Information om og personlighedstræk ved katteracen tyrkisk angora

 

Tyrkisk angora er en sød og rolig kat, som er både trofast og hengiven, men den kan også blive stresset af pludselige forandringer i sine omgivelser.

 

Tyrkisk angora – kort fortalt
The Turkish Angora Cat Breed

En tyrkisk angora elsker at lege og sætter pris på at have et udvalg af kattelegetøj.

Vægt:

Han: stor: >5 kg 

Hun: 3 – 5 kg

Øjenfarve:

blå, kobberfarvet, grøn, gylden, tofarvede

Forventninger:

Levetid: 9 – 14 år

Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Tendens til at fælde: Stort

Pels:

Længde: Semilang, lang

Kendetegn: Silkeblød

Farver: Hvid, rød, cremefarvet, sort, blå, sølvfarvet, skildpadde, calico, dilute calico, blue-cream

Mønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet/calico, tabby, smoke

Allergivenlig: Nej

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

Katteforbund: 

CFA, ACFA, TICA 

Udbredelse: Sjælden

Tyrkisk angora er som regel en mellemstor kat. Den har en lang, slank krop med en fin knoglebygning.

Det er en muskuløs kat, som ikke bør se tynd eller udmagret ud. En tyrkisk angoras ører er aflange ligesom dens skrå øjne. Bagbenene er længere end forbenene. Denne elegante kat fremstår altid opmærksom, aktiv og stolt. Pelsen på en tyrkisk angora er semilang. Den har ingen underuld, hvilket gør denne langhårede race nem at pleje. Pelsen ændrer karakter afhængigt af årstiden, men selv når den er kortere, bør den være blød og silkeagtig og være i bevægelse, når katten bevæger sig.

Personlighed:

En tyrkisk angora er en sød kat, som dog kan blive stresset af pludselige forandringer i sine omgivelser. Katten er rolig på trods af sine vilde aner.

En tyrkisk angora er trofast og hengiven og elsker at lege og løbe omkring.

Som bofælle:

En tyrkisk angora må ikke blive tyk. Denne elegante kat har en fin knoglebygning, som kan tage skade af for høj vægt.

Den tyrkiske angora elsker at lege og løbe omkring og bør have adgang til flere kattetræer og udsigtspunkter. Den er også glad for at have et udvalg af kattelegetøj.

En tyrkisk angora skal have børstet sin pels hver dag. Eftersom katten ikke har nogen underuld, er pelsen relativt enkel at pleje, eftersom den som regel ikke bliver filtret eller knudret. Hvis en tyrkisk angora har blå øjne eller to forskellige øjenfarver, kan den være døv. I så fald kan den være mere højlydt, end man ville forvente, eftersom den ikke kan modulere sin stemme.

Historie:

Hvis man vil anskaffe sig en racekat, som stadig bliver udstillet i zoologiske haver, skal man vælge en tyrkisk angora. Denne utroligt smukke langhårede kat kan stadig ses i den zoologiske have i Ankara i Tyrkiet, hvor racen opretholdes.

Tyrkisk angora er muligvis den første langhårede kat, der kom til Europa. I 1520 blev en langhåret hvid kat ført fra Ankara til Europa. Den smukke race fascinerede katteelskere i Europa, men blev ikke lige så populær som perserkatten. Den tyrkiske angora gik derefter i glemmebogen og forsvandt stort set fra Europa. Hvis man ikke havde bevaret den i zoologiske haver i Tyrkiet, ville racen måske have været uddød.

I 1960'erne rejste et amerikansk par til Tyrkiet. De forelskede sig i de tyrkiske angoraer i den zoologiske have og søgte om tilladelse til at tage nogle af disse katte med tilbage til USA. Det lykkedes, og man begyndte at opdrætte racen aktivt i USA.

Relaterede kattepleje artikler