Hvad skal du fodre din drægtige eller diegivende hund med

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

En hund er i gennemsnit drægtig i 63 dage, og diegivningen fortsætter i yderligere et par uger efter fødslen. Dette kan være den vigtigste tid i din hunds liv, når det kommer til korrekt ernæring. For en drægtig eller diegivende hund kan underernæring føre til alvorlige helbredsproblemer og bringe hvalpenes helbred i fare. (1) Tal med din dyrlæge om din hunds specifikke behov, og hav disse vigtige ernæringsmæssige overvejelser i baghovedet:

 • Foder med højt fedtindhold hjælper med at opfylde det højere kaloriebehov til mælkeproduktion og hvalpenes vækst. 
 • Høj fordøjelighed er vigtig for at maksimere kalorieindtaget fra mindre mængder mad.
 • Moderens mælkeproduktion og hvalpenes knoglevækst kræver mere kalcium og fosfor.
 • Proteinrigt foder understøtter hvalpenes sunde udvikling.
 • DHA fra fiskeolie støtter udviklingen af hvalpenes nervesystem.

Ofte stillede spørgsmål om drægtighed, diegivning og vigtige næringsstoffer

Hvad er fordøjelighed, og hvorfor er det vigtigt?

Drægtige og diegivende hunde har brug for mange næringsstoffer for at støtte hvalpenes udvikling, så et letfordøjeligt foder er afgørende. Og fordi der er mindre plads i den drægtige hunds mave, er det vigtigt, at der er maksimal næring i hver eneste bid.

Hvorfor mere energi og fedt?

Drægtige og diegivende hunde har et meget stort energibehov. Faktisk har diegivende hunde et energibehov, der er 4-8 gange større end sunde, voksne hunde, der ikke dier. Mere fedt som en del af en velafbalanceret kost hjælper med at opfylde disse energibehov.

Hvad skal jeg fodre min hund med, når den er drægtig og diegivende?

Vi anbefaler, at du giver den et foder, der er specielt udviklet til at opfylde ernæringsbehovene hos drægtige og diegivende hunde. Disse fodertyper indeholder essentielle næringsstoffer i tilstrækkelige mængder til at understøtte både din hunds og dens voksende hvalpes behov. Din dyrlæge kan anbefale et passende foder til din hunds behov.

Er der særlige råd, jeg bør følge i forbindelse med fodring af min drægtige eller diegivende hund?

Giv din drægtige hund den mængde, der anbefales på foderpakken, og bliv ved med at give den hvalpefoder, indtil hvalpene er fravænnede. Spørg din dyrlæge, om du skal sørge for, at din hund altid har adgang til mad, efter hvalpene er født. Det kan hjælpe hvalpene med at vænne sig til et almindeligt foder, og du får ro i sindet, når du ved, at moderens energibehov bliver dækket.

Hvornår fravænner jeg mine hvalpe?

De fleste hvalpe begynder at spise fast føde, når de er 3-4 uger gamle. Deres mor bør allerede spise et passende hvalpefoder, fordi hun har brug for det i de senere stadier af drægtigheden og til mælkeproduktionen. Tjek med din dyrlæge, at det er tilfældet, og at foderet er egnet til fravænning. At blødgøre foderet med lidt varmt vand, tilbyde hvalpefoder på dåse eller i pose eller lave en vælling kan alt sammen hjælpe hvalpene med at starte overgangen fra mælk til fast føde. Fravænningen bør være helt afsluttet, når hvalpene er 6-7 uger gamle. (2)

Hvornår skal jeg tage til dyrlægen?

Besøg din dyrlæge regelmæssigt i løbet af din hunds drægtige og diegivende periode for at kontrollere dens tilstand og sikre, at dens ernæringsbehov bliver opfyldt. Det er vigtigt, at du laver en specifik plan med din dyrlæge for at afgøre, hvor ofte din hund skal undersøges under drægtighedsperioden og efter hvalpene er født.

Start hvalpeplejen rigtigt.

Hvis du registrerer hvalpens vægt, udvikling og aktivitet hver eller hver anden dag, kan det være en stor hjælp for din dyrlæges rutinemæssige vurderinger i det første leveår. (2)

1. Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Normal Dogs; Pregnancy in Dogs; p. 238
2. Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Growing Dogs: Weaning Period; p. 247

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter