Information om og personlighedstræk ved katteracen somali

 

Somalikatten er en aktiv og legesyg kat, som er meget social og holder af at interagere med mennesker og andre katte.

 

Somali – kort fortalt
The Somali Cat Breed

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Grøn, gylden

Forventninger:

Levetid: 9 – 13 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat, stort

Tendens til at fælde: Moderat, stærk

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Glat

Farver: Rød, rødlig, blå, lysebrun, sorrel

Mønster: Ticked

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Moderat, stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund

CFA, ACFA, TICA

Somalien er en mellemstor kat med en lang og muskuløs krop.

Den har på alle måder moderat fremtoning og har et hoved med jævne flader. Det kileformede hoved har en lille fordybning. De temmelig store ører er vinklet lidt fremad, hvilket giver katten et vagtsomt og opmærksomt udseende, som om den altid holder øje med alting. Øjnene, som virker store i forhold til ansigtet, afspejler den opmærksomhed og intelligens, som er naturlig for racen.

Somaliens pels er tyk, og den har store pelstotter i ørerne. Pelsen er blød uden at føles ulden, og halen er busket som en rævehale. En somalis farver er helt specielle. Størstedelen af pelsen har farvebånd på hvert enkelt hårstrå, og pelsen ser mørkere ud langs rygraden. Farven på kroppen er lysere på undersiden af halsen, på maven og på indersiden af benene. Katten ser lidt ud som en vildkat, men det eneste ekstreme ved denne race er farvebåndene i pelsen, som giver den en fylde og dybde, som man ikke ser hos andre racer.

Personlighed:

Somalien er en aktiv kat, som elsker at hoppe, springe og lege. På trods af dette er den nem at have som kæledyr. Somalier elsker mennesker og andre dyr. De er sociale og kan godt lide at have selskab. Det kan for eksempel være en anden kat, når der ikke er nogen mennesker hjemme.

De kan lege med deres eget legetøj i timevis, men de leger også gerne længe med deres ejere. Somalikatte taler gerne med en blød og afdæmpet miaven.

Som bofælle:

Somalikatten er kærlig og hengiven og elsker at være sammen med sin ejer. Selvom somalien er langhåret, er pelsen nem at pleje, eftersom den ikke er ulden. Den kan holdes blød og silkeagtig, ved at man børster den en gang om dagen som en del af en legestund. Katten vil belønne sin ejer med en kærlig spinden.

Somalier er aktive katte og vil generelt holde styr på vægten ved at bevæge sig. De bør have adgang til udsigtspladser og kattetræer, så de kan springe og klatre.

Historie:

Somalien er i bund og grund en langhåret varietet af abyssinieren. Abyssinieren blev fremavlet i Storbritannien med en kat, som blev bragt til landet af lord Robert Napier, der havde været på en militærekspedition i Abessinien. Den kat, som lord Napier havde med til Storbritannien, hed Zulu og blev grundlaget for både den smukke katterace, der i dag kendes som abyssinieren, og somalien.

Det unikke tickede mønster på abyssinierens pels mindede folk om camouflagemønstret på vilde kaniners pels. For at videreføre dette look blev Zulu parret med tilfældige katte, som havde en pels med et lignende udseende, og dermed blev abyssinieren til.

Nogle af killingerne fra abyssinierkuldene lod til at være langhårede. Eftersom man ikke ønskede, at abyssiniere skulle være langhårede, blev de langhårede killinger steriliseret og brugt som kæledyr. Mange opdrættere var dog vilde med det udseende, som den lange pels gav abyssinierne, og i slutningen af 1960'erne skabte de en langhåret varietet af abyssinieren og kaldte den for en somali. Den smukke changerende pels ses hos både somalier og abyssiniere. Takket være dens unikke udseende, skønne temperament og nemme pleje blev somalien hurtigt populær.

Relaterede kattepleje artikler