Information om og personlighedstræk ved hunderacen siberian husky

 

Som en klassisk spidshund er siberian husky venlig og intelligent, men noget selvstændig og stædig. Den trives i selskab med mennesker, men behøver en fast, blid træning fra den er hvalp.

 

Siberian husky – kort fortalt
The Siberian Husky Dog Breed

Især i varmt vejr kan siberian husky finde på at grave, fordi den kan lide at indrette et køligt sted til at ligge på.

Størrelse:

Vægt:

Han: 25 – 35 kg

Hun: 20 – 25 kg

Skulderhøjde:

Han: 58 cm

Hun: 53 cm

Kendetegn:

Oprejste ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Gennemsnitligt

Levetid: 11 – 13 år

Tendens til at savle: Svag Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Moderat

Tendens til at grave: Moderat Behov for at være social/få opmærksomhed: Moderat

Avlet til:

At trække slæder

Pels:

Længde: Medium

Kendetegn: Dobbelt pels, lige 

Farver: Alle farver fra sort til helt hvid

Generelt behov for pelspleje: Moderat

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Siberian husky er en mellemstor hund, der er en smule længere, end den er høj. Højden varierer fra 50 til 60 cm, og den vejer fra 20 til 35 kg.

Siberian husky har opretstående ører og brune til blå øjne, og måske endda et i hver farve.

Halsen holdes lige, og oversiden er lige. Halen har meget pels og holdes opad i seglform eller nogle gange lige ud bagtil.

Siberian husky har en meget tæt, frodig pels med masser af underuld. Der ses en lille krave af pels omkring halsen, men der er ingen frynser på benene eller halen. Farven varierer fra sort til hvid og alt derimellem. De fleste hunde har hvide aftegninger, især på brystet og benene.

Personlighed:

Siberian husky er en klassisk spidshund. Den er intelligent, men noget selvstændig og stædig. Den trives i selskab med mennesker, men behøver en fast, blid træning fra den er hvalp. Denne hund er avlet til løb, og dens forkærlighed for løb kan af og til overvinde dens kærlighed til dens ejer. Siberian husky er typisk venlig over for mennesker, også børn.

En siberian husky er som regel god til at være sammen med andre hunde, især dem, den er opfostret sammen med. Den har et stort jagtinstinkt og kan jage katte og husdyr. Især i varmt vejr kan siberian husky finde på at grave, fordi den kan lide at indrette et køligt sted til at ligge på. Den plejer ikke at gø, men den hyler.

Som bofælle:

Siberian husky blev fremavlet under barske forhold, og ikke overraskende er den nem at fodre. Den kan let blive overvægtig, hvis den bliver overfodret eller ikke får motion. Denne hund er avlet til at løbe, og den skal have en god løbetur mindst et par gange om ugen. Siberian husky er typisk en hårdfør hund, og den lever ofte til den er 14 år gammel.

Tidlig positiv træning og socialisering er vigtig, for at siberian husky kan fokusere på mennesker. Denne hund er glad for menneskers selskab og kan lide at få en opgave, også bare lidt småløb sammen med dig. Siberian husky udmærker sig ikke særligt for sine evner som vagthund, men den vil sædvanligvis gø som alarm. Hvis den er for meget alene, kan den begynde at grave og tygge på ting eller give naboerne en skøn hylekoncert. Siberian husky kan lide at trække en slæde eller en skiløber.

Pelsen skal plejes et par gange om ugen og hyppigere i de perioder, hvor den fælder. Siberian huskys kortere pels har mindre tendens til at filtre end hos de andre spidshunde.

Historie:

Både Rusland og USA vil gerne tage æren for siberian huskys oprindelse. Racen blev fremavlet af Chukchistammen i det nordøstlige Asien for over 3.000 år siden for at hjælpe dette nomadefolk som slædehunde. Racen har bestemt spidshunde som forfædre.

Under guldfeberen i Alaska blev mange slædehunderacer brugt til underholdning, foruden at de holdt øje med arbejdslageret. Hundene fra chukchierne viste sig at være hurtige løbere med stor udholdenhed på trods af deres lille størrelse.

Siberians huskys berømmelse som væddeløbshund til slædekørsel blev cementeret, da et hold huskyer løb 550 km igennem voldsomt uvejr for at levere serum til byen Nome i Alaska, der var ramt af difteri. Filmen “Balto” og mange historier med samme tema har betydet, at denne race er blevet anerkendt over hele verden.

Selvom de fleste af nutidens siberian huskyer er kære og skattede medlemmer af familien, deltager mange af dem stadig i lokale hundeslædeløb, og de nyder at trække deres ejere på ski.

Relaterede kattepleje artikler