Information om og personlighedstræk ved hunderacen ruhåret hønsehund

 

Den ruhårede hønsehund har brug for kraftig motion hver dag, så den egner sig ikke til at bo i lejlighed eller en lille bolig. Hunden anses for at have et roligt sind og være loyal over for sin familie, og den er god sammen med børn.

 

Ruhåret hønsehund – kort fortalt
The German Wirehaired Pointer Dog Breed

I dag er den ruhårede hønsehund en af de mest populære hunde i Tyskland, hvor den også går under navnet Drahthaar.

Størrelse:

Vægt:

Han: 20 – 34 kg

Hun: 20 – 34 kg

Skulderhøjde:

Han: 63 cm

Hun: 60 cm

Kendetegn:

Flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Meget energisk

Levetid: 12 – 14 år

Tendens til at savle: Svag Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Svag

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Avlet til:

Generel jagt, bevogtning

Pels:

Længde: Kort

Kendetegn: Hård pels, lige, flad

Farver: Leverfarve og hvid

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

 Udbredelse: Mindre almindelig

 

Den voksne hanhund er ca. 60 cm høj og vejer 32 kg. Hunhunden er som regel lidt mindre.

Den ruhårede hønsehund er lidt længere, end den er høj, og den har en forholdsvis kort ryg. Ørerne hænger nedad.

Den ruhårede hønsehund har en udpræget strid, ru, vandafvisende yderpels, der giver fremragende beskyttelse mod vind og vejr og tornekrat. Den har også buskede øjenbryn, overskæg, skæg og svømmehud mellem tæerne.

Den har en god forventet levetid på ca. 12 til 14 år.

Personlighed:

Den ruhårede hønsehund er ekstremt aktiv. Den har et roligt væsen og er loyal over for sin familie. Den er god til børn, hvis den er opfostret sammen med dem, eller til større børn, der behandler den godt. Den er også god til at være sammen med andre kæledyr, hvis den er opfostret sammen med dem. Enkelte hunde af denne race kan forsøge at dominere andre dyr.

Racen er mistroisk over for fremmede, og de er gode vagthunde.

Som bofælle:

Denne hund har brug for kraftig motion, ellers bliver den rastløs og svær at håndtere. Derfor egner den sig ikke til personer, der bor i lejlighed eller en meget lille bolig. Den har det bedst på landet med et stort indhegnet areal, hvor den kan boltre sig, og den sætter især pris på at få mulighed for at svømme og apportere. Den ruhårede hønsehund er jæger af natur og kan forsøge at strejfe eller gå efter naboens husdyr.

Den ruhårede hønsehund anses for at fælde gennemsnitligt. Hvis man børster pelsen et par gange om ugen, plukker hårene engang imellem og bader den efter behov, er det alt, hvad den behøver af pelspleje.

Historie:

Den ruhårede hønsehund blev avlet i Tyskland i slutningen af 1800-tallet til at være en hårdfør, alsidig jagthund, der kunne følge en fært, tage stand og apportere selv i de mest barske klimaer.

Den nedstammer fra flere forskellige racer, hvoraf den ene er en hund, der blev kaldt puddelpointer (en tidlig blanding af pointere og hunde af puddel- eller barbettypen). Andre hunde i den ruhårede hønsehunds ophav antages at inkludere griffon korthals, stichelhaar, polsk vandhund og tidlige tyske korthårsracer. Ifølge en enkelt kilde kan blodhunden og foxhoundracen også være en del af racens ophav.

I dag er den ruhårede hønsehund en af de mest populære hunde i Tyskland, hvor den også går under navnet Drahthaar. Den kom til Amerika i 1920'erne og blev anerkendt af AKC i 1959. Racen har dog kun opnået begrænset popularitet i Amerika.

Relaterede kattepleje artikler