Information om og personlighedstræk ved hunderacen border collie

 

Border collien er en kvik og kløgtig hund, og derfor er den bedst egnet til at bo på landet. Hvis den lukkes inde uden aktiviteter, vil en hund af denne race hurtigt blive ulykkelig og destruktiv.

Border collie – kort fortalt
The Border Collie Dog Breed

Border collien er en yderst energisk hund og skal have mulighed for at få masser af motion. Den elsker at løbe.

Vægt:

Han: 13 – 20 kg

Hun: 13 – 19 kg

Skulderhøjde:

Han: 55 cm

Hun: 50 cm

Kendetegn:

Oprejste ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Meget energisk

Levetid: 10 – 14 år

Tendens til at savle: Svag Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Stort

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Moderat

Avlet til:

At være fårehyrdehund

CoPels:

Længde: Medium

Kendetegn: Dobbelt pels, lige

Farver: Sort med eller uden hvid, rød og hvid, ensfarvet, tofarvet, trefarvet, en eller flere farver på en hvid bund (kaldes merle af fagfolk), zobel

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

 

 

Udbredelse: Almindelig

Border collien er en mellemstor hund.

Hannen er helt op til 55 cm i højden og vejer op til omkring 30 kg. Hunnen er som regel mindre og lettere.

Den ligner en letvægtsudgave af en australian shepherd, men i stedet for den karakteristiske hale hos aussien har border collien en fjerbusket hale, der når ned til haserne. Hovedet ligner colliens hoved, og kroppen er en smule længere, end hunden er høj. Ørerne står opad, men spidserne falder nedad, hvilket giver den et kækt udseende.

Border collien kan have en grov pels, der er ca. 7 – 8 cm lang, eller den kan have en glat pels, der er ca. 2 – 3 cm lang. Den findes i en lang række farver, blandt andet sort og hvid, rød og hvid, sort og grå, helt sort og trefarvet. Border collien med den længere pels har som regel en frodig manke og halepels.

Personlighed:

Border collien er en aktiv arbejdshund, der er bedst egnet til at bo på landet. Hvis den lukkes inde uden aktiviteter, vil en hund af denne race hurtigt blive ulykkelig og destruktiv. Det er en yderst intelligent race, den lærer hurtigt og responderer godt på ros.

På grund af dens hyrdeinstinkt beskytter den sin familie og sit territorium og er en glimrende vagthund. Den vil holde øje med familiens børn. Selvom den kommer godt ud af det med børn og kæledyr, som den er opfostret sammen med, kan den være reserveret og nogle gange snappe fremmede i hælene på sammen måde, som den ville snappe efter får, hvis den skulle vogte dem.

Som bofælle:

Border collien er en yderst energisk hund og skal have mulighed for at få masser af motion. Den elsker at løbe. Den har også behov for rigeligt med opmærksomhed fra sin ejer og en opgave, den skal udføre, som at vogte dyr eller hente en bold.

Den bør socialiseres fra den er ung, for at forhindre, at den er sky over for fremmede, og den skal have lydighedstræning, hvilket kan være med til at hindre, at den snapper og får en tendens til at løbe væk eller jage biler.

Border collien anses for at fælde gennemsnitligt. Børstning mindst en gang om ugen er nødvendig for at holde pelsen pæn. Denne race bliver omkring 12 til 15 år gammel.

Historie:

Border collien er en hyrdehund og blev avlet til at vogte får, men den kan klare næsten enhver slags flok, selv familiens børn vil den vogte over.

Racen kommer oprindeligt fra Englands og Skotlands lavland og grænseegne, og dens historie kan sandsynligvis dateres tilbage til 1700-tallet. Border colliens forfædre menes at være andre collietyper som bearded collie og scotch collie, og nogle af dem, der arbejder med racernes historie, mener, at spanieltypen også er blevet indblandet et sted.

I løbet af det 19. århundrede blev border collien populær i den engelsk lavadel. I dag bruges den stadig til at arbejde med husdyr, foruden at den er en familiehund. Da den er nem at træne, bruges border collien også til politiarbejde, sporing af narko og bomber og som eftersøgnings- og redningshund. Den er også god som førerhund for blinde. Borderen er fornylig kommet med i udstillinger hos AKC, men med kontroverser og under protest fra opdrættere, der er bange for, at avling efter udseende vil kunne påvirke dens arbejdsevne.

Relaterede kattepleje artikler