Information om og personlighedstræk ved hunderacen amerikansk cockerspaniel

 

Cockerspanielen (også kendt som amerikansk cockerspaniel) er blid, afslappet og dog livlig, og den kan tilpasse sig til at bo hvor som helst, så længe den får daglig motion. Der er varierende vurderinger med hensyn til træning.

 

Cockerspaniel – kort fortalt
The Cocker Spaniel Dog Breed

Navnet “cocker” stammer fra skovsneppen (woodcock på engelsk), der er en vildtfugl, som disse hunde var gode til at jage op for jægerne.

Størrelse:

Vægt:

Han: 10 – 12 kg

Hun: 10 – 12 kg

Skulderhøjde:

Han: 38 cm

Hun: 35 cm

Kendetegn:

Flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Levetid: 14 – 16 år

Tendens til at savle: Moderat Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Stort

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Avlet til:

At jage fugle op, at hente bytte (apportering)

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Lige

Farver: Varierer afhængigt af undergruppen med alt fra ensfarvet (sort, flødefarvet, brun, rød) til kombinationer med hvide og brune aftegninger

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Hanhundene er ca. 38 cm i højden og vejer 13 kg, mens hunhundene er ca. 35 cm høje og vejer ca. 11 kg.

En amerikansk cockerspaniel har et rundt, elegant hoved og en bred, firkantet snude. Ørerne er lange med hårfrynser, og ryggen skråner ned mod halen, hvilket giver hunden et majestætisk udseende. Måske mest markant er imidlertid dens lange, silkeagtige pels med hårfrynser ikke kun på ørerne, men også på ben, bryst og underside.

Den amerikanske cockerspaniel kan have mange forskellige farver. Nogle er ensfarvet sort, rød eller brun. Andre har to eller tre farver. Der ses nogle blandinger, der er sorte og brune, sorte og hvide eller sorte og hvide med brune pletter. AKC opdeler dem i tre varianter til udstillinger: sort, tofarvet og ASCOB (som står for Any Solid Color Other than Black – enhver anden ens farve end sort).

Den forventede levetid for en cockerspaniel er god, ca. 14 til 16 år.

Personlighed:

Den amerikanske cockerspaniel er kendt for at være blid, afslappet, kærlig og dog livlig. Den anses normalt for at være god til børn. Den plejer ikke at være aggressiv over for dyr og mennesker, men det betyder også, at den ikke er en særlig god vagthund.

Man skal dog være opmærksom på en enkelt ting. På et tidspunkt blev cockerspanielen så populær, at der blev avlet for meget på den, hvilket resulterede i nogle anspændte hunde og hunde med helbredsproblemer.

Hvad angår renligheds - og lydighedstræning, er der flere forskellige vurderinger. Nogle kilder siger, at cockerspanielen ligger på gennemsnittet med hensyn til, hvor nem den er at træne. Andre siger, at denne hund er meget lydig, mens andre igen siger, at den kan være stædig – især i forbindelse med renlighedstræning.

Som bofælle:

Cockerspanielen elsker opmærksomhed, så dette er en race for dem, der kan lide at overøse deres hund med kærlighed.

Racen fælder gennemsnitligt. Den har en omfangsrig pels, der kræver pelspleje mindst et par timer om ugen for at holde den i god stand. Der vil være behov for professionel trimning engang imellem. Undgå at lufte en cockerspaniel på steder med burrer og krat, der kan gøre pelsen filtret.

Cockerspanielen kan vænne sig til at bo stort set hvor som helst, så længe den får en daglig gåtur i snor eller får lov til at lege i en indhegnet have. Husk, at den primært er en aktiv jagthunderace.

Historie:

Den amerikanske cockerspaniel nedstammer fra den engelske cockerspaniel. Navnet “cocker” stammer fra skovsneppen (woodcock på engelsk), der er en vildtfugl, som disse hunde var gode til at jage op for jægerne.

Cockerspanielen kom til USA i slutningen af 1800-tallet og blev stadig betragtet som samme race som den engelske cockerspaniel. Amerikanske opdrættere udvalgte mindre hunde med større pels og et rundere hoved. I dag betragtes amerikansk og engelsk cockerspaniel som separate racer. En amerikansk cockerspaniel er mindre end sit engelske modstykke og er den mindste i gruppen “Sporting” hos AKC.

Selvom den stadig betragtes som en dygtig jagthund, er cockerspanielen oftere en familiehund. Dens popularitet steg voldsomt efter anden verdenskrig. I 1984 var cockerspanielen nummer ét blandt de racer, der var registreret hos American Kennel Club.

Relaterede kattepleje artikler