[ ↓ skip to navigation ↓ ]

10 gode råd til når man skal adoptere en hund

Beaglehvalp i snor på græsset

At adoptere en hund kan være overvældende, hvis du ikke ved hvor du skal starte, men det er også fantastisk sjovt og spændende at komme hjem med en hund! Denne milepæl er det første øjeblik af mange, der knytter dig og din nye firbenede ven til hinanden. For at gøre situationen mindre stresset er her ti råd, du kan følge for at sikre en gnidningsfri overgang for alle.

1. Saml hans udstyr sammen

Skaf alt hvad du skal bruge for at gøre ham tryg og komfortabel, før du tager ham med hjem. Ud over det basale — et halsbånd og snor, samt mad- og vandskåle — vil du også få brug for en hundeseng, et hundegitter, legetøj, godbidder og plejeprodukter. Det er også en god idé at have træningsmåtter og rengøringsmiddel med enzymer i tilfælde af ulykker i de tidlige stadier af træningen.

2. Forbered dit hjem

Ligesom når man sikrer sit hjem til babyer, er det altid en god idé at forberede dit hjem, før der kommer en hvalp ind i det. Gå dit hjem igennem og fjern alle ting, der kan være skadelige for små eller alt for nysgerrige hvalpe, samt alle de ting du ikke ønsker skal blive gennemtygget.

Du bør forberede resten af familien også: Diskuter hvilke familiemedlemmer, der tager sig af fodring, gåture og træning. Hvis der allerede bor andre dyr i hjemmet, skal du sørge for, at deres vaccinationer er opdaterede for alles sikkerhed. Hvis du har katte bør du udpege et hundefrit område, hvor de kan trække sig tilbage, hvilket giver dem en måde at vende sig til den nyankomne på i deres eget tempo. Det kan virke overdrevet for nogle, men denne foranstaltning hjælper med at holde din hvalp sikker og lette alles overgangsproces.

3. Tildel ham et helle

Ligesom med eksisterende hunde skal du sørge for, at din nye hund også har et privat sted. Nogle hundeejere har fordomme omkring hundebure, men nonprofit-organisationen Best Friends hævder, at hunde faktisk anser dem som deres eget værelse, hvor de kan slappe af. Det fungerer også som et sted, hvor de kan føle sig trygge, mens de vænner sig til det hele. Hvis du ikke bryder dig om at bruge et bur, kan du selvfølgelig også bruge et hundegitter til at skærme et rum af kun til ham. Du kan besøge ham der for at knytte bånd til ham, men sørg for at holde andre dyr og børn ude til at starte med.

4. Planlæg hvordan (og hvornår) du skal tage ham med hjem

Hvis det er muligt, kan du tage et par dage fri fra arbejde eller planlægge at hente din hund op mod en weekend, hvor du har fri. Men du behøver ikke hente ham i begyndelsen af en lang ferie; hvis han vænner sig til, at du konstant er hjemme, kan han udvikle separationsangst når du vender tilbage til arbejde. Få en anden til at køre dig når du henter ham, så du kan berolige ham under transporten. Glem ikke at tage hans halsbånd og snor med, og tag ham lige hjem uden at stoppe andre steder.

5. Vis din hund rundt i huset

Behold hans snor på, mens du lader ham gå rundt og snuse og udforske. Vis ham hans foder, seng og legetøj, og lad ham vide hvad han ikke må med korte, men faste kommandoer som "nej" eller "læg det."

6. Undersøg haven i snor

Adopterede hunde bør få masser af tid og plads til at snuse til deres nye omgivelser. Hvis du har udpeget et bestemt område til hundetoilet, så vis ham derhen, og giv ham en godbid hvis han bruger det.

7. Introducer familien

Animal Rescue League of Boston anbefaler, at man henter familiemedlemmer og andre hunde udenfor en ad gangen for at møde den nye hund. Hold hundene i snor og overvåg deres interaktioner, men vær opmærksom på at hvis du blander dig for meget, kan de blive territoriale over for den nyankomne. Sørg for, at børn (eller andre forældre) ikke kysser og krammer hunden (også selvom han er virkelig sød), men de må gerne lære ham at kende med en godbid og en snuser.

8. Udskift din hunds foder gradvist

Hvis du kan så brug det foder, internatet eller opdrætteren fodrede ham med, og udskift din hunds foder gradvist med det mærke du har tænkt dig at bruge, for at undgå fordøjelsesproblemer grundet for hurtig udskiftning.

9. Start træningen med det samme

Selv voksne hunde der tidligere har været stuerene, kan have brug for lidt genoptræning. Hvis du planlægger at træne din hund til at bruge bur, så præsenter ham for hans bur med det samme og efterlad ham i det — med et stykke legetøj — i korte perioder, mens du forlader huset, for at lade ham vende sig til de nye omgivelser. Interesseret i formel lydighedstræning? Så skal du gå i gang med at etablere reglerne for ham fra dag et.

10. Få ham undersøgt hos dyrlægen

Inden for en uge efter du har taget ham hjem, bør du tage en tur til dyrlægen for at få et sundhedstjek og sørge for, at han har fået alle sine vaccinationer.

At adoptere en hund er en stor omskiftning for både hunden og din familie. Ved at dække disse basale ting sørger du for, at din nye hund er tryg i sine nye omgivelser, og det gør det nemmere at knytte tætte bånd med din nye ven.

Info om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er skønlitterær forfatter og freelance-skribent og redaktør og bor i Tulsa, Oklahoma. Hun skriver ofte om hunde og hundes sundhed fra sit hjemmekontor.

[ ↑ skip to content ↑ ]