Information om og personlighedstræk ved hunderacen newfoundlænder

 

På trods af newfoundlænderens størrelse er denne venlige og intelligente hund ret medgørlig og kan sagtens vænne sig til at være en del af en familie. Men den skal have plads i haven til motion og helst også adgang til vand.

 

Newfoundlænder – kort fortalt
The Newfoundland Dog Breed

Newfoundlænderen har brug for rigeligt med foder i det første år, hvor den vokser og tager op til 45 kg på. Men derefter nedsættes dens stofskifte.

Størrelse:

Vægt:

Han: 59 – 68 kg

Hun: 45 – 54 kg

Skulderhøjde:

Han: 71 cm

Hun: 65 cm

Kendetegn:

Flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Afslappet

Levetid: 8 – 10 år

Tendens til at savle: Stærk Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Svag

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Moderat

Avlet til:

Universal vandhund, hjælp til fiskeri

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Dobbelt pels, lige 

Farver: Sort, brun, grå

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Newfoundlænderen er en stor hund med en kraftig pels.

Hannen er 71 cm høj og vejer fra 59 til 68 kg. Hunnen er lidt mindre med 65 cm i højden og en vægt på 45 til 54 kg. Yderpelsen er grov og flad og virker olieret og vandafvisende, hvilket passer perfekt til hundens store forkærlighed for at være i vand. Underulden er blød og tæt og skal børstes dagligt. Pelsen fælder året rundt. Newfoundlænderens farver er sort, sort med hvid og brun med hvide strøg på brystet og halespidsen.

Newfoundlænderen har et bredt, bastant hoved med små ører, der ligger tæt på hovedet. Dens poter er brede med svømmehud mellem tæerne til svømning.

Personlighed:

På trods af newfoundlænderens størrelse er denne hund ret medgørlig og kan sagtens vænne sig til at bo i et hus. Men den har brug for betydelig plads i haven til motion, og den skal helst også have sikker adgang til vand. Racen er agtpågivende og pålidelig, og den er tolerant over for børns adfærd. Det siges, at forfatteren J. M. Barrie baserede “Nana” i Peter Pan på sin egen newfoundlænder.

Newfoundlænderen er beskyttende, og er kendt for at placere sig fysisk imellem sin familie og en fremmed. Den gør sjældent, men den vil vise sig som en agtpågivende hund, der er villig til at beskytte andre. Da det er en intelligent race, kan newfoundlænderejere fortælle om, hvordan deres hund gjorde dem opmærksom på brand i hjemmet eller reddede dem op af deres egen swimmingpool.

Som bofælle:

Newfoundlænderen har en behagelig adfærd og føler sig lige meget hjemme på land og i vand. Hunden er ideel som selskabshund til én person eller en familie, men newfoundlænderens størrelse bør give anledning til overvejelser. Den voksne newfoundlænder behøver ikke så meget motion, men den kan let blive en sofahund. Den skal have lov at få sine daglige gåture, en løbetur i haven eller allerhelst en svømmetur for at holde sig i form. Ekstra vægt kan afkorte newfoundlænderens allerede korte levetid, som normalt er 8 til 10 år.

Som alle store racer skal newfoundlænderen have rigeligt med mad i det første år, hvor den vokser. Den tager hele 45 kg på i det første år! Men derefter bliver dens stofskifte langsommere, og den har ikke brug for nær så mange kalorier om dagen. En slank newfoundlænder er helt sikkert sundere end en med ekstra vægt.

Newfoundlænderen er en venlig hund, der kan lide at holde dig med selskab. Men den fælder, og den har tendens til at savle af og til. Pelspleje er vigtig for denne race, fordi det både er behageligt og sundt for den. Pelsen skal børstes regelmæssigt for at fjerne døde hår, og kløerne skal holdes korte. Regelmæssig klipning af kløerne vil hjælpe til at undgå, at poterne bliver bredere, fordi de skal bære en tung vægt.

Historie:

Da den blev fremavlet på øen Newfoundland, er denne race usædvanligt god til at svømme og har en forhistorie som en utrolig redningshund på vandet. Dens forfædre er fortsat ukendte, men racen kan være i familie med den pyrenæiske bjerghund, der fulgte fiskerne på denne egn. I det 18. århundrede blev newfoundlænderen sendt ind i Storbritannien og Frankrig og blev hurtigt populær hos de engelske sømænd som skibshund.

Racens hunde blev så kendt for deres evner som vandredningshunde, at to newfoundlænderhunde var en obligatorisk del af “udstyret” på livredderposter langs Englands kyst.

Som skibshund var det newfoundlænderens opgave at svømme ind på land med et reb fra skibet, så der blev etableret en forbindelse med hjælp fra land. Newfoundlænderen var en så stærk svømmer, at den også kunne trække en lille båd i land.

En newfoundlænderskibshund har fået æren for at dykke i mørket fra et skibsdæk og redde kejser Napoleon, efter at han var faldet i vandet!

Relaterede kattepleje artikler