere, maskning. Pelsen på ører, hale og poter har en anden farve end kroppen, og den mørkere farve toner gradvist over i kroppens lysere farve. Ansigtet har også en maske i den samme mørkere farve. Masken omgiver øjnene og dækker både ansigtet og knurhårspuderne. Masken er mindre hos killingerne, men vokser gradvist med alderen.

Personlighed:

Siameseren er ikke bare smuk, men også meget intelligent. Den kan trænes til at gå i snor. Det betyder dog ikke, at den kan trænes til at gøre hvad som helst. Ligesom de fleste andre meget intelligente katteracer har siameseren sin egen dagsorden.

Siameseren er en kærlig kat, hvis ejer skal vise den lige så stor hengivenhed, som den viser ejeren. Ejeren skal give sin siameser masser af kærlighed og bruge tid på at lege med den.

Som bofælle:

Siameserens lange, muskuløse krop afslører hurtigt, hvis den begynder at tage på. Den får kuglemave, hvis den bare har spist for meget en enkelt dag. Fødeindtaget skal kontrolleres nøje. De lange, slanke ben er ikke skabt til at bære en tyk krop.

Siamesere er dygtige til at springe og elsker at være højt oppe, så de bør have adgang til kattetræer og udsigtspladser. Siamesere elsker at lege og kan godt lide at have legetøj liggende rundt omkring i hjemmet, som de kan muntre sig med. Pelsen kræver ikke så meget pleje, men siamesere ser børstningen som et udtryk for kærlighed og vil nyde at blive børstet.

Selvom siameseren ser elegant ud, kan den være lidt af en skødekat. Den er ekstremt hengiven og sover gerne ved siden af sin ejer.

Historie:

Den smukke siameser er kongen af Siams legendariske tempelkat. Kongen satte ikke kun pris på kattene på grund af deres utrolige skønhed – de blev også brugt som vagtkatte. Der lå siamesere på høje piedestaler hele vejen rundt om kongens trone. Hvis nogen truede kongen, sprang de ned fra piedestalerne og kastede sig over vedkommende. Siameserens størrelse, styrke og evne til at springe ned fra store højder var nok til at slå personen omkuld. Ved behov ville de sætte kløerne i ansigtet på den, der troede, at han kunne gøre kongen af Siam fortræd.

Ingen ved, om denne legende er sand, men katten, som den tyske naturforsker og opdagelsesrejsende Peter Simon Pallas så, kan have været en siameser. Katten er beskrevet i Pallas' rapporter fra hans opdagelsesrejser i Det Kaspiske Hav i 1700-tallet. Pallas skrev, at dens “ører, poter og hale … er helt sorte. Den er mellemstor, har lidt mindre ben end en almindelig huskat, og dens hoved er mere aflangt.”

De første siamesere i Europa var en gave fra kongen af Siam til den engelske generalkonsul i Bangkok i slutningen af 1800-tallet. De første siameserkatte, der blev avlet på i Vesten, hed Pho og Mia. De var et par, som blev bragt til England af Owen Gould i 1884. Pho og Mias killinger blev udstillet af Goulds søster på den katteudstilling i London, som blev afholdt i Crystal Palace i 1885. Den første siameserkat i USA var også en gave, som kongen af Siam gav til en ven. I slutningen af 1890'erne og starten af 1900-tallet importerede Nordamerika siamesere fra Storbritannien, Frankrig, Japan og Siam. Siameserne var forholdsvis sjældne indtil efter 2. verdenskrig, hvor de hurtigt blev den race, der blev registreret flest af.

Relaterede kattepleje artikler