Information om og personlighedstræk ved hunderacen malteser

 

I og med at den er meget velegnet til at have indenfor på et lille areal, er den lille malteser en blid, medgørlig og intelligent hund. Den kan have en skiftende appetit og være svær at træne i renlighed.

 

Malteser – kort fortalt
The Maltese Dog Breed

Malteseren har haft en høj værdi i samfundet. Faktisk findes der en beretning om en malteser, der blev solgt i 1500-tallet til det, der svarer til 2.000 $ (ca. 13.400 kr.)

Størrelse:

Vægt:

Han: 1 – 3 kg

Hun: 1 – 3 kg

Skulderhøjde:

Han: 25 cm

Hun: 23 cm

Kendetegn:

Flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Meget energisk

Levetid: 12 – 14 år

Tendens til at savle: Svag

Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Stort

Tendens til at grave: Svag

Behov for at være social/få opmærksomhed: Stort

Avlet til:

At være skødehund

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn

Farver: Hvid

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Malteseren er en lillebitte hund, der vejer mellem et og tre kilo.

Kroppen er kompakt, og skulderbladene skråner nedad. Ryggen er lige, og ribbenene er velformede. Den duskede hale holdes yndefuldt hen over ryggen. Halsen er elegant bygget, så hunden kan holde hovedet højt.

Hovedet er velproportioneret i forhold til kroppen, og kraniet er let rundet. De hængende ører sidder lavt og er tæt pelsede. Øjnene er mørke, næsen er sort, og snuden har medium længde og er en smule tilspidset.

Den lange silkeagtige pels, der fejer hen ad eller hænger tæt på jorden, giver malteseren et næsten dekorativt udseende. De lange hår på hovedet kan bindes op i en dusk øverst eller hænge ned. Pelsen er helt hvid.

Malteseren bevæger sig i en flydende, strømlinet gangart.

Personlighed:

Malteseren er blid, hengiven, intelligent, medgørlig og tillidsfuld. Da den er en familiehund, er malteseren livlig, legesyg og energisk, og den kan generelt godt lide at lære tricks. Den kan blive irritabel sammen med højrøstede børn. Malteserens lille kropsstørrelse passer ikke til dens frygtløse natur. Da den er meget årvågen, udstøder den en serie hurtig gøen som svar på ukendte lyde.

Hvad skal jeg overvejer når jeg vælger ernæring til min malteser?

Maltesere tilhører kategorien af mindre hunderacer, derfor lever de gennemsnitligt længere end større hunde. Men den lille størrelse betyder også, at de udsættes for mere kontakt med frie radikaler, disse kan skade celler og DNA, herunder i nerve- og immunsystemerne. Et foder tilpasset små hunde kan heldigvis hjælpe, Hill's Science Plan Small & Mini indeholder et højt niveau af klinisk dokumenterede antioxidanter for at give din lille hund den immunitet den har brug for. Udover det høje niveau af klinisk dokumenterede antioxidanter indeholder Small & Mini foderet også en special blanding af omega-6 og omega-3 fedtsyrer, som fremmer sund hud og en flot pels. Klik her hvis du gerne vil læse mere om Hill's foder til små hunde.

Som bofælle:

Malteseren er en god indehund, der trives selv i lejligheder og små rum. Racen kan være svær at renlighedstræne, og den kan være kræsen. Malteseren fælder kun en smule og kan tåles af de fleste allergikere. Daglig børstning og regelmæssig badning anbefales for at undgå, at pelsen filtrer. Håret omkring øjnene bør renses dagligt for at fjerne pletter fra tårer.

Historie:

I mere end 28 århundreder har malteserspanielen være hundeverdenens aristokrat. Dens oprindelsesland menes at være Malta, som vi kender som en ferieø syd for Sicilien. Det er kun passende, at en så ædel hund stammer fra Malta, hvis civilisation skilte sig ud som værende sofistikeret og yderst velstående.

En bemærkelsesværdig malteser er Issa, som var ejet af Publius, der var romersk guvernør på Malta i det 1. århundrede. Issa blev beskrevet i et berømt epigram som “lystig ... renere end en dues kys, blidere end en ungmø ... mere kostbar end indiske perler”. Mange berømte forfattere og videnskabsfolk, blandt andet Plinius den Ældre og Strabo, skrev, at den lillebitte malteserhund var smuk, raffineret og havde en uimodståelig charme. Grækerne opførte gravkamre til deres maltesere, og fra det 5. århundrede og videre frem er disse ornamentale hunde gengivet i græsk keramikkunst. Der er arkæologisk bevis for, at egypterne ejede malteserhunde, og at de måske tilbad dem.

Malteseren har haft en høj værdi i samfundet gennem tiderne. Faktisk findes der en beretning om en malteser, der blev solgt i 1500-tallet til det, der svarer til 2.000 $ (ca. 13.400 kr.) Det siges, at malteserhundene var særligt populære hos kvinder, der bar dem inde på brystet eller i ærmerne. Naturligvis måtte tidligere tiders videnskabsfolk henlede opmærksomheden på racens lille størrelse. I 1792 omtalte botanikeren Linné malteseren som havende en “størrelse omtrent svarende til et egern”. Den første malteser, der blev udstillet i USA, var hvid og blev anført som “maltesisk løvehund” på Westminsters første hundeudstilling i 1877. American Kennel Club registrerede malteseren i 1888.

Relaterede kattepleje artikler