Information om og personlighedstræk ved hunderacen cao de agua portugues

 

En cao de agua portugues er ideel til dem, der ønsker en mellemstor, intelligent og aktiv hund, da den kræver en høj grad af fysisk aktivitet og foretrækker at være sammen med sin ejer.

 

Cao de agua portugues – kort fortalt
The Portuguese Water Dog Dog Breed

Cao de agua portugues blev oprindeligt brugt til at drive fisk ind i net og til at hente ødelagte net og fiskegrej, som faldt overbord.

Størrelse:

Vægt:

Han: 15 – 25 kg

Hun: 15 – 25 kg

Skulderhøjde:

Han: 50 – 55 cm

Hun: 45 – 50 cm

Kendetegn:

Flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Meget energisk

Levetid: 10 – 14 år

Tendens til at savle: Svag Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Moderat

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Avlet til:

At assistere ved fiskeri

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Krøllet

Farver: Hvid, sort, brun, ensfarvet eller med noget hvidt

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Mindre almindelig

En cao de agua portugues er en hund i mellemstørrelsen og vejer 15 – 25 kg.

Hanhunden måler 50 – 55 cm i skulderhøjde, og hunhunden er mindre med en højde på 45 – 50 cm. Kroppen er muskuløs og bygget til at arbejde. Hovedet er længere end snuden, og ørerne hænger. En cao de agua portugues er generelt moden, når den er 1 til 2 år gammel, selv om den når sin fulde størrelse i 6- til 8-månedersalderen.

En cao de agua portugues har to varianter af pels. Den ene har kompakte krøller, og den anden er bølget og svagt glansfuld. Denne hund har ingen underuld og fælder ikke. De klippes i enten en “løveklipning” (ansigtet og bagpartiet barberes) eller en “retrieverklipning” (håret klippes til en lige længde på ca. 2 – 3 cm). Pelsen er sort, hvid eller forskellige nuancer af brun. Der ses også kombinationer af sort eller brun og hvid. Hunde med sort, hvid eller sort og hvid pels har blålig hud.

En cao de agua portugues kræver hyppig pelspleje for at undgå mattering og sammenfiltring. Det anbefales stærkt at børste og kæmme den hver dag, og den skal bades og trimmes hyppigt. Dette er en hund, der kræver meget arbejde.

Personlighed:

En cao de agua portugues er en aktiv hund, som kræver en høj grad af fysisk aktivitet på grund af sin baggrund som arbejdshund. Selvom den er selvstændig af natur, er den ikke god som kennelhund og foretrækker at være sammen med sin ejer. Cao de agua portugues er meget intelligent og har brug for aktivering for at blive holdt beskæftiget og undgå destruktiv adfærd som at tygge i ting og grave. Den skal holdes i en stor, indhegnet baghave for at forhindre, at den strejfer om.

En cao de agua portugues er meget klog og selvstændig. Den har brug for tid udenfor, og den elsker vand.

Som bofælle:

Cao de agua portugues har brug for masser af tid sammen med mennesker. Den tolererer andre hunde og katte, hvis den er opfostret sammen med dem. Den skal imidlertid holdes væk fra andre kæledyr som gnavere, fugle og krybdyr.

Nogle opdrættere anbefaler cao de agua portugues til allergikere, fordi den ikke fælder. Det er ikke sikkert, at det forholder sig sådan. Det afhænger af den enkelte person og dennes overfølsomhed. Før en allergiker investerer i en cao de agua portugues, bør han eller hun besøge opdrætteren og være sammen med hundene for at finde niveauet af overfølsomheden.

Cao de agua portugues er ideel for ejere, som ønsker en mellemstor, intelligent og aktiv hund. Den er god til at holde vagt, men dens størrelse afholder den fra at være effektiv som vagthund. Cao de agua portugues er mistroisk over for fremmede.

En cao de agua portugues har typisk en levetid på 10 til 14 år.

Historie:

Cao de agua portugues er en ældgammel race, der menes at stamme fra de centralasiatiske stepper omkring 700 f.Kr. Hvordan den ankom til Portugal, om den blev medbragt af berberne (som blev til maurerne i senere århundreder) eller af goterne, er der ikke enighed om. Sidstnævnte kan godt være tilfældet, da østgoternes hunde til sidst blev til pudlen, og pudlen og cao de agua portugues har mange egenskaber til fælles.

Cao de agua portugues blev brugt til at drive fisk ind i net og til at hente ødelagte net og fiskegrej, som faldt overbord. Den fungerede også som kurer mellem fiskere og fra skib til kyst. Da fiskeriet faldt i begyndelsen af det 20. århundrede, begyndte racen at lide samme skæbne som de portugisiske fiskere. Dr. Vasco Bensuade indledte bestræbelser på at redde racen i 1930'erne. I 1958 kom to cao de agua portugues-hunde til USA i forbindelse med et udvekslingsprogram for sjældne racer. Cao de agua portugues blev stille og roligt mere og mere populær. Den 1. januar 1984 blev cao de agua portugues accepteret i gruppen “working” hos American Kennel Club.

Cao de agua portugues klarer sig fantastisk inden for lydighed. En hund i denne race er aktiv og dejlig at være sammen med.

Relaterede kattepleje artikler