Kommer hanhunde i brunst?
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Du har sikkert hørt om hunhunde, der er i løbetid – men sker det også, at hanhunde kommer i brunst? Kommer hanhunde i brunst? Hvis ja, hvor længe varer det? Hvad hundeejere bør vide.
Hanhunde i brunst?
Kommer hanhunde i brunst? Det korte svar er nej. Begrebet "i løbetid" henviser til den periode i hunhundes reproduktionscyklus, hvor de er modtagelige for parring med en hanhund. Ifølge American Kennel Club kommer hanhunde ikke i brunst. De er tværtimod i stand til at parre sig hele året, når først de er blevet forplantningsdygtige omkring seksmånedersalderen.
Hunderace og størrelse har indflydelse på, hvornår en hunhund første gang kommer i løbetid, men for de fleste hundes vedkommende sker det første gang, når de er omkring seks måneder gamle – nogle hunde kan komme i løbetid allerede, når de er fire måneder, mens store og meget store racer først kommer i løbetid i toårsalderen. Løbetiden indtræffer hver sjette eller ottende måned og varer i ca. tre uger. Når en hunhund er i løbetid, er hun ekstra attraktiv for hanhunde. Hendes vulva svulmer op, hun bløder fra vagina og tisser oftere.
Sådan tager du dig af din hanhund, når der er en hunhund i løbetid i nærheden
Hanhunde kommer ikke i brunst, men når hunhunde kommer i løbetid, kan det påvirke dem meget.
Når en hunhund kommer i løbetid, frigiver hun et duftstof, som kaldes methyl p-hydroxybenzoat, og som pirrer hanhunde seksuelt, når de opfanger duften. Det er selvfølgelig helt naturligt – men det kan også give anledning til en del kaos for både dig og din hundeven. Hvis en ikke-steriliseret hanhund får færden af, at der er en hunhund i løbetid i nærheden, får hun fuld opmærksomhed. Det sker, at hanhunde helt stopper med at spise, de øger deres territorieafmærkning, bliver mere aggressive og besatte af at få fat i hunhunden i hele den periode, hvor hun er i løbetid.
Hvis du har en hanhund, der ikke er neutraliseret, som bor i nærheden af en hunhund, der ikke er steriliseret, er det vigtigt at holde ham så langt væk fra hende som muligt, når hun er i løbetid, hvis du ikke er ude efter at få hvalpe. Sørg for at gå lange ture alene med din hanhund, så den kan få masser af motion, og på den måde aflede dens tanker så godt som muligt. Visse sprays med feromoner kan også være en hjælp på sådanne tidspunkt, især hvis der er god afstand mellem de to hunde til at starte med. Sørg for at få en snak med dyrlægen inden du anvender nogle af disse sprays.
Sådan hjælper neutralisering
Du kan forebygge en stor del af den negative adfærd, der er forbundet med kønsmodning, som for eksempel markering, klatring og strejfning, ved at neutralisere din hanhund Det kan også mindske nogle former for aggressiv adfærd. Neutralisering kan reducere risikoen for forstørret blærehalskirtel, nogle tumorer og brok.
Nu ved du: Hanhunde kommer ikke i brunst. Men det gør ikke deres kønsmodning mindre udfordrende for dem eller for deres ejere. Sørg for at tage fat i en dyrlæge og få en snak om, hvordan du skal håndtere din hunds adfærd, især hvis den ikke er blevet neutraliseret.
Contributor Bio
Erin Ollila
Erin Ollila tror på ordets magt, og hvordan en besked kan informere – og endda forandre – målgruppen. Hendes arbejder findes overalt på internettet og på tryk og omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ faglitteratur. Erin er SEO-nørd og glad for de sociale medier. Hun dimitterede fra Fairfield University og har en kandidatgrad i kreativ skrivning. Du kan kontakte hende på Twitter @ReinventingErin eller få mere at vide om hende på: http://erinollila.com.