Information om og personlighedstræk ved hunderacen sankt bernhard

 

Sankt bernhardshunden er kendt for at være kærlig, mild og tolerant på trods af dens størrelse, så den er god til familier med børn, der har en fornuftig adfærd. Derudover er den ivrig efter at behage, hvilket gør træningen nemmere.

 

Sankt bernhardshund – kort fortalt
The Saint Bernard Dog Breed

Sankt bernhardshundens foderbehov kan være lavere end hos andre racer af samme størrelse, fordi dens temperament er mere roligt, og den behøver mindre motion.

Størrelse:

Vægt:

Han: 63 – 81 kg

Hun: 54 – 63 kg

Skulderhøjde:

Han: 70 – 75 cm

Hun: 65 – 70 cm

Kendetegn:

Sørgmodige øjne, flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Afslappet

Levetid: 8 – 10 år

Tendens til at savle: Stærk Tendens til at snorke: Moderat

Tendens til at gø: Svag

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Avlet til:

At være trækhund, eftersøgning, redning

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Dobbelt pels, flad 

Farver: Rød og hvid eller stribet og hvid

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Sankt bernhardshunden er meget stor, kraftig og muskuløs.

En hanhund af racen sankt bernhardshund kan være 70 – 75 cm høj og kan veje 63 – 81 kg. En hunhund kan være 65 – 70 cm høj og kan veje 54 – 63 kg.

Hunden kan være langhåret eller korthåret. Pelsens farve kan være rød og hvid, brun og hvid eller stribet og hvid. Nogle hunde har en mørk maske omkring øjnene. Ørerne sidder højt på hovedet og er flagrende. Øjnene er mørke og lidt sørgmodige. Panden er temmelig rynket. Sankt bernhardshunde har også hængekinder, så de har en tendens til at savle.

Da hundene er så store, bliver de senere fuldt udviklede end mange andre racer. De når normalt først deres fulde størrelse, når de er 2 eller 3 år.

Personlighed:

Sankt bernhardshunden er kærlig og rolig. Dens instinktivt venlige natur vil sandsynligvis overvinde en fremmeds umiddelbare frygt for at nærme sig så stor en hund. Dog er sankt bernhardshunden lige så hurtig til at beskytte familiemedlemmer, som den tror er i fare.

Da den er så venlig, blid og tolerant, kan sankt bernhardshunden være særligt velegnet til familier med børn, der har en fornuftig adfærd. Den er kendt for at være usædvanligt forstående og tålmodig, så den vil være omhyggelig med ikke at skade et barn.

Denne hund er ivrig efter at behage, så det kan gøre træningen nemmere end med andre racer.

Som bofælle:

Sankt bernhardshunden er et socialt væsen. Den er vild med at deltage i familieaktiviteter. Omvendt vil denne hund sandsynligvis surmule, hvis den føler, at den ikke må være med i noget, der er sjovt. Da den voksne sankt bernhardshund er så stor, er træning tvingende nødvendigt – jo tidligere jo bedre. Racen kan af og til være genstridig. Men når en sankt bernhardshund forstår, hvad der forventes af den, vil dens instinktive ønske om at behage generelt overvinde dens stædighed.

Den voksne sankt bernhardshund fælder to gange om året – i foråret og i efteråret. Regelmæssig børstning hjælper med at minimere denne fældning.

Selv om hunden har brug for nok foder til at opretholde en sund vægt, må du ikke overfodre en sankt bernhardshund. Overvægt kan belaste leddene og forværre eventuelle problemer med hundens hofter eller albuer. Foderbehovet i forhold til hundens vægt kan være lavere hos en sankt bernhardshund end hos andre racer, fordi dens temperament er mere roligt, og den behøver mindre motion end mange andre racer.

Ligesom andre meget store racer lever sankt bernhardshunde ikke så længe. Forventet levetid er normalt 8 til 10 år.

Historie:

Sankt bernhardshunden er en stærk, kæmpestor hund med fast forankring i myter og legender. Selvom den traditionelt blev anset for at have sin oprindelse på et klosterherberg i de schweiziske alper i det 11. århundrede, er den først officielt dokumenteret ca. 600 år senere.

Nogle eksperter mener, at hensigten med disse første klosterhunde var, at de skulle bruges som vagthunde. Dog varede det ikke længe, før deres evner for at redde liv blev tydelige. I de næste tre århundreder fik sankt bernhardshunde æren for at have reddet mere end 2.000 menneskeliv.

I dag er sankt bernhardshunden ikke kun kendt for sine historiske bedrifter, men også for sin kærlighed og hengivenhed over for sine mennesker, og især over for børn. To populære børnefilm i 1990'erne, “Beethoven” og “Beethoven 2”, brugte dette karaktertræk til at fortælle historier om en elskelig sankt bernhardshunds eventyr med sin helt almindelige amerikanske familie.

Relaterede kattepleje artikler