Information om og personlighedstræk ved hunderacen puddel

 

Pudlen er kendt for sin intelligens og for, at den er nem at træne. Som familiehund er den livlig, aktiv, elsker sjov og har sans for det latterlige.

 

Puddel – kort fortalt
The Poodle Dog Breed

Pudlen er usædvanligt god til at springe, så ejeren skal sørge for, at haven er godt indhegnet.

Størrelse:

Vægt:

Han: 3 – 32 kg

Hun: 3 – 32 kg

Skulderhøjde:

Han:

Hun:

Kendetegn:

Dolichocephal (langt ansigt), flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Meget energisk

Levetid: 10 – 14 år

Tendens til at savle: Svag Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Moderat

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Avlet til:

At være jagthund, der henter bytte (apporterer) i vand

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Krøllet

Farver: Ensfarvet i enhver farve, blandt andet hvid, sort, grå, blå, sølvfarvet, brun og abrikosfarvet

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Pudlen findes i tre størrelser eller varianter: Den store (over 40 cm og 20 til 32 kg), dværgpudlen (omkring 30 cm og 5 til 9 kg) og toy-pudlen (mindre end 20 cm og ca. 3 – 5 kg).

Alle pudlerne har den firkantede silhuet til fælles med lang, elegant hals og lige ryg.

Pudlen kan se ret langbenet ud og har en lang snude samt hængende ører. Den bevæger sig i en hoppende, livlig gangart.

Pudlens pels sætter kronen på værket. Hunde, der konkurrerer som racerene hunde, skal have en bestemt klipning, hvor nogle områder har rigtig meget hår, og andre har en hudtæt klipning. Der er faktisk en årsag til, at denne klipning blev udviklet: Den gav en tæt pels over leddene og brystet for at holde hunden varm, når den arbejdede i koldt vand. Mange ejere vælger at give deres hund en kort sportsklipning, hvor pelsen klippes ret kort og har pomponer på hoved og hale. Nogle få pudler ses med en ribbet pels, hvor de tætte krøller danner lange bånd, som ligner rastahår.

Pudlens pels skal være tæt og krøllet, medmindre den børstes kraftigt ud. Pudlen er kendt for at være en god hund til allergikere, fordi den ikke fælder regelmæssigt. Men pelsen filtrer. Det er derfor, pudlen har brug for klipning eller hyppig pelspleje, for de filtrede knuder kan være smertefulde. De mest almindelige farver hos pudler er sølv, sort, hvid, abrikosfarvet og chokoladefarvet. Der findes også røde samt cremefarvede og blå pudler. Tofarvede hunde, for eksempel sort og hvid, er ikke velsete i en udstillingsring.

Personlighed:

Pudlen er kendt for sin intelligens og for, at den er nem at træne. Den er livlig, aktiv, elsker sjov og har sans for det komiske. Pudlen elsker opmærksomhed og kan udvikle dårlige vaner som at gø irriterende, hvis den ignoreres eller overlades til sig selv.

De mindre pudler kan være aggressive over for personer, der ikke tilhører familien, eller over for andre hunde. Den bør tidligt lære at omgås andre mennesker og kæledyr, og den skal trænes med bestemthed. Pudlen kan optræde beskyttende over for sin familie og sit hjem.

Man bør huske, at pudlen egentlig er en jagthund i en elegant påklædning, og den har brug for motion og træning for at være en god selskabshund.

Som bofælle:

Pudlen er let at passe, og dens ejere må ikke forkæle den for meget med godbidder. Den kan nemt blive overvægtig. Mange pudler lever forholdsvis længe. De små pudler bliver helt op til 17 år gamle, mens de store pudler som regel lever, til de er 12 til 14 år.

Pelspleje er en hyppig aktivitet med en puddel. Da pelsen har tendens til at filtre, skal pudlens pels klippes tæt eller plejes næsten dagligt. Udstillingspelsen skal bades hyppigt, og der bindes en top på hovedet, ørepelsen studses, og pelsen olieres for at undgå, at den får et flosset udseende. Det er vigtigt at have en rolig hånd på saksen.

Pudlen er en god familiehund – sjov, energisk, klog og nem at træne. Den har det bedst med masser af motion for både sind og krop, og den foretrækker at være sammen med mennesker det meste af tiden. Den er ikke god til at være i kennel. Træning i socialisering bør starte tidligt og bør omfatte at omgås mennesker og kæledyr samt rutinen med pelspleje. Denne hund er usædvanligt god til at springe, så vær omhyggelig med indhegningen af haven!

Historie:

Selvom pudlen ofte forbindes med Frankrig, er dens oprindelse faktisk tysk, idet den muligvis nedstammer fra barbetten. Racen blev fastlagt som type i 1800-tallet, dog er der beskrevet eksempler på tidligere puddellignende hunde. Ordet puddel kommer fra tysk “pudel”, der betyder vandpyt eller sprøjt.

Pudlen var en jagthund i starten, og den var især god til at hente jagtbytte (apportere) i vand. På grund af sin høje intelligens og ønsket om at stille mennesker tilfreds, opstod der en gren af racen, som var cirkushunde, der rejste rundt med trupper og optrådte. Især det franske aristokrati opdagede racen og glædede sig over både dens personlighed og utrolige hårpragt, som kunne formes på utallige måder.

På trods af sit nye image som en elegant og noget forkælet aristokrat bør vi huske på, at den stadig kaldes “caniche” i Frankrig, hvilket betyde andehund.

De tre varianter udgør en af de mest populære racer i verden. Pudlen tager sig godt ud i rampelysets skær i udstillingsringen, men den arbejder også som førerhund for blinde og som politihund. Den konkurrerer i alle former for hundesport, lige fra at deltage i slædehundeløb, som det i Iditarod i Alaska, over fåredrivning til lydighed og agility. Den første fortaler for lydighed i USA, Blanche Saunders, havde store pudler.

Relaterede kattepleje artikler