Information om og personlighedstræk ved hunderacen engelsk springerspaniel

 

Den engelske springerspaniel er hårdfør, energisk og ret intelligent, så den er udadvendt og venlig af natur, men den skal stadig socialiseres og trænes fra begyndelsen.

 

Engelsk springerspaniel – kort fortalt
The English Springer Spaniel Dog Breed

Den engelske springerspaniel blev udvalgt som jagthund med tæt kontakt til jægeren, og den har en stærk trang til at være sammen med mennesker og til at arbejde.

Størrelse:

Vægt:

Han: 18 – 23 kg

Hun: 18 – 23 kg

Skulderhøjde:

Han: 45 – 50 cm

Hun: 45 – 50 cm

Kendetegn:

Flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Meget energisk

Levetid: 12 – 14 år

Tendens til at savle: Moderat Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Svag

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Avlet til:

At jage fugle op, at hente bytte (apportering)

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Lige

Farver: Sort eller leverfarvet med hvid, blå eller skimlet, trefarvet

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Den engelske springerspaniel er en mellemstor hund, som er 45 – 50 cm høj og vejer 18 – 23 kg. Denne hund virker robust i forhold til sin størrelse med dens kraftige knogler og store poter.

En engelsk springerspaniel har det klassiske “spaniel-look”: store og udtryksfulde øjne, en moderat snude med en tydelig pandeafsats (et stop) til panden, lange, hængende, noget frynsede ører. Læberne kan være lange, hvilket kan medføre savlen hos nogle hunde. Hunden er den højeste af spanielracerne og har ret lange ben for at kunne bevæge sig hurtigt i ujævnt terræn.

En engelsk springerspaniel har en mellemlang pels, som kan være glat eller bølget. Der er ekstra hår på ørernes kanter, og der er frynser på bagsiden af alle fire ben og på brystet. De mest almindelige farver er leverfarve og hvid eller sort og hvid, men der er også varianter med tre farver og små pletter.

Personlighed:

Den engelske springerspaniel blev udvalgt som jagthund med tæt kontakt til jægeren, og den har en stærk trang til at være sammen med mennesker og til at arbejde. Det er en energisk og livlig hund, og den er rimeligt intelligent og ret nem at træne. De fleste hunde af spanieltypen har en trang til at hente bytte (apportere), og den engelske springerspaniel er ingen undtagelse. Dette kan føre til tyggeproblemer, hvis hunden efterlades alene i lang tid ad gangen.

Den engelske springerspaniel skal vænnes til andre hunde og mennesker helt fra starten, selv om den typisk er ret udadvendt og venlig. De fleste hunde af denne race har det ikke godt med kenneller eller en inaktiv livsstil. Hvis hunden keder sig, kan der blive problemer med, at den graver.

Som bofælle:

Den engelske springerspaniel spiser ret godt, så for mange godbidder kan føre til overvægt. Dette er en hund, der har bedst af masser af motion, som kan være jagt, løbeture med dig eller agility-træning. Da den er en intelligent hund, er den gladest, når den kan arbejde sammen med dig, og den reagerer godt på træning. Den engelske springerspaniel ses ofte til konkurrencer i jagt, lydighed og agility. Denne hund er hårdfør og bliver ofte ret gammel.

Den engelske springerspaniel kan være overraskende god som vagthund, da den har en høj advarselsgøen og en vis beskyttelsestrang. Den klarer sig godt med børn, hvis den er opfostret med dem. For denne hund er det bedst med tidlig socialisering og træning. I nogle få tilfælde kan den engelske springerspaniel være tilfreds med et liv som “sofahund”, men de fleste foretrækker at være aktive. Den engelske springerspaniel er tilsyneladende glad for at arbejde i vand såvel som på land, og den kan godt lide vandpytter.

Pelsplejen kan være lidt af en opgave med en engelsk springerspaniel, men denne hund kræver dog mindre arbejde end sine mindre slægtninge. De fleste ejere klipper deres engelske springerspaniels pels til en vis grad, og de trimmer altid omkring ben, poter og ører. Klipning til udstillinger kræver en rolig, øvet hånd med saksen. Det er vigtigt, at man dagligt børster hårfrynser og den lange pels for at undgå filtring. Ugentlig rensning af ørerne er vigtig.

Historie:

Den engelske springerspaniel stammer fra de spanielhunde, der var populære så langt tilbage som 1500-tallet som jagthunde i England. Disse hunde ansås for at være gode til at jage vildtet op, og nogle gange fik de faktisk vildtet til at “springe”. I første omgang blev alle spanielhunde krydset med hinanden, og sondringen skete først, når de nåede voksenhøjde.

I 1800-tallet blev hertugen af Norfolk interesseret i spanielhunde og fremavlede sin egen gren, der først blev kaldt norfolkspaniel og nu hedder engelsk springerspaniel. Den engelske springerspaniel er igen blevet opdelt i jagthunde og udstillingshunde, men mange af hundene kan begge dele. I dag er den engelske springerspaniel typisk et værdsat familiemedlem, der lejlighedsvis får chancen for at komme på jagt.

Med sejre i Best in Show i Westminster Kennel Club-konkurrencen, herunder den første udstilling i det nye årtusinde, vil den engelske springerspaniels popularitet nok stige.

Relaterede kattepleje artikler