Information om og personlighedstræk ved katteracen chantilly

 

Den kærlige chantillykat er en race uden ekstreme kendetegn, som elsker selskab og vil hellere være sammen med dig end at være alene. Racen kaldes også for tiffany.

Chantilly – kort fortalt
The Tiffany Cat Breed

Chantillykatte skal børstes hver dag for at fjerne løs pels og forhindre filtring og knudedannelse.

Vægt:

Han: medium: 3 – 5 kg 

Hun: medium: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

Gylden

Forventninger:

Levetid: 7 – 12 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Stærk

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Silkeblød

Farver: Sort, blå, chokoladebrun, lilla, sølvfarvet, champagne, platin, lysebrun

Mønster: Ensfarvet

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Moderat, stort

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

ACFA 

Udbredelse: Sjælden

En chantilly er en mellemstor kat. Racen har ingen ekstreme kendetegn. Den har et bredt, kileformet hoved med høje kindben. De mellemstore ører sidder langt fra hinanden og har lange pelstotter, som stikker ud inde fra ørerne.

Chantillykattens øjne er let ovale og sidder lidt på skrå. De har en gylden farve, som bliver mere fremtrædende med alderen.

Selvom den betragtes som en langhårskat, er pelsen semilang og har kun lidt eller slet ingen underuld. Pelsen får den til at ligne en langhårskat, dog uden den draperingseffekt, som man ser hos visse langhårsracer. Pelsen bør være blød og silkeagtig.

Personlighed:

En chantilly er et hengivent kæledyr, som foretrækker selskab frem for at være alene. Selvom den ikke er så opmærksomhedskrævende, vil den “pludre” og “tale”, som om den fører en samtale. Det er en kærlig race med et mildt temperament.

Som bofælle:

Chantillykattens kost skal kontrolleres for at sikre, at den ikke bliver overvægtig eller kommer ud af form. Den semilange pels kan nemt skjule de første tegn på en hængemave.

Chantillykatte skal have plads til at løbe omkring og lege. Interaktive øvelser bør også være en del af kattens dagligdag. Disse katte orienterer sig mod mennesker og holder af at lege med dem.

Selvom chantillykatte har begrænset eller slet ingen underuld, skal de alligevel børstes hver dag for at fjerne løs pels, da pelsen ellers nemt kan filtre og danne knuder.

Historie:

Den elskelige chantilly betragtes ofte som en semilanghåret burmeser, men det er ikke korrekt. Racen blev til, da to chokoladebrune katte af ukendt oprindelse parrede sig. I dag er det tilladt at blande med flere forskellige racer, men det er strengt forbudt at blande racen med burmesere.

Det første kuld chantillykatte blev født i 1969 i New York. Det blev så stor en succes, at der snart blev etableret yderligere opdrætsprogrammer i Florida og Canada.

I starten blev chantillykatte registreret som “udenlandsk langhåret”, men opdrætterne syntes ikke, at det var en passende racebetegnelse. Racen blev derefter kaldt “tiffany” og registreret under dette navn. I det britiske katteregister GCCF var der dog allerede registreret en race, som var en krydsning mellem persisk chinchilla og burmeser, under navnet “tiffanie”. For at undgå misforståelser blev denne race derfor omdøbt til “chantilly”, og den omtales i dag ofte som “chantilly/tiffany”.

Relaterede kattepleje artikler